A început să creeze păpuși cu dizabilități după nașterea uneia dintre fiicele sale
Clare Tawell este medic radiolog și mama a două fetițe. Cea mai mică dintre ele, Matilda, s-a născut surdă și a început să poarte aparate auditive încă de la vârsta de șase săptămâni. Pe măsură ce aceasta creștea și era atrasă de păpușile surorii mai mari (Evelyn), mama s-a gândit că i-ar prinde bine să aibă la dispoziție jucării care să aibă aparat auditiv și care să o reprezinte. A încercat să facă rost de ele, dar nu a reușit. În aceste condiții, i-a venit ideea să creeze chiar ea asemenea jucării. Așa s-a născut, în anul 2017, proiectul „BrightEars”, prin care se modifică păpuși pentru ca acestea să înfățișeze diverse dizabilități. Iată cu ce detalii a venit Clare chiar pe site-ul „BrightEars”:
„Prima păpușă pe care am creat-o în 2017 a fost una cu aparate auditive și a fost realizată special pentru fiica mea mai mică, Matilda (Tilly). Ea începuse deja să se joace cu păpușile surorii ei mai mari, așa că m-am gândit că nu ar strica să aibă propria ei păpușă.
Tilly s-a născut surdă și a început să poarte aparate auditive de la vârsta de șase săptămâni. M-am gândit că ar fi bine să-i cumpăr o păpușă la fel ca ea, cu aparate auditive, dar nici după ce am căutat pe internet nu am găsit nimic. Nu se găseau la niciun magazin și nici nu exista niciun producător. Am fost tristă constatând așa ceva, întrucât nu era nimic care să o reprezinte cu adevărat pe fetița mea, era ca și cum nu ar fi existat, ca și cum nu s-ar conforma standardelor pe care societatea le consideră „normale”. Aceste sentimente m-au copleșit și au făcut să iasă la suprafață furia de mamă! Atunci m-am gândit să-i fac eu o asemenea păpușă și m-am ținut de cuvânt...”
Păpușile cu dizabilități au devenit tot mai populare
Întâlnindu-se cu alte mame înscrise în „Societatea Națională pentru Copiii Surzi”, acestea i-au spus că și-ar dori și ele păpuși similare celei pe care o crease pentru Matilda. Într-un interviu pentru „TODAY”, Clare a precizat că acela a fost momentul în care s-a gândit că era necesar să mărească producția de păpuși, încercând să includă printre modelele propuse cât mai multe dizabilități și afecțiuni:
„...a fost ca și cum de atunci ar fi început să se rostogolească bulgărele... Ceea ce am făcut le-a determinat pe acele mame să-și facă vocile auzite. Prin urmare, comenzile pentru păpușile mele au crescut rapid, mi-am diversificat ofertele, încerc și acum să fac asta, să pot include cât mai multe afecțiuni.”
La un moment dat, la solicitarea unor părinți, Clare a început să modifice păpuși pentru a reflecta și particularitățile etnice. Obiectivul ei este să poată oferi cât mai multe variante, astfel încât copiii cu dizabilități și cu alte probleme de sănătate să se poată regăsi în ele și, mai mult decât atât, pentru ca societatea să se concentreze mai mult asupra acestui subiect.
Pentru sursa citată, mama a declarat că: „M-aș bucura ca, pe viitor, copiii să găsească în magazine, alături de păpuși obișnuite, și modele cu aparate auditive sau cu buză de iepure, pentru că numai așa acestea din urmă pot fi percepute ca normale, nu diferite. Când oamenii le văd, se poate deschide un dialog și poate crește gradul de conștientizare, de înțelegere, a unor asemenea diferențe.”
Printre cele mai cunoscute modele de păpuși cu dizabilități sau ce reflectă prezența altor probleme de sănătate se regăsesc:
Păpuși cu buză de iepure
Păpuși cu macrostomie
Păpuși cu aparat gipsat pentru displazie de șold
Păpuși cu cicatrice rămasă în urma unei intervenții chirurgicale în zona toracelui
Păpuși cu traheostomie
Păpuși cu cateter venos
Păpuși cu canulă de oxigen nazală
Păpuși cu tuburi de hrănire
Păpuși cu hemangiom
Păpuși cu pompă de insulină
Păpuși prințese Disney cu aparat auditiv
Păpuși Woody și Jessie cu aparate auditive
Păpuși-elf cu diverse dizabilități și afecțiuni
Surse foto: facebook.com/BrightEarsUK/
Surse articol: boredpanda.com, brightears.co.uk, today.com