Un tată a hotărât să nu-și lase copiii să meargă la școală
Billy Morris (34 de ani) și soția lui, Emma (33 de ani), locuiesc la o fermă din Hampshire (Marea Britanie) și sunt părinții a trei copii. Copiii mai mari au 4, respectiv 7 ani, iar mezinul familiei are 1 an.
Cuplul a hotărât să nu-și lase copiii să meargă la școală, ci să facă școala acasă. Decizia a venit după ce Billy a ajuns la concluzia că „școala distruge creativitatea”, deși, la un moment dat, a povestit despre el însuși că era un elev strălucit. Billy deține în momentul de față o companie de construcții.
Părinții nu s-au ferit să dezvăluie în mediul online hotărârea de a nu-și trimite copiii la școală. Pe de o parte, au avut parte de mesaje de susținere, însă, pe de altă parte, numeroase persoane l-au criticat pe Billy, susținând că acesta nu le oferă copiilor săi șansa de a dobândi succesul în viață.
Tatăl a vorbit despre educația de care ar trebui să aibă parte un copil
Potrivit „Kidspot”, Billy a adus în prim-plan motivele care l-au determinat să decidă să nu-și trimită copiii la școală. A insistat asupra ideii că un copil are nevoie, pentru a dobândi abilități importante, să fie expus la „viața reală”:
„Pot spune că sunt în dispută cu înțelepciunea tradițională și cu modurile de a trăi ce sunt acceptate în societate, consider că școala este cea care le promovează. Nu este vorba numai despre faptul că nu sunt de acord cu educația pe care o propune școala, ci sunt și împotriva conformismului în gândire și consumerismului care ne ține departe de a încerca să găsim alternative.
Cred că învățarea practică este indisolubil legată de materiile tradiționale studiate la școală. Viața modernă impune abilități ce țin de literatură și de matematică, iar noi suntem preocupați să le oferim copiilor noștri posibilitatea de a învăța expunându-i la viața reală, astfel încât să-i ajutăm să dobândească abilitățile menționate.
Întotdeauna am fost considerat un elev „strălucit” și am obținut rezultate excelente la învățătură când mi-am dorit asta, însă am fost cumva rebel față de sistemul de educație tradițional, iar această rebeliune s-a accentuat mai mult pe măsură ce am înaintat în vârstă...
În ultimii ani, oamenii duc o existență tot mai izolată și prin urmare, presiunea asupra unor părinți ca noi- care au hotărât să-și asume responsabilitatea deplină asupra copiilor, inclusiv în ceea ce privește învățarea- este din ce în ce mai mare.
Trebuie să le asigurăm copiilor noștri ceea ce, prin tradiție, le era oferit prin implicarea membrilor apropiați ai familie, a celor din familia extinsă și prin implicarea prietenilor. Acest demers necesită însă mari eforturi, este istovitor și, prin urmare, ne străduim să susținem construirea unei comunități.”
Tatăl a adăugat faptul că familia sa nu este singura care a hotărât să-și lase copiii să facă școala acasă. El a precizat că majoritatea prietenilor săi procedează așa.
A venit cu detalii despre programul zilnic al copiilor lui
Tatăl care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală a explicat cum el și soția sa se ocupă zilnic de copii. Conform sursei citate anterior, a dat și aceste detalii:
„Școala a insuflat ideea potrivit căreia învățarea este o activitate separată de altele, făcută în izolare de viața de zi cu zi, însă lucrurile nu stau așa. Copiii învață permanent. Spre exemplu, dacă mergem pe câmp, ei învață. Dacă mergem în pădure, învață. Dacă mă însoțesc la o întâlnire, învață și acolo. În plus, petrec o bună parte din zi implicându-se împreună în activități care le pun imaginația la treabă. Jucăm și multe jocuri în familie- cărți, șah etc.
O bună parte din societatea de azi consideră că învățarea este condiționată de mersul la școală. Adică în anumite instituții, în anumite intervale, sub ghidarea cadrelor didactice. De fapt, lucrurile nu stau chiar așa.”
Printre activitățile care fac parte din programul de zi cu zi al familiei Morris se regăsesc:
- Micul dejun în familie;
- Întâlniri cu alți copii care fac școala acasă;
- Implicarea în diverse proiecte: spre exemplu, proiecte ce țin de animale, de construcții;
- Treburi specifice traiului la fermă;
- Lectura;
- Întâlniri cu copii mai mari care merg la școală;
- Treburi realizate seara;
- Cina în familie.
Surse foto: facebook.com/people/Billy-Morris/, facebook.com/emma.archie.54
Surse articol: couriermail.com.au, kidspot.com.au