În județul Botoșani există un număr mare de elevi ce sunt nevoiți să facă naveta
Din datele oferite de „Adevărul”, la nivelul județului Botoșani sunt peste 1000 de copii ce trebuie să facă naveta pentru a ajunge la școală. Spre exemplu, la „Liceul Alexandru Vlahuță” din Șendriceni sunt în jur de 800 de elevi care se află în această situație, jumătate dintre ei parcurgând peste 20 km ca să meargă la liceu. Pentru cei mai mulți dintre ei, a devenit tot mai dificil să-și permită cheltuielile impuse de navetă, ce se pot ridica și la 600-800 lei pe lună. În aceste condiții, zeci de copii din mediul rural au renunțat la școală întrucât situația financiară nu le permite să-și poată acoperi și cheltuielile ce țin de transport.
Într-o situație dificilă se află și Andreea, elevă în clasa a X-a la „Liceul Alexandru Vlahuță”, care are de parcurs zilnic 40 km. Din momentul în care naveta nu a mai fost decontată, fetei i-a fost tot mai greu să poată să ajungă la școală, întrucât părinții ei nu lucrează și se întreține doar din alocație. Pentru „Adevărul”, adolescenta nu s-a ferit să spună că s-a gândit să renunțe să mai meargă la liceu: „Am vrut să renunţ, dar eu am un vis să ajung şi eu cineva în viaţă. Fiecare are nevoie de un job, să pot trăi din ceva. Vin din Cordăreni, satul Griviţa. Cu autocarul nu-mi permit, vin cu un microbuz. Părinţii mei nu lucrează, doar din alocaţia mea mă întreţin. Avem nevoie de educaţie şi vreau să merg la şcoală. Dar aşa îmi este greu tare.”
Nici pentru Elena, care este și ea elevă în clasa a X-a, lucrurile nu stau mai bine. Fata are de străbătut 27 de km până la liceu, iar situația materială a familiei sale este precară, doar tatăl ei lucrând. Potrivit „Adevărul”, ea cheltuiește lunar, pentru transportul până la școală, 450 lei: „Eu sunt din Havârna şi fac 27 de kilometri până la şcoală. Vin cu microbuzul şi plătesc ori la zi, ori la săptămână. Pe lună plătesc şi 450 de lei, iar eu am o alocaţie de numai 120 de lei. Lucrează doar tata. Au fost situaţii când nu am venit la şcoală fiindcă nu am avut bani să vin cu microbuzul.”
Există un Proiect de Ordonanță de Urgență privind decontarea transportului elevilor
În luna martie a acestui an, Ministerul Educației a propus un proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii Educației Naționale nr.1/2011, prin care să se acorde transport gratuit elevilor din învățământul preuniversitar cu vârsta de până la 26 de ani, care să includă transportul rutier, feroviar, cu metroul, dar și transportul naval. Printre prevederile acestui proiect se regăsesc:
- Gratuitatea pentru elevi să fie pe tot parcursul unui an calendaristic
- Acordarea sumelor de bani pentru transport se va realiza în avans, cu decontare în luna următoare (pentru elevii ce nu pot fi școlarizați în localitatea unde au domiciliu și trebuie să facă naveta)
- Decontarea sumelor se va realiza din bugetul Ministerului Educației, prin intermediul unităților de învățământ în care elevii ce fac naveta sunt școlarizați
- Decontarea se va efectua și pe distanțe mai mari de 50 km (când se depășesc 50 km, sumei decontate i se mai adaugă câte 1 leu/km/lună)
- Elevii care stau la internat sau la gazdă vor avea decontată suma ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru
- Sumele de bani de care vor beneficia elevii, care vor fi calculate în conformitate cu distanța de la domiciliul acestora la unitatea de învățământ preuniversitar, încep de la 30 lei pentru 30 km și ajung la 171 lei pentru 50 km
- Operatorii de transport rutier au obligația să elibereze documente lunare de transport, care să se încadreze în tarifele maxime/ km/lună/, dar și să asigure transportul elevilor
În teritoriu nu au venit încă normele de aplicare ale Ordonanței de Urgență
Această situație a fost semnalată și de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, județ în care numeroși elevi trebuie să facă naveta pentru a merge la școală. Daniel Botezatu, inspector școlar, a precizat, pentru „Adevărul”: „Există Ordonanţa de Urgenţă, numai că nu au venit în teritoriu şi normele de aplicare. Dacă problema aceasta va rămâne pe termen lung, impactul va fi destul de consistent în sens negativ. Va afecta prezenţa elevilor la şcoală şi va duce la abandon şcolar. Eu sper ca în perioada de vacanţă să vină şi normele de aplicare”.
Directorul Liceului „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni a declarat, potrivit sursei citate că, din cauza dificultăților elevilor din mediul rural de a ajunge la școală, există situații în care aceștia fie s-au transferat la alte unități de învățământ pentru a plăti mai puțin pe navetă, fie au abandonat școala și au plecat să muncească în străinătate: „Noi avem aproape 800 de elevi care fac naveta. Sunt elevi care plătesc 600 de lei pe lună pentru transport. Am avut doi elevi din învăţământul profesional cărora le-am aprobat transferul să plece la o altă unitate de învăţământ, că acolo naveta era mai ieftină. Este foarte greu familiilor să le mai asigure transportul elevilor”.
Surse: adevarul.ro, edu.ro, edupedu.ro, playtech.ro
Sursă poză principală: istockphoto
Surse foto: istockphoto.com