Ce este lipomul
Un lipom este o tumoare benignă comună, formată din țesut adipos. De obicei, se prezintă sub forma unei umflături sau a unui nodul moale și mobil, chiar sub piele. Lipomul, nu doare și nu ridică motive de îngrijorare. Poate apărea oriunde pe corp, în zonele cu țesut adipos, cum ar fi gâtul, umerii, spatele, brațele sau coapsele. Este cel mai adesea întâlnit la adulți, dar se poate dezvolta la persoane de toate vârstele.
Caracteristicile principale ale lipomului sunt:
1. Este moale la atingere. Lipoamele sunt, de obicei, moi și lipicioase la atingere și pot fi ușor de mutat sau apăsat, fără a provoca durere.
2. Cresc lent. Au tendința de a crește încet, în timp, și pot avea dimensiuni diferite, variind de la mai puțin de un centimetru la câțiva centimetri în diametru.
3. Sunt benigne. Lipoamele sunt necanceroase și, în general, nu prezintă un risc grav pentru sănătate. Cu toate acestea, dacă observi modificări neobișnuite la un nodul sau dacă acesta provoacă disconfort, este recomandat să consulți un medic.
De ce apare lipomul
Cauza exactă a apariției lipomului nu este întotdeauna clară, dar există mai mulți factori și teorii care pot contribui la dezvoltarea acestuia.
Există dovezi care sugerează că genetica poate juca un rol în dezvoltarea lipomului. Dacă un membru apropiat al familiei a avut lipoame, este posibil să ai un risc mai mare de a le dezvolta.
O altă cauză poate fi moștenirea ereditară. Unele afecțiuni ereditare rare, cum ar fi lipomatoza multiplă familială, sunt asociate cu o probabilitate mai mare de a dezvolta lipome multiple.
Lipoamele sunt, în esență, creșteri excesive de țesut adipos. Se crede că o predispoziție genetică sau o mutație genetică poate duce la o creștere anormală a celulelor adipoase.
Dezechilibrele hormonale sau modificările nivelurilor hormonale pot, de asemenea, influența dezvoltarea lipooamelor. De exemplu, unele lipoame pot apărea sau crește în timpul sarcinii sau din cauza terapiilor hormonale.
În alte cazuri, lipoamele se pot dezvolta la locul unei leziuni sau traume. Acest lucru se poate datora faptului că leziunea declanșează creșterea celulelor adipoase.
Deși nu există o legătură directă între dietă și dezvoltarea lipoamelor, menținerea unui stil de viață sănătos poate ajuta la gestionarea sănătății generale.
Cum elimini lipomul fără operație
Lipoamele sunt, de obicei, îndepărtate prin proceduri chirurgicale, deoarece sunt încapsulate și pot fi dificil de tratat prin metode nechirurgicale. Cu toate acestea, există unele abordări nechirurgicale sau minim invazive, care pot fi luate în considerare pentru gestionarea lipoamelor, deși este posibil ca acestea să nu elimine complet lipomul în sine. Iată câteva opțiuni nechirurgicale de luat în considerare:
Injecții cu steroizi. În unele cazuri, se pot utiliza injecții cu corticosteroizi pentru a reduce dimensiunea și simptomele unui lipom. Injecția poate ajuta la micșorarea lipomului, dar este posibil să nu îl elimine complet.
Liposucția. Liposucția minim invazivă poate fi utilizată pentru a elimina unele lipoame mici. Această metodă presupune utilizarea unui tub subțire și gol (canulă) pentru a aspira țesutul adipos. Liposucția nu este potrivită pentru toate tipurile de lipoame și este posibil să nu elimine complet capsula lipomului, ceea ce crește șansele de recidivă.
Creme cu steroizi. Unele creme topice cu steroizi pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și, eventual, pentru a micșora lipomul. Această abordare este mai puțin frecventă și poate avea o eficacitate limitată.
Cât de eficiente sunt cremele pentru lipom
Utilizarea cremelor, fie că sunt topice sau aplicate în orice mod, nu este, de obicei, eficientă în eliminarea lipoamelor. Aceste excrescențe sunt localizate sub piele și nu sunt ușor de tratat cu tratamentele locale.
Nu există creme sau medicamente topice recunoscute pe scară largă sau dovedite științific, concepute special pentru a trata sau micșora lipoamele. În timp ce unele surse pot sugera utilizarea diverselor creme, unguente sau remedii naturale, eficacitatea acestora este în mare măsură anecdotică și nu este susținută de cercetări clinice.
Îndepărtarea chirurgicală, care presupune efectuarea unei mici incizii și excizia lipomului, este cea mai comună și eficientă metodă de tratare a lipomului. Această procedură este, de obicei, sigură și simplă atunci când este efectuată de un medic calificat.
Plante care trag lipomul
Deși unele remedii pe bază de plante și alternative sunt sugerate în literatura populară sau în medicina tradițională, este esențial să abordezi aceste tratamente cu prudență. Aceste remedii nu au fost dovedite clinic ca fiind eficiente în tratarea sau eliminarea lipoamele și nu trebuie să te bazezi pe ele ca metodă unică de tratament.
Acestea fiind spuse, există totuși anumite plante care sunt considerate a fi de ajutor în reducerea unui lipom. Ceaiul verde, de exemplu, are un conținut ridicat de cafeină și poate ajuta la metabolizarea grăsimilor și la descompunerea lipidelor ingerate care pot contribui la formarea lipomului.
O altă plantă care poate fi de ajutor este salvia. Folosită în medicina alternativă, salvia poate descompune țesutul adipos.
De asemenea, uleiul de neem conține calități astringente care pot reduce lipomul. Neem-ul este un arbore din India, foarte folosit în medicina alternativă datorită proprietăților sale antioxidante.
O altă plantă, mai puțin cunoscută, numită răcovina, are proprietăți benefice pentru piele. Ea mai este numită și aurică, cuișoriță, ghețișoară și este consumată de găini.
Cum previi apariția lipomului
În general, lipoamele nu pot fi prevenite, deoarece cauza lor exactă este adesea necunoscută și pot fi influențate de factori genetici și ereditari. Cu toate acestea, există câteva practici generale de sănătate care ar putea contribui la reducerea riscului de apariție.
Dieta este cel mai important aspect în prevenirea oricărei afecțiuni. Lipoamele sunt adesea asociate cu obezitatea sau excesul de grăsime corporală. Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate poate contribui la reducerea riscului. Consumă o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale și limitează consumul de alimente procesate și grăsimi nesănătoase.
O hidratare adecvată este la fel de esențială pentru sănătatea generală. Consumul unei cantități mari de apă și menținerea unei bune hidratări este, în general, benefică pentru corp și poate susține funcțiile sale normale.
Un stil sănătos de viață presupune și o activitate fizică regulată, pentru a ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și pentru a promova bunăstarea generală. Reducerea sau eliminarea consumului de alcool și de tutun poate avea diverse beneficii pentru sănătate și poate contribui la bunăstarea generală.
Nu în ultimul rând, stresul cronic poate afecta sănătatea generală.