Programul ce vizează acordarea voucherelor sociale în valoare de 500 de lei continuă
Potrivit „antena3.ro”, într-un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene s-a anunțat că programul prin care se acordă tichete sociale (pe suport electronic) pentru asigurarea, copiilor defavorizați, a unui sprijin în vederea achiziționării de rechizite și haine, continuă și în acest an școlar:
„Continuăm programul de sprijin adresat copiilor din categorii vulnerabile, prin care acordăm la începutul anului școlar un ajutor de 500 de lei pentru achiziționare de rechizite și haine, iar anul acesta numărul beneficiarilor este în creștere. Împreună cu Ministerul Educației, facem toate eforturile ca elevii incluși în program să poată beneficia de acest ajutor încă din prima lună de școală.”
La rândul său, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a ținut să precizeze că acordarea voucherelor în valoare de 500 de lei rămâne o prioritate pentru ministerul pe care îl conduce. Iată ce a declarat ministrul, conform „Observatorului Prahovean”: „Măsura de acordare a tichetelor sociale în valoare de 500 de lei pentru sprijin educațional elevilor și preșcolarilor din familii aflate în dificultate materială reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educației.”
Din datele oferite de „antena3.ro”, cei care au deja cardul pe care se virează ajutorul pentru achiziționarea de rechizite și haine încă de anul trecut vor putea primii banii pe parcursul acestei luni. În ceea ce-i privește pe elevii și preșcolarii ce vor beneficia din acest an de voucherele sociale, cardurile cu suma de 500 de lei vor ajunge la ei luna viitoare.
Cine poate beneficia de voucherele sociale de 500 de lei
Ordonanța de urgență OUG 133/2020 prevede ca de aceste vouchere sociale să beneficieze copiii cei mai dezavantajați, atât preșcolari, cât și elevi din învățământul de stat primar și gimnazial. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru primirea voucherelor sunt diferite, astfel:
Pentru preșcolari
Sprijinul financiar se acordă celor ce provin din familii care au dreptul la alocația pentru susținerea familiei în baza Legii nr.27/2010 (ce a fost republicată prin completări și modificări). Beneficiază de el atât copiii din familiile care se află în plata acestui drept, cât și cei proveniți din cele în care acest drept a fost suspendat persoanei ce este și titularul acordării alocației pentru susținerea familiei.
În același timp, sprijinul financiar se poate acorda, printr-o cerere, inclusiv copiilor ce au fost lăsați în grija unei persoane desemnate de părinți, în perioada absenței lor, în baza Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copiilor. Condiția este ca veniturile pe persoană (inclusiv copilul aflat în îngrijire) să nu fie mai mari decât nivelul maxim de venituri ce a fost stabilit pentru acordarea alocației pentru susținerea familiei: 370 lei/persoană, conform Ministerului Muncii.
Pentru elevii din ciclul primar și gimnazial
În baza Ordonanței Guvernului nr. 33/2001 (privind acordarea de rechizite în anul școlar 2001-2002), pot primi voucherele sociale în valoare de 500 de lei elevii înscriși la cursuri de zi în învățământul de stat, cu condiția să facă parte din familii al căror venit lunar mediu pe membru de familie, realizat în luna iulie din fiecare an, să nu depășească 50% din salariul de bază minim brut: 1275 lei.
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru depunerea cererilor pentru obținerea voucherelor sociale
Pentru acordarea acestor vouchere este necesar ca unul dintre părinți să depună o cerere, care să fie însoțită și de adeverința de venit aferentă lunii iulie din acest an. Cererea trebuie înregistrată la unitatea de învățământ la care este înscris elevul.
Și pentru elevii ce au cardul pentru vouchere de anul trecut este necesar să se depună cererea și adeverința de venit. În privința cererii, aceasta trebuie să fie semnată tot de părintele care a depus-o la începutul programului de acordare a sprijinulului financiar.
Pe parcursul anului școlar trecut, bugetul care a fost alocat Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați (prevăzută de OUG 133/2020) s-a ridicat la suma de 122 milioane lei, destinată unui număr de 245.000 de elevi.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: antena3.ro, edupedu.ro, legislatie.just.ro, mmuncii.ro, observatorulph.ro