Boala Madelung: cauze, simptome și tratament

Boala Madelung: cauze, simptome și tratament

Alina Nedelcu - Redactor Senior

O boală rară afectează un procent redus al populației. Până în momentul de față, la nivel global sunt cunoscute peste 6000 de boli rare. Printre ele se regăsește și boala Madelung, întâlnită la 1 din aprox. 25.000 de persoane. Din articolul de mai jos poți descoperi detalii despre manifestările acestei boli, astfel încât să afli nu numai cât de mult afectează calitatea vieții, ci și ce măsuri se iau, de obicei, pentru ameliorarea stării pacienților și pentru diminuarea riscului de complicații.

Ce este boala Madelung

Cunoscută și sub denumirile de „lipomatoză benignă simetrică”, „sindromul Launois- Bensaude” și „lipomatoză  multiplă simetrică”, boala Madelung implică acumularea excesivă, progresivă și simetrică de țesut adipos în stratul subcutanat. Depozitele/tumorile de grăsime sunt vizibile mai ales la nivelul gâtului, umerilor, trunchiului, părții superioare a brațelor, șoldurilor și coapselor. Inițial aceste depozite cresc rapid și după aceea evoluează lent, iar dimensiunea lor se stabilizează. Fața și partea inferioară a picioarelor nu sunt afectate de acumulările de grăsime.

lipoame multiple la nivelul bratului unui barbat

Întrucât țesutul adipos se acumulează simetric, boala Madelung poate fi confundată ușor cu obezitatea și este mai des întâlnită la bărbații între 30 și 70 de ani, în special la cei care consumă excesiv alcool. Cu toate acestea, nu este exclus ca boala să afecteze și persoane care nu consumă alcool, inclusiv femei.

În funcție de localizarea depozitelor de grăsime, boala Madelung este:

  • De tip 1, prezentă mai frecvent la bărbați: grăsimea se depozitează în jurul gâtului, în zona cervicală și în partea superioară a brațelor;
  • De tip 2, întâlnită atât la femei, cât și la bărbați: depunerile de grăsime se localizează la nivelul brațelor, toracelui și mușchiului deltoid. Acești mușchi acoperă toată articulația umărului;
  • De tip 3 (ginecoidă): depozitele de grăsime se acumulează mai ales în partea inferioară a corpului, spre exemplu în regiunea pelvisului, pe coapse ori pe latura interioară a genunchilor;
  • De tip 4: grăsimea se acumulează cu precădere pe abdomen.

Cele mai multe cazuri de boala Madelung se înregistrează în rândul populației din Europa și din zona mediteraneeană. În schimb, în America de Nord și în Asia sunt mai puține cazuri.

Cauzele bolii Madelung

Chiar dacă, până acum, nu se știe cauza exactă responsabilă de boala Madelung, medicii aduc în prim-plan anumiți factori favorizanți. Mai exact, este vorba despre:

Abuzul de alcool

Alcoolul are impact negativ asupra proceselor enzimatice ale mitocondriilor: structurile celulare care produc energia de care are nevoie organismul. Odată ce se întâmplă așa, este afectat și procesul de descompunere a grăsimilor, ceea ce favorizează depunerea necontrolată a acestora în diverse zone ale corpului. 

barbat care sta in fata unei mese pe care se afla o sticla cu alcool si un pahar; conceptul de dependenta de alcool

Disfuncțiile mitocondriale de la nivelul grăsimii brune

Grăsimea brună sau țesutul adipos brun reglează temperatura corpului și te protejează de frig. Oamenii de știință consideră că tumorile de grăsime se formează în caz de boala Madelung în urma afectării activității mitocondriilor la nivelul grăsimii brune. În aceste condiții, se ajunge la intensificarea procesului de diviziune a celulelor de grăsime. 

Componenta genetică

Deși majoritatea cazurilor de boala Madelung sunt sporadice, nu este exclus ca această afecțiune să fie transmisă ereditar. Cu alte cuvinte, se ajunge într-o asemenea situație din cauza unei mutații rare la nivelul genelor mitocondriilor. Astfel, mama transmite mutația respectivă copiilor. Dacă printre aceștia se află și o fată, există riscul ca mutația să fie transmisă inclusiv copilului/copiilor ei.

Simptomele bolii Madelung

Manifestările acestei afecțiuni depind și de localizarea depunerilor de grăsime. De aceea, un pacient cu boala Madelung se poate confrunta cu:

  • Reducerea mobilității gâtului;
  • Scăderea forței musculare în partea superioară a brațelor sau picioarelor;
  • Neuropatie periferică la nivelul membrelor superioare sau inferioare: implică deteriorarea nervilor periferici. Neuropatia periferică apărută în caz de boala Madelung se agravează pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă;
  • Dificultăți de respirație, dificultăți de înghițire, răgușeală, apnee: astfel de simptome intervin când depozitele de grăsime creează presiune asupra traheei, laringelui, esofagului și carotidei. Aceasta din urmă se referă la artere-pereche care duc sângele la creier. Apneea înseamnă oprirea respirației pentru cel puțin 10 secunde.

femeie disperata care isi acopera urechile cu mainile in timp ce sotul ei doarme langa ea

Pe lângă simptomele amintite, pacienții sunt predispuși la stări depresive și au dificultăți în ceea ce privește implicarea în activitățile zilnice din cauza transformărilor fizice prin care trec. În plus, pot avea de suferit și din pricina unor afecțiuni asociate bolii Madelung, cum ar fi:

  • Boli de ficat: s-a estimat că aprox. 90% dintre persoanele cu boala Madelung au ciroză hepatică din cauza abuzului de alcool;
  • Diabet de tip 2;
  • Hipertensiune arterială;
  • Dislipidemie: intervine dacă nivelul grăsimilor din organism este prea ridicat sau prea scăzut. Mai exact, dislipidemie înseamnă niveluri anormale ale colesterolului, trigliceridelor (grăsimile din sânge) și colesterolului total. Acesta din urmă include colesterolul „bun” (HDL), colesterolul „rău” (LDL) și trigliceridele;
  • Hiperuricemie: un nivel prea ridicat al acidulului uric din sânge. Acest acid este produs când se descompun purinele, adică substanțe produse de organism sau regăsite în anumite alimente și băuturi;
  • Hipotiroidism.

Diagnosticul bolii Madelung

Pentru a diagnostica această boală, medicii apelează la:

  • Analizarea istoricului medical al pacientului;
  • Efectuarea unui examen fizic;
  • Investigații imagistice: acestea oferă o imagine detaliată a zonelor cu acumulări anormale de grăsime, permit aprecierea nivelului de afectare a vaselor de sânge și arată dacă tumorile de grăsime sunt alimentate sau nu de vase de sânge. Printre cele mai recomandate teste imagistice pentru diagnosticarea bolii Madelung se numără ecografiile, tomografiile computerizate (CT) sau RMN-ul. 

cadru medical care se pregateste sa realizeze un CT unei paciente

Boala Madelung este dificil de diagnosticat la persoanele obeze. 

Tratamentul bolii Madelung

Chiar dacă medicii le recomandă pacienților diagnosticați cu boala Madelung să renunțe la consumul de alcool, să adopte o dietă echilibrată și să slăbească, aceste măsuri nu reușesc să stopeze evoluția bolii. De fapt, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea depunerilor anormale de grăsime este considerată singurul tratament eficient. Cu toate acestea, conform unui studiu publicat în „Autopsy CaseReports”, rata de recurență a bolii este de aprox. 63% după efectuarea intervenției/intervențiilor chirurgicale. 

Practic, tratamentul bolii Madelung poate consta în:

Liposucție

Este utilă când nu sunt forme grave de boală, iar depunerile de grăsime nu se localizează pe mai multe zone ale corpului. De obicei, liposucția este recomandată pentru eliminarea acumulărilor de grăsime de pe abdomen, șolduri, coapse, fese ori brațe. În general, în caz de boala Madelung se efectuează liposucția cu ultrasunete pentru eliminarea unei singure tumori de grăsime.

medic chirurg ce realizeaza o liposuctie

Medicii spun că această procedură este bine tolerată și de:

  • Pacienții cu ciroză hepatică;
  • Pacienții cu risc chirurgical și/sau anestezic crescut: aceștia au risc ridicat de a se confrunta cu complicații pe parcursul intervențiilor chirurgicale.

În schimb, liposucția nu se recomandată în zona submentală sau în zonele cu cicatrici provenite de la intervențiile chirurgicale anterioare. Zona submentală formează un triunghi ce are ca bază osul hioid (se află între cartilajul tiroid al laringelui și mandibulă), vârful triunghiului este reprezentat de partea inferioară a bărbiei, iar laturile sunt formate din mușchii gastrici. 

În plus, nu este exclus ca depunerile de grăsime să se acumuleze iar chiar în zonele în care s-a efectuat deja liposucție. 

Lipectomie

Această procedură este indicată în formele severe de boală, când:

  • Este vorba despre obstrucție la nivelul traheei sau faringelui și se ajunge la dificultăți de înghițire și de vorbire;
  • Depozitele de grăsime afectează mai multe părți ale corpului;
  • Există modificări semnificative la nivelul zonelor cu acumulări de grăsime și este necesară îndepărtarea excesului de piele și întinderea țesuturilor;
  • Este nevoie să se corecteze și slăbiciunea musculară. 

Indiferent de tipul de intervenție chirurgicală, situația poate deveni complicată atât din cauza numărului mare de vase de sânge ce alimentează tumorile de grăsime, cât și din cauza faptului că aceste tumori invadează și țesuturile din preajma zonei afectate.

În ultimii ani, oamenii de știință încearcă să găsească și un tratament medicamentos pentru boala Madelung. Spre exemplu, este cercetată eficiența medicamentului salbutamol pentru stimularea descompunerii depozitelor de grăsime. Studiile efectuate până acum nu demonstrează o eficiență ridicată a acestui medicament. 

Prevenția bolii Madelung

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: boala Madelung nu poate fi prevenită, în special în cazurile în care intervine factorul ereditar. Cu toate acestea, riscul de a te confrunta cu o asemenea afecțiune se diminuează dacă eviți consumul excesiv de alcool.  

În afară de boala Madelung, există și alte afecțiuni care provoacă acumulări anormale de grăsime, dar sub formă de lipoame: formațiuni benigne formate din țesut adipos, ce se dezvoltă între piele și țesutul muscular. Printre asemenea afecțiuni se numără:

  • Lipomatoza multiplă ereditară: este o boală rară, caracterizată prin dezvoltarea a numeroase lipoame în țesutul adipos subcutanat de la nivelul trunchiului și extremităților. Uneori, lipoamele apar și pe umeri și/sau pe gât;
  • Sindromul Gardner: este tot o afecțiune ereditară. Sindromul Gardner implică apariția unor tumori benigne la nivelul pielii, malformații la nivelul dinților și oaselor și polipi la nivelul colonului. Fără tratamentul adecvat, polipii respectivi pot deveni canceroși;
  • Boala Dercum: generează lipoame dureroase la nivelul brațelor, picioarelor și trunchiului. 

Sindromul Behçet: cauze, simptome și tratament

 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by jcomp on Freepik

Surse articol: autopsyandcasereports.org, dovepress.com, mayoclinic.org, mdpi.com, my.clevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, onlinelibrary.wiley.com, pmc.ncbi.nlm.noh.gov, rarediseases.org, rarebeacon.org, sfatulmedicului.ro, srreumatologie.ro, wjgnet.com

Articolul urmator
Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Megacolonul congenital sau boala Hirschsprung: cauze, simptome și tratament
    Megacolonul congenital sau boala Hirschsprung: cauze, simptome și tratament

    Megacolonul congenital sau boala Hirschsprung este o boală cunoscută încă din secolul al XIX-lea, grație activității medicului danez Harald Hirschsprung. Aceasta afectează...

    Sindromul Behçet: cauze, simptome și tratament
    Sindromul Behçet: cauze, simptome și tratament

    Boala Behçet este o afecțiune rară, autoimună, care provoacă inflamații cronice ale vaselor de sânge și poate afecta diverse organe ale corpului.

    Osteoscleroza: cauze, simptome și tratament
    Osteoscleroza: cauze, simptome și tratament

    Osteoscleroza, o afecțiune marcată de creșterea densității osoase, poate afecta viața de zi cu zi în diverse moduri. În timp ce unele persoane pot să nu prezinte simptome,...

    Acalazie: cauze, simptome și tratament
    Acalazie: cauze, simptome și tratament

    Acalazia este o afecțiune rară, dar gravă, care afectează esofagul, tubul responsabil pentru transportul alimentelor de la gură la stomac. Această afecțiune apare atunci când...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    © 2025 Qbebe