Irina provine dintr-o familie cu o situație financiară modestă
Adolescenta este în clasa a VI-a și învață la școala din comuna Căiuți, județul Bacău. Irina mai are doi frați, unul de șase ani și unul de 2 ani, iar tatăl ei nu mai poate munci întrucât suferă de scleroză în plăci. Mama Irinei, Ionela Hoarță, a absolvit Facultatea de Științe Economice din Brașov și a fost vânzătoare. Potrivit informațiilor oferite de MEDIAFAX, femeia a povestit ce s-a întâmplat în familia lor după ce soțul ei s-a îmbolnăvit: „Soțul meu era dulgher și avea o meserie bună. Numai că pe șantier au apărut primele semne ale bolii. Atunci au observat că nu mai putea ține ciocanul în mână, nu se mai putea ține pe picioare de multe ori. A pierdut serviciul...”.
După ce tatăl Irinei a fost diagnosticat cu scleroză în plăci, familia s-a mutat într-un sat din comuna Căiuți. Despre Irina, mama ei a dezvăluit, așa cum reiese din sursa citată, că este un copil care știe să fie recunoscător pentru ceea ce are și că nu este niciodată pretențioasă: „Mereu a știut să se mulțumească cu ce are, nu a cerut niciodată imposibillul și nici nu a avut pretenții mai mari decât posibilitățile.”
Are rezultate foarte bune la școală și își dorește să urmeze o facultate de teatru
Irina se remarcă la școala din Căiuți, reușind să obțină numai note de zece. Visul ei este să studieze actoria, însă mama ei a mărturisit că, din cauza situației materiale a familiei, nu a luat niciodată în calcul faptul că fetița ar putea urma cursuri de teatru, de dans ori de muzică. În același timp, a ținut să precizeze că va face tot ceea ce poate pentru ca Irina să meargă la liceu și apoi la facultate. Totodată, și-a lăudat copilul nu numai pentru interesul pe care l-a avut dintotdeauna pentru studiu, ci și pentru faptul că o ajută în gospodărie ori de câte ori poate. Conform DC NEWS, Ionela Hoarță a declarat că: „Stătea numai cu cărțile în față, desena, colora, citea. Asta face zi azi. Iar când nu e cu cărțile în brațe, mă ajută în casă, are grijă de frățiorii ei.”
Face naveta zilnic 15 km până la școală
La fel ca alți copii din satul în care locuiește, Irina este nevoită ca în fiecare zi să facă naveta la școala din comuna Căiuți. Cel mai apropiat oraș de această comună este Onești, aflat la 30 km distanță.
La inițiativa ONG-ului „Narada”, preocupat să asigure fiecărui copil din țara noastră accesul la o educație de calitate, a fost organizată campania „Împreună pentru școala noastră”. La finalul anului trecut, și școala din comuna Căiuți a fost inclusă în această campanie, obiectivul fiind motivarea comunității și a altor persoane interesate să doneze bani pentru achiziționarea unui microbuz școlar pentru copiii din satele din comună.
Potrivit informațiilor puse la dispoziție de sursa citată anterior, în cadrul campaniei pentru achiziționarea unui microbuz școlar a fost organizat, cu implicarea părinților, a cadrelor didactice și a elevilor, un târg școlar. Scopul a fost licitarea unor produse confecționate de părțile implicate. După finalizarea târgului, s-au strâns 5000 de euro. La această sumă se vor adăuga, pentru ca elevii din Căiuți să vină la școală cu microbuzul școlar, și bani proveniți din partea partenerilor „Narada” și a consiliului local.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: comunicate.mediafax.biz, m.dcnews.ro, prwave.ro