Elevii și studenții pot efectua stagii de practică datorită unui program european
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că este disponibilă o finanțare în valoare de 171,34 milioane de euro pentru stagiile de practică dedicate elevilor și studenților. Această finanțare se poate realiza datorită Programului Educație și Ocupare 2021-2027, care alocă în total peste 4 miliarde de euro pentru:
- Îmbunătățirea calității serviciilor educaționale;
- Adaptarea serviciilor educaționale la piața muncii și la noile tehnologii;
- Creșterea accesului la educație și formare profesională a grupurilor dezavantajate;
- Îmbunătățirea participării la învățământul antepreșcolar și preșcolar;
- Prevenirea părăsirii timpurii a școlii;
- Îmbunătățirea pieței muncii: mai ales prin creșterea accesului tinerilor pe piața muncii;
- Antreprenoriat și economie socială.
De asemenea, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că angajatorii au posibilitatea să primească elevi și studenți în practică prin finanțări nerambursabile. În acest scop, este necesar să se încheie parteneriate între instituțiile de învățământ și diverse firme.
Potrivit ministerului menționat, se amintește faptul că apelurile pentru stagiile de practică pentru elevi au fost lansate în condițiile în care se urmărește reducerea deficitului de forță de muncă. În ceea ce privește stagiile de practică pentru studenți, obiectivul principal este realizarea unei mai bune corelări între competențele dobândite de către aceștia și cerințele actuale de pe piața muncii.
Stagiile de practică pentru elevi
Finanțarea pentru aceste stagii de practică s-a stabilit prin Ordinul MIPE 2.997/2023, iar înscrierile se desfășoară în intervalul 18 august (ora 16:00)- 27 noiembrie (ora 16:00), prin intermediul sistemului informatic MySMIS2021.
Cei care sunt interesați de stagiile de practică pentru elevi prin Programul Educație și Ocupare trebuie să știe că:
- Grupul-țintă sunt elevii înscriși în învățământul profesional, dual și tehnic;
- Un proiect trebuie să se adreseze unui număr minim de 200 de persoane;
- Fiecărui proiect îi este destinată o sumă cuprinsă între 201.000 și 500.000 de euro;
- Implementarea fiecărui proiect se efectuează în cel mult 3 ani;
- Școala este cea care solicită finanțarea nerambursabilă: instituția de învățământ poate alege unul sau mai mulți parteneri;
- Angajatorii pot deveni beneficiari ai proiectului numai dacă există un parteneriat încheiat cu o școală;
- Partenerii vor contribui și ei cu fonduri pentru activitățile din proiect;
- Activitățile eligibile vizează dezvoltarea sistemului de învățare la locul de muncă și programe de învățare la locul de muncă.
Mai mulți bani pentru elevi: ce criterii impune noua lege a educației
Stagiile de practică pentru studenți
Finanțarea pentru stagiile de practică dedicate studenților s-a stabilit prin Ordinul MIPE 2.996/2023. La fel ca în cazul stagiilor de practică pentru elevi, înscrierile se realizează tot în perioada 18 august (ora 16:00)- 27 noiembrie (ora 16:00), prin sistemul informatic MySMIS2021.
Activitățile eligibile pentru proiectele care țin de stagiile de practică pentru studenți includ:
- Sprijinirea integrării studenților pe piața muncii: se urmărește și dobândirea de competențe prin participarea la sesiuni de coaching, la workshop-uri etc;
- Susținerea posibilității de angajare a absolvenților de învățământ superior prin realizarea unor analize care să anticipeze nevoia de dezvoltare a ofertei educaționale;
- Dezvoltarea și sprijinirea unor parteneriate între instituțiile de învățământ superior și diferiți angajatori: aceste parteneriate urmăresc ușurarea accesului absolvenților pe piața muncii prin antrenarea lor în internship, în stagii de practică, în programe de învățare la locul de muncă;
- Implementarea unor programe de formare pentru asigurarea competențelor antreprenoriale: obiectivul acestor programe este pregătirea tinerilor pentru a dobândi calificări ce țin de bioeconomie, de economie circulară, de mediu, de energie regenerabilă, de reparații și întreținere a produselor legate de energia regenerabilă.
Grupul-țintă vizat de stagiile de practică sunt studenții, iar un proiect trebuie să se adreseze unui număr minim de 200 de persoane. Pentru fiecare proiect este dedicată o sumă cuprinsă între 201.000 și 1 milion de euro. Implementarea pentru fiecare proiect trebuie să dureze cel mult 2 ani.
Cât privește solicitantul unui proiect, acesta poate fi și angajatorul, dar este necesar să facă și un acord de parteneriat cu o instituție de învățământ superior. Partenerii trebuie să contribuie cu fonduri pentru activitățile ce se vor derula în proiecte.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: mfe.gov.ro, kanald.ro, romaniatv.net