Potrivit www.romaniatv.net Guvernul a adoptat joi, 17 noiembrie, o ordonanță de urgență pentru modificarea legii educației naționale nr. 1/2011. Asta înseamnă că se modifică cadrul legal care privește plata și decontarea transportului elevilor care fac naveta în altă localitate decât cea de domiciliu.
Aproximativ 200.000 de elevi în România fac naveta în anul școlar 2022-2023, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației. Un proiect de ordin de ministru cu modalitatea de calculare și decontare a sumelor de transport pentru elevi, care pune în aplicare recenta Ordonanță de Urgență nr. 159/2022, obţinut de Edupedu.ro, spune că banii de transport pentru elevii pot fi obţinuţi în avans fără să mai fie justificați de către elevi, decât în cazurile în care sumele sunt suplimentate sau în cazul în care este vorba despre elevi care stau la cămine sau în gazdă.
Așadar, elevii care fac naveta zilnic, au opțiunea să ia bani în avans pentru transport. Banii pot fi folosiți fie la transportul cu mijloace personale, fie la trasnportul în comun.
Ca să aibă acces la suma respectivă, tot ce trebuie să facă elevii este să depună o cerere la secretariatul școlii în care să precizeze distanța dintre școală și casă. Decontarea se va face la finalul fiecărei luni, între data de 25 și 28 ale lunii.
Suma care este destinată navetei elevilor în altă localitate va fi majorată de 4 ori. Se va asigura o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanta de până la 3 kilometri, iar pentru distanțele ce depășesc această valoare, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună pentru fiecare kilometru, mai spune România Tv.
Guvernul a mai transmis că pentru costul transportului care depășește suma forfetară, se va da o majorare de până la 100%, dar nu mult decât contravaloarea documentelor de transport pe care le vor prezenta elevii care cer suplimentarea sumei forfetare. Dacă va exista cazul acesta, sumele de transport se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.
Dacă suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele consiliilor județene.
În cazul elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă în localitatea în care studiază, cheltuielile de transport între localitatea de studiu și domiciliu le vor fi decontate din bugetul Ministerului Educației. Decontarea se va face în baza dovezilor/documentelor de transport, la unitatea de învățământ la care studiază fiecare elev.
O altă modificare legală a Ordonanței de Urgență se referă la susținerea autorităților școlare a transportul școlar specializat de tip curse școlare pentru transportul de la/până la unitatea de învățământ în toate etapele învățământului preuniversitar: primar, gimnazial și liceal.
Finanțarea cheltuielilor pentru transportul specializat al elevilor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat către bugetele locale.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: www.romaniatv.net www.edupedu.ro