Chiar dacă scrisul de mână pare din ce în ce mai irelevant într-o lume digitalizată, acesta ajută la deprinderea unor abilități importante pentru dezvoltarea copilului, printre care coordonarea mână-ochi, învățarea și creativitatea, dar și încrederea în sine.
Pe de altă parte, tehnologia face parte din viața noastră și asta nu se va schimba; deci trebuie să adaptăm nevoia copilului de a învăța la modul în care funcționează lumea.
Astfel, șase tineri din Cluj, studenți la Universitatea Babeș Bolyai și ai Universității tehnice din Cluj-Napoca, au dezvoltat o aplicație numită Rito Kids, care are rolul de a-i învăța cum să scrie de mână, folosindu-se în același timp de dispozitivele electronice.
Ideea îi aparține Anastasiei Susciuc.
„Aplicația îi ajută pe copii să scrie. Conține toate literele alfabetului, silabe, cuvinte. Sunt atât litere de tipar, cât și de mână”, a declarat Tudor Tișe, co-fondatorul aplicației.
Mai mult, copiii vor primi feedback în timp real. În felul acesta, își vor corecta greșelile imediat și vor învăța mai repede, însă aplicația este mult mai complexă decât pare la prima vedere.
„Există o secțiune dedicată părinților și învățătorilor, care pot monitoriza progresul, literele învățate sau cele care au pus probleme. Este o aplicație de învățare cu elemente de joc. Copiii au o hartă cu ajutorul căreia fac această călătorie de învățare prin tărâmul înghețat alături de pinguinul Rito.
Încercăm să echilibrăm experiența de învățare cu experiența de joacă. Am luat exerciții de la învățători și le-am împletit cu tehnologia. De exemplu, poți exersa o literă cu ajutorul unei animații. Vezi litera și o animație care te conduce să faci primul segment al literei. Până ce nu îl termini, nu vezi următorul segment. Sunt mai multe nivele de exersare. Se începe cu semnele grafice specifice fiecărei litere, apoi pe contur cu ajutorul animației, apoi unind câteva puncte și ulterior litera în sine”, a mai declarat Tudor Tișe.
Aplicația a fost lansată pe 1 iunie 2023, fiind testată de copii și cadre didactice timp de 3 luni. E disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS și poate fi folosită cu ajutorul unui pen, pe tabletă și telefon.
Aplicația are o versiune gratuită și poate fi folosită 10 minute în fiecare zi. Pentru cei care își doresc mai mult există 3 pachete: pentru o lună – 7 euro, 3 luni – 16 euro sau lifetime – 29 euro, precizează republica.ro
Surse foto: istockphoto
Surse articol: republica.ro