„De când mă știu am un singur picior. Pentru mine e normal, dar nu și pentru ceilalți. Când eram mic primeam întrebări constant de la ceilalți copii, dar și de la unii adulți. Încercam să le răspund așa cum puteam, pentru că simțeam că e de datoria mea să o fac.
Întrebările nu s-au oprit, așa că am scris o carte, care se numește „Ce s-a întâmplat cu tine?” și pot să zic că abia acum, după 40 de ani, am reușit să găsesc răspunsul”, povestește James Catchpole, pentru Insider.
Oamenii sunt curioși atunci când văd o persoană fără o mână, un picior sau în căruț cu rotile, iar întrebările sunt firești, dar până la un punct.
„Străinii sau oamenii pe care îi cunosc prea puțin mă întreabă ce s-a întâmplat cu mine,dar nu pentru că le pasă neapărat. Vor să-și bifeze această întrebare de pe listă. Pe măsură ce am înaintat în vârstă, nu m-am mai simțit confortabil să trebuiască să răspund tuturor persoanelor care mă întreabă același lucru.
În ceea ce privește copiii, aceștia nu au nevoie să știe detalii, ci doar că dizabilitățile reprezintă ceva normal”, mai spune James.
Bărbatul a aprofundat și mai mult subiectul dizabilităților atunci când a cunoscut-o pe soția sa, Lucy, care folosește un scaun cu rotile. Cei doi sunt împreună de 19 ani și au împreună doi copii de 4, respectiv 8 ani. De când s-au căsătorit, conduc o afacere de familie, care provine de la părinții lui James.
„Amândoi avem dizabilități, dar experiențele noastre sunt extrem de diferite, iar asta m-a făcut să mă gândesc mai profund la acest subiect, dar și să încerc să înțeleg nevoia oamenilor de a ști.
În special de când am devenit tată și mă duc, din nou, pe terenul de joacă. Aud aceleași întrebări pe care le auzeam și atunci când eram mic. Am început să le răspund copiilor cu altă întrebare și anume „tu ce crezi că s-a întâmplat?”, iar răspunsurile lor mă amuzau teribil. Unii spuneau că vreun animal feroce mi-a mâncat piciorul, alții că mi l-a furat un hoț.
Dar pe lângă faptul că mă amuzau răspunsurile lor, mi-am dat seama că era un mecanism de evitare a răspunsului”, mai spune tatăl celor două fetițe.
Așa i-a venit ideea scrierii unei cărți. A scris cartea pentru el, pentru soția lui, dar și pentru alți copii și părinți care se confruntă cu aceste dificultăți.
Deja lucra la o editură împreună cu soția lui și a fost destul de ușor să o pună în practică.
„Numele cărții, „Ce s-a întâmplat cu tine” este una dintre întrebările pe care le-am primit cel mai des, mai ales atunci când eram copil și vreau să vă spun că este una dintre cele mai dificile întrebări pe care le poate primi o persoană cu dizabilități.
Cartea m-a ajutat să mă descarc și nu numai și sper să ajute pe cât mai multe persoane”, a mai spus James, la final.
Surse foto: insider.com
Surse articol: insider.com