Vești bune pentru părinți! De la 1 ianuarie 2024 se vor majora alocațiile copiilor. Anunțul făcut în urmă cu scurt timp de către Guvernul României nu poate fi decât îmbucurător pentru milioanele de familii cu copii.
Pentru că alocațiile copiilor se calculează în funcție de rata inflației, la începutul anului 2024, cuantumul sumei se va mări.
Conform Institutului Național de Statistică, alocațiile copiilor ar urma să fie majorate chiar în prima zi a lunii ianuarie din anul 2024. Pot exista, desigur, mici întârzieri în acest sens. Creșterea se va face în funcție de vârsta copiilor.
La momentul actual, copiii cu vârsta de până la doi ani sau de până la trei ani (în cazul celor cu handicap) primesc suma de 631 ron lunar.
Între 2 și 18 ani suma virată în conturile părinților este de 256 RON pe lună. De aceeași sumă beneficiază și tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale.
Nu în ultimul rând, 631 RON primesc și copiii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani diagnosticați cu un grad de handicap.
Alocatiile europene: dreptul copiilor ai caror parinti muncesc peste hotare
De alocație pot beneficia și copiii care s-au născut în Republica Moldova, dar ai căror părinți au cetățenie română. Pentru a primi lunar alocația de la statul român, părinții trebuie doar să depună dosarul împreună cu cererea la primăria localității de care aparțin.
„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.
Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, conform OUG 126/ 2021, articolul 3, alineatul 2.
Anul trecut, a fost majorată și alocația lunară de plasament. Astfel, drepturile bănești ale copiilor plasați într-o familie, la un asistent maternal sau la o persoană, sunt de de 950 RON.
Alocațiile pentru copii cresc de luna aceasta. Iată care va fi valoarea lor
Plata alocațiilor și drepturilor bănești poate fi efectuată fie prin transfer bancar, fie prin mandat poștal, iar titularul dreptului la alocația de stat este copilul.
Cu toate acestea, banii sunt încasați de unul dintre părinți. Urmărim cu mare interes acest subiect pentru a afla și suma cu care urmează să fie majorată alocația celor mici.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: antena3.ro, stirilebzi.ro