E adevărat, copiii mici sunt extrem de energici și își bagă nasul peste tot, inclusiv în lucruri periculoase pentru vârsta lor. Este normal să spui nu câteodată, însă altădată, poți să spui da din toată inima, pentru că nu se va întâmpla nimic rău.
1. Lasă-l să se murdărească
Scenariul ideal pentru mămici, ar fi ca cel mic să nu calce în noroi, să dea cu pensula doar pe foaie, sau să-și nu dea cu mâncare pe noua cămașă. Însă copiilor mici le place să se murdărească, pentru că descoperă lumea.
În fiecare zi, cei mici învață gusturi, texturi, mirosuri noi, ce se întâmplă cu un pahar dacă îl dărâmi și multe altele. După cum vă puteți da seama, pentru ei este o plăcere nemaipomenită. Probabil că fără toate normele sociale și nouă ne-ar plăcea să călcăm iarba proaspătă sau chiar noroiul cu picioarele goale, pentru a descoperi ce senzație simțim.
Lasă-l, deci, să se murdărească, pentru că doar la vârsta asta poți să te murdărești fără vreo consecință negativă!
2. Permite-i să se joace „periculos”
Spre exemplu, atunci când sunteți la locul de joacă, iar cel mic vrea să încerce topoganul pentru copii mai mari, mergi împreună cu el și permite-i să se dea măcar o dată. Bineînțeles, atunci cînd există orice fel de risc, trebuie să fii lângă el și să-l protejezi.
Dar, altfel, copiii care încearcă mai multe tipuri de joc, unele dintre ele fiind cu un anumit grad de risc, sunt copii mai încrezători în sine și o reziliență mai puternică.
Așa că, dacă poți să-l supraveghezi câteva minute, fără să-l scapi din ochi, permite-i să se cațere și acolo unde „nu are voie”. O să-i facă bine.
3. Încurajează-l să fie independent
Practicarea independenței este importantă chiar de la o vârstă fragedă.
Atunci când copilul este lăsat să exploreze fără intervenția părintelui, își descoperă și își dezvoltă identitatea personală. Începe să aibă preferințe și să înțeleagă mai multe despre el.
De asemenea, capătă abilități noi. Spre exemplu, dacă îi arăți cum să se încheie la haină, va reuși să se încheie singur într-un final, prin metoda încercare-eroare. Asta îi va demonstra că este capabil și că a învățat ceva nou.
Totodată, dacă un copil care este încurajat să-și exploreze independența, va deveni un copil încrezător în sine, o trăsătură care își are baza în copilărie. Dacă o dobândim la timp, vom avea o viață mult mai ușoară.
4. Lasă-l să spună „Nu”
Nu doar părinții pot spune „nu”, ci și copiii. Dacă nu există o situație periculoasă, poți liniștită să accepți nu-ul piticului tău. Ba chiar ar trebui să te bucuri, pentru că asta înseamnă că cel mic își exersează autonomia. Nimic mai firesc.
5. Permite-i să aleagă
Posibilitatea de a alege îi dă copilului senzația că se află cât de cât în control. Nu se va supăra la fel de tare dacă îi spui să-și aleagă dintre două jucării, decât dacă îi spui în repetate rânduri că nu poți să-i cumperi 5 jucării deodată. Testează și observă cum funcționează!
Concluzionând, e imposibil să fii un părinte care le face bine pe toate, mereu. Însă dacă ai niște repere care să te ajute în anumite momente în care ai nevoie, e suficient.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: https://www.todaysparent.com/toddler/things-you-should-let-your-toddler-do/