Placenta este un organ care se formează în timpul sarcinii și are rolul de a conecta mama cu fătul. Chiar dacă pentru unii poate părea ciudat, anumite mame optează pentru a-și mânca placenta crudă, gătită sau sub formă de pastile (după ce a fost uscată în prealabil).
Există numeroase controverse pe această temă, întrucât, deși mulți susțin că există numeroase beneficii pentru consumarea placentei, nu există nici o dovadă în studiile care s-au realizat până acum, că așa este. Dimpotrivă, unele studii arată că mâncatul propriei placente poate face rău atât mamei, cât și fătului. Cum decide, deci, o mamă, dacă e bine să-și mănânce sau nu placenta? Uite cum a procedat această mamă de peste hotare, potrivit Insider.
„Voiam să aflu mai multe despre acest subiect, pentru că tot ce știam despre el, era că reprezenta o mare controversă. Așa că la 8 luni de sarcină, am început să întreb medici, moașe și alți specialiști în naștere, pentru a mă lămuri”, povestește ea.
În continuare, ne povestește ce a aflat de la aceștia.
Staci Tanouye, medic ginecolog, dezvăluie că placenta ar putea ajuta la recuperarea postpartum (inclusiv la scăderea simptomelor depresiei postpartum), la stimularea lactației și la eliminarea anemiei, datorită conținutului ridicat de fier pe care îl conține.
Carly Lewis, moașă și specialist în placentă, consideră, de asemenea, că fierul și vitaminele pe care le conține placenta, pot ajuta la reducerea stresului și totodată, la creșterea stării de bine. În schimb, ginecologul Kelly Culwell spune că nu există nici o dovadă care să arate că mâncatul placentei aduce vreun beneficiu pentru sănătatea mamei sau a fătului.
„Chiar dacă am descoperit că nu există beneficii dovedite științific, tot aș fi consumat placenta, mai ales că multe mame declară că le-a ajutat enorm. Însă m-am hotărât să nu fac asta când am descoperit riscurile la care mi-aș supune sămătatea”, mai spune mămica.
Potrivit Mayo Clinic, consumul placentei poate fi periculos pentru mamă și pentru copil, deoarece chiar și dacă placenta este procesată pentru a ajunge în capsule, tot nu este sigur că toate bacteriile dinăuntru au fost eliminate; aceste bacterii pot pune sănătatea mamei, dar și a copilului, în pericol.
„Există riscul infecției cu streptococ de grup B, printre altele”, mai spune Culwell.
Nu în ultimul rând, specialistul sfătuiește mamele care încă nu s-au decis în legătură cu consumarea placentei să vorbească cu medicul, pentru a primi o recomandare pertinentă.
Iar dacă vă întrebați ce se alege cu placenta după naștere (în caz că NU alegeți să o consumați) răspunsul diferă în funcție de caz - de pildă, câteodată este trimisă pentru analize suplimentare, iar altă dată este donată în scopul cercetării.
Tu ce părere ai despre mâncatul propriei placente?
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: insider.com mayoclinic.org