În timp ce unii copii se supără pe părinții lor pentru că nu au ultimul model de telefon sau de consolă de jocuri video, alții trăiesc într-o sărăcie cruntă. În timp ce în unele familii, cei mici aleg ce își pun la pachețelul pentru școală direct la de la magazin, în alte familii, micuții au de ales între a merge la școală sau a mânca în ziua respectivă.
Sorin împreună cu cei trei frați ai săi poartă în sufletele lor inocente durerea că nu sunt și ei ca ceilalți copii. Viața nu a fost prea blândă cu ei, iar de cele mai multe ori trebuie să facă niște sacrificii mult prea mari pentru vârsta lor mult prea mică.
Familia lui Sorin este din județul Iași, compusă din șase persoane și se confruntă cu sărăcia. Părinții se simt neputincioși că nu își pot crește cei patru copii așa cum se cuvine. Pe cât sunt de mici, pe atât sunt de trecuți prin viață și înțeleg că destinul a fost nedrept cu ei. Copiii știu că dacă nu învață, nici nu vor putea scăpa din această situație.
Când alți copii se joacă pe telefon și fac lecții, Sorin și frații lui trebuie să aleagă între școală și mâncare
Pare ireal să ne imaginăm că în societatea modernă actuală încă există familii atât de împovărate. Mama, tata și cei patru copii trăiesc doar din alocațiile celor mici și se străduiesc zi de zi să aibă ce pune pe masă.
Nici părinții nu stau degeaba. Tata se mai duce prin sat cu ziua atunci când este chemat, iar mama din păcate nu poate să muncească pentru că este bolnavă și durerile cumplite abia o lasă să ducă la bun sfârșit activitățile gospodărești.
Prioritar pentru familie ar fi RMN-ul pe care ar trebui să și-l facă mama, dar pe care nu și-l pot permite. Iar suferința din ochii celor mici o determină să se gândească mai mult la ziua de mâine, decât la sănătatea ei. Aceasta are nevoie de 1400 RON doar ca să facă RMN-ul, pentru că nu este asigurată.
Copiii săraci se descurcă mai greu în orice etapă din școală
Familia nu beneficiază de ajutor social, iar de aprovizionarea cu lemne pentru iarnă nici nu poate fi vorba. Părinții nu au bani suficienți, iar mama nu se mai poate duce în pădure să aducă lemne de foc din cauza durerilor.
Sorin este un băiețel maturizat mult înainte de vreme din cauza lipsurilor, dar și din cauza stării precare de sănătate a mamei.
”Îmi este milă de mama. Ne lipsește câteodată mâncarea, avem lipsuri la școală, cărțile pe care trebuie să le cumpărăm, echipamentele. Eu încerc să învăț dar câteodată iau cartea de la domnul învățător ca să pot să scriu”, declară băiatul cu lacrimi în ochi.
View this post on Instagram
Nu numai neajunsurile financiare, lipsa alimentelor și a rechizitelor pentru copii sunt motiv de necaz pentru familia greu încercată. Sorin și frații săi se confruntă și cu lipsa apei. De aceea este nevoie să care cu gălețile de la o distanță considerabilă apă pentru a bea și pentru a se spăla. Gălețile mult prea grele pentru trupurile lor fragede și în formare sunt cărate de câteva ori pe zi.
”Aseară m-a pus mama să car două butoaie cu apă. M-am apucat la 15 și am terminat la 17”, afirmă Sorin. Acesta am susține că uneori îl ajută și mama, dar de când suferă din cauza durerilor, preferă să o protejeze.
Cazul celor patru copii a ajuns în atenția publicului larg, dar și a unei asociații. Reprezentanți ai asociației au mers în căsuța lor pentru a face o listă cu ce ar fi nevoie urgentă pentru traiul de zi cu zi. Atunci au surprins-o pe fată, pe Găbița plângând și spunând ”Nu ne ajung banii pentru tot ce ne trebuie”.
Copiii au avut de ales: să meargă în excursia cu colegii sau să pună mâncare pe masă
Așa cum se obișnuiește în învățământ, înainte de vacanța de vară fusese programată o excursie la care trebuia să participe și Sorin și sora lui, Găbița. Excursia se desfășura la Iași, dar din păcate era prea costisitoare.
Frații au făcut un calcul și le-ar fi trebuit 150 RON de persoană pentru a vizita orașul. Iar ei au ales să cumpere mâncare pentru întreaga familie cu acei bani și să renunțe la dorința de a merge în excursie.
”Trebuia să ne ducem amândoi și în total se făceau 300 RON. Pentru ce să ne ducem, când puteam să luăm ceva de mâncare? Așa că am renunțat amândoi”, au spus Sorin și Găbița.
Impactul devastator al saraciei asupra creierului copiilor
”Îmi doresc foarte mult să am un purcel în curte”
Cea mai mare dorință a lui Sorin nu este telefonul de ultimă generație sau ultimul joc apărut pe consolă, ci este un porcușor în cotețul din ogradă. Acesta știe că un porc ar hrăni întreaga familie vreme de câteva luni.
”De Anul Nou când taie cineva porcul și cerem să ne dea și nouă, nu vor să ne dea. Îmi doresc cel mai mult și cel mai mult să pot să învăț și un purcel sau îl am în ogradă”, a declarat băiatul.
Povestea cutremurătoare a celor patru frați, din păcate nu este singulară în țara noastră. Mii de alte cazuri sociale știute sau neștiute, făcute publice sau rămase anonime, reprezintă familii care se luptă cu sărăcia, cu nevoile, neajunsurile și cu nepăsarea oamenilor. Iar singurii care suferă în toată această situație sunt copiii.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: romaniatv.net