Una din cele mai intrigante schimbări în sistemul de învățământ în anul școlar 2024-2025 face referire la notele la purtare pe care le vor primi elevii. Ați citit bine, notele, nu nota la purtare. Copiii vor avea cinci note la purtare care se vor calcula pe fiecare modul în parte și va rezulta o singură medie.
La finalul fiecărui interval de curs din structura anului școlar, se va acorda o notă sau un calificativ la purtare pe baza comportamentului elevului. Această nouă schimbare este introdusă în școli la cererea directorilor din unitățile de învățământ. Deja face parte din Regulamentul de funcționare a școlilor.
Anul școlar 2024-2025 este împărțit în cinci module după cum urmează:
Modulul 1 de luni 9 septembrie până vineri 25 octombrie 2024;
Modulul 2 de luni 4 noiembrie până vineri 20 Decembrie 2024;
Modulul 3 de miercuri 8 ianuarie până vineri 7 februarie 2025, respectiv 14 sau 21 februarie după caz la deciderea inspectoratelor școlare județene și al municipiului București;
Modul 4 de luni 17 februarie respectiv luni, 24 februarie sau 3 martie 2025 până joi, 17 aprilie 2025;
Modul 5 de luni, 28 aprilie 2025 până vineri, 20 iunie 2025.
Nota la purtare se acordă după fiecare modul
Conform noilor reglementări, pentru nota la purtare va fi evaluat comportamentul fiecărui elev și respectarea reglementărilor adoptate de unitatea de învățământ. După fiecare modul de curs, elevii vor primi o notă la purtare, în total având la finalul anului cinci note care se vor calcula și se va obține o singură medie.
Media sau calificativul la purtare rezultat la finalul anului școlar poate scădea cu unul sau cu mai multe puncte în cazul elevilor care au avut pe durata anului de curs mai multe absențe nemotivate. Concret, pentru fiecare 20 absențe nemotivate pe care elevul le are, media finală obținută din calculul celor cinci note la purtare este scăzută cu un punct.
Vor fi promovați elevii care la sfârșitul anului școlar obțin la fiecare disciplină de studiu sau modul cel puțin media anuală de 5 sau calificativul suficient, iar la purtare media anuală 6 sau calificativul suficient. Pentru elevii liceelor pedagogice, teologice și militare este necesară media 8 la purtare pentru a continua studiul la aceste profiluri.
Anul școlar 2024-2025: Cât costă un ghiozdan complet echipat
Alte schimbări importante în decursul anului școlar 2024-2025
În documentul publicat în Monitorul Oficial, „Statutul Elevului” au fost evidențiate și alte schimbări importante. Vor fi disponibile săli de detenție în care vor sta elevii care deranjează orele sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru auxiliar. Pentru ora de curs pe care elevul o va petrece în detenție, nu i se va pune absență în catalog.
De asemenea, elevii nu vor mai avea voie cu telefoanele mobile în timpul orelor, în caz contrar personalul didactic sau personalul auxiliar poate lua echipamentul tehnologic în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă.
Totodată, vor putea exista sancțiuni pentru elevi care să presupună retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor școlare.
Pentru învățământul primar nu se aplică sancțiuni precum suspendarea elevului pe o durată limitată de timp sau preavizul de exmatriculare. De asemenea, nu se aplică exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași sau în altă unitate de învățământ, sau mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ.
Nu în ultimul rând, profesorii nu vor mai avea voie să sancționeze elevii sub formă de mustrare în fața colectivului clasei sau al școlii.
Surse foto: unsplash.com, unsplash.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: digi24.ro