Vești bune pentru profesorii care fac naveta între localitatea de domiciliu și cea în care lucrează. În anul școlar 2025-2026 vor primi bani de la bugetul de stat pentru transport, conform Ordonanței de Urgență numărul 115 din 2023. Din păcate, în anul școlar 2024-2025, conform unor măsuri fiscal bugetare în ceea ce privește cheltuielile publice, banii pentru naveta profesorilor nu vor fi alocați din buget.
Ordonanța de Urgență 115 din 2023, articolul 26 alineatul 1, prevede faptul că „incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, aplicabilitatea unor dispozitii prevazute in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile ulterioare, se proroga dupa cum urmeaza: e) prevederile art. 139 alin. (2) lit. d), alin. (3), (7) se proroga pana la inceputul anului scolar 2025-2026".
Acest articol extras din legea învățământului preuniversitar numărul 198 din 2023 se referă la cheltuielile de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar. Așadar, finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat pentru cheltuieli de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar ce nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul.
Legea învățământului preuniversitar include articole ce fac referire la decontarea cheltuielilor de transport a cadrelor didactice
Tot în legea învățământului preuniversitar, în articolul 127 se stipulează faptul că autoritățile administrației publice locale au atribuția de a asigura cadrului didactic ce nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială, decontarea cheltuielilor de transport. Și în contractul colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar semnat în 2023 există prevederi în acest sens.
Articolul 35, alineatul 1, face referire la faptul că personalul din învățământ beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport la și de la locul de muncă, în cazul în care nu dispune de domiciliu de reședință în localitatea în care lucrează.
Articolul 53, alineatele 1, 2 și 3, face referire la dreptul personalului didactic ce își desfășoară activitatea în altă localitate decât în cea de domiciliu sau de reședință, de a i se deconta cheltuielile de navetă la și de la locul de muncă. Dacă nu sunt mijloace de transport în comun pentru localitățile respective, transportul angajaților se poate asigura cu microbuzele ce realizează transportul elevilor.
Elevii primesc bani pentru navetă în avans. Cu cât este majorată suma, conform autorităților
Nu în ultimul rând, cadrele didactice itinerante sau de sprijin, care își desfășoară activitatea la una sau la mai multe unități de învățământ, sau la reședința elevilor, indiferent de mediul de lucru, trebuie să beneficieze de decontarea cheltuielilor de transport în cazul în care activitatea se desfășoară în altă localitate decât cea de reședință.
Cu atâtea legi la îndemână, iar statul încă nu alocă banii necesari pentru transportul cadrelor didactice. Mii de profesor se află în situația de a fi nevoiți să facă naveta din localitatea de reședință în localitatea în care predau, schimbând chiar două sau mai multe mijloace de transport pe propria cheltuială.
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com, pexels.com
Surse articol: portalinvatamant.ro