Formularul 411
Pentru a demara procedura de obtinere a alocatiei europene, parintii care muncesc legal intr-un stat membru UE trebuie sa completeze Formularul 411 si sa-l depuna la agentia teritoriala pentru prestatii sociale. O astfel de procedura dureaza in medie cateva luni, insa banii pe care ii primesc cei care fac astfel de cereri pot fi chiar si de 10 ori mai mari decat cei pe care ii acorda statul roman.
Pentru a beneficia de o alocatie europeana, minorii trebuie sa aiba unul sau ambii parinti la munca in strainatate si sa lucreze cu contract legal. De asemenea, daca primeste alocatie din Romania trebuie sa renunte la ea in favoarea celei din statul unde lucreaza parintele.
Pentru obtinerea alocatiei europene, cei care au copii trebuie sa se adreseze atat institutiei care se ocupa cu plata prestatiilor familiale din Romania (AJPS), cat si celei din statul in care isi desfasoara activitatea.
In plus, alocatia se da si retroactiv.
Criterii de acordare a alocatiilor
Fiecare stat membru al UE are diverse criterii de acordare a alocatiilor. De exemplu, in Italia, alocatiile se dau in functie de venituri si de numarul membrilor familiei.
Majoritatea tarilor din Uniune acorda alocatiile doar daca minorii locuiesc in tara respectiva. Insa, sunt tari precum Grecia, Elvetia, Polonia sau Olanda unde copiii pot primi bani chiar daca stau in Romania.
Cuantumul acestor alocatii difera de la un stat la altul si se acorda conform legislatiei din tara unde lucratorul migrant isi desfasoara activitatea.
Conform Regulamentului European 1408, „salariatii, lucratorii independenti si membrii familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene beneficiaza de securitate sociala".
Regulamentul are aplicabilitate pentru urmatoarele categorii de persoane:
- Salariatii sau persoanele care desfasoara activitati independente
- Pensionarii care au copii in ingrijire
- Persoanele aflate in somaj ca urmare a desfasurarii unei activitati intr-un stat membru UE
- Membrii de familie ai celor mentionati mai sus
Toti cei care se incadreaza in aceste criterii pot primi alocatie si indemnizatie pentru cresterea copilului sau, stimulent lunar si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap.
O alocatie de sute de euro
Parintii care au aflat ce drepturi au vor acum sa profite de ele si este si de inteles de ce, avand in vedere alocatiile acordate de alte state. In tari precum Danemarca aceasta ajunge la 250 Euro pe luna si este urmata de Belgia cu 200E, Germania - 184E, sau Italia cu 137E (pentru un singur copil). La polul opus se afla Grecia, cu doar 8 Euro pe luna.
Conform ultimelor statistici, din cauza nivelului de trai scazut din Romania, multi parinti pleaca la munca in strainatate. In prezent, aproximativ 400.000 de minori au un parinte plecat la munca intr-un stat membru al Uniunii Europene si mult prea putini dintre ei beneficiaza de o alocatie europeana.