Care este valoarea alocației pentru copii anul acesta
Pe parcursul anului 2023, alocațiile copiilor au fost majorate conform ratei anuale a inflației din 2021. Astfel, sumele pentru alocații au fost majorate cu peste 5,1%. În aceste condiții, valoarea alocației pentru copiii între 0 și 2 ani, precum și a copiilor de până la 18 ani cu handicap, se ridică la 631 lei pe lună. În ceea ce privește valoarea alocației pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, valoarea acesteia se ridică la 256 lei pe lună.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, alocațiile ar fi trebuit să fie majorate încă de anul acesta ținându-se cont de rata medie anuală a inflației din 2022: 13,8%.
Care va fi valoarea alocațiilor pentru copii în 2024
Creșterea alocațiilor de anul viitor se raportează la o rată a inflației ce variază între 5 și 10%. Încă de la 1 ianuarie 2023, alocațiile pentru copii ar fi trebuit să fie majorate corespunzător ratei anuale a inflației, așa cum reiese și din OUG 126/2021, art. 3, alineatul 2: „Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”.
Practic, din 2024, așa cum reiese și din informațiile puse la dispoziție de „Evenimentul Zilei”, alocațiile pentru copii ar trebui să aibă următoarele valori:
- Pentru copiii între 0 și 2 ani și pentru cei până la 18 ani, cu handicap: 718 lei pe lună;
- Pentru copiii copiii cu vârsta între 2 și 18 ani, dar și pentru cei care au împlinit 18 ani și care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional: 291 lei pe lună.
Documentele necesare pentru obținerea alocației pentru copii
Alocația de stat pentru copii se acordă conform legii nr.61/1993, atât pentru copiii cetățenilor români, cât și pentru copiii cetățenilor străini și pentru cei ai persoanelor fără cetățenie. Pentru acordarea alocației, copiii respectivi trebuie să locuiască, împreună cu părinții lor, în România.
Un copil poate primi alocație dacă părinții săi depun o cerere la primărie și dacă este întocmit un dosar care conține și alte acte (în original și copii xerox). Iată despre ce este vorba:
- Certificatul de naștere al copilului;
- Actele de identitate ale părinților;
- Certificat de căsătorie/livret de familie actualizat;
- Dacă este cazul, hotărâre de adopție sau de încredințare a copilului;
- Dacă este cazul, certificatul care atestă încadrarea copilului într-un grad de handicap;
- Extras de cont pe numele titularului: în situația în care alocația se virează într-un cont bancar.
În același timp, dacă un părinte are mai mulți copii, trebuie să depună dosare cu actele menționate pentru toți aceștia.
Copilul poate beneficia de alocație din două state diferite? Ce spune legislația
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: evz.ro, insse.ro, legislatie.just.ro, jurnalul.ro, romaniinostri.ro