Așa cum unii elevi susțin că nu le place școala, există și profesori foarte dezamăgiți de sistemul educațional actual. Este și cazul unui profesor cu 20 de ani de experiență în educație, care susține că a ajuns la capătul puterilor.
Acesta descrie școala ca pe un „balamuc” din cauza elevilor. Totodată, este de părere că profesorii nu primesc susținere când reclamă problemele cauzate de cei mici.
Profesorul și-a susținut tare și răspicat opinia și experiența prin care trece zi de zi în scris, prin intermediul paginii Colegilor Cadrelor Didactice.
După 20 de ani de carieră, profesorul a simțit că poate claca în urma unui incident, de aceea a preferat să iasă din clasă, pentru a nu face vreun gest necugetat. Cadrul didactic susține că elevii au depășit demult pragul bunului simț, având un „tupeu maxim”.
„Un elev și-a deschis telefonul și a început să filmeze în oră. Părerea mea era că făcea live pe TikTok. I-am cerut să închidă și să-mi dea telefonul. Intenția mea era să-l pun la catedră pentru a putea să îmi continui ora”, mărturisește cadrul didactic.
O situație destul de delicată este cea prin care a trecut profesorul, dar și mai dificil a fost atunci când colegii de clasă au sărit în ajutorul elevului pedepsit.
Ceilalți elevi i-au amintit profesorului faptul că nu are voie să le ia lucrurile personale, faptul că nu are voie să pună mâna pe copii, o domnișoară s-a adresat țipând la profesor în încercarea ei de a-i lua apărarea colegului pedepsit.
Cadrul didactic nu a găsit altă soluție, decât să roage eleva să vorbească cu calm, să o atenționeze să își coboare tonul vocii și să fie mai atentă la afirmațiile pe care le face pentru a nu distorsiona lucrurile în favoarea lor, a copiilor.
Răspunsul elevei a fost halucinat: „știți că pe mine mă vor crede pe mine și pe colegii mei pentru că noi toți vom spune că l-ați atins”, a afirmat eleva.
Profesorul a luat decizia înțeleaptă de a ieși din clasă pentru a nu risca o problemă de sănătate gravă din cauza stresului la care era supus.
A menționat faptul că este vorba de elevi de clasa a VII a dintr-o școală de cartier. Clasa era una cu multe probleme, iar copiii provocau astfel de situații nu numai la ora cadrului didactic, ci și la ora celorlalți profesori.
„Părinții chemați la școală erau depășiți de situație, ridicau din umeri și spuneau: Nici eu nu știu ce să mă mai fac cu el/ea. Poliția a fost chemată de câteva ori la școală în urma unor incidente, dar a rămas la stadiul de constatare”, declară profesorul.
„Intru în școală zâmbind relaxat și plec cu capul bubuind și cu teama că îmi pocnește inima!”
Semnalul de alarmă pe care vrea să-l tragă cadrul didactic este faptul că trebuie să se schimbe ceva în curând în educația românească. În școli, gradul de violență a atins cote maxime, iar toată lumea se pare că acceptă și tolerează năzbâtiile făcute de elevi, îngreunând situația dascălilor.
„Am făcut o facultate, am învățat atât de mult ca să mă duc la un loc de muncă unde un copil de 13-14 ani își bate joc de mine și eu nu pot să fac nimic? Ăsta e balamuc, nu școală!!!
Intru în școală zâmbind relaxat și plec cu capul bubuind și cu teama că îmi pocnește inima! Chiar nu se mai poate! Vreau să mă duc la școală, să îmi fac orele în liniște și să îmi dau și sufletul pentru ei.
Susținere? Nu ai de la nimeni. Ești lăsat singur în cușca cu lei. Pe ușă scrie ȘCOALĂ dar ar trebui să scrie BALAMUC, pentru că asta nu e o școală din Uniunea Europeană”, declară în scris profesorul.
Profesor violent, dat afara definitiv din invatamant
Frustrarea și nemulțumirea profesorului s-a strâns ca urmare a multor ani petrecuți la catedră, în care a fost martorul la zeci de incidente neplăcute cu elevi de toate vârstele.
Semnalul de alarmă pe care îl trage profesorul nu a rămas fără ecou pentru că sute de răspunsuri din partea altor cadre didactice au venit în mediul online, susținându-i opinia. Ceilalți dascăli au relatat povești prin care înșiși au trecut la ore, experiențe similare. Mulți dintre aceștia au dat vina pe o educație slabă primită de acasă.
Doar împreună, părinți și profesori vom putea schimba sistemul educațional și vom putea da o șansă dascălilor să își susțină orele normal și copiilor să se bucure de o educație aleasă.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: www.stiridecluj.ro