A fi cioban este una din cele mai onorabile meserii din câte există. În ciuda părerilor populare că ciobanii nu știu prea multă carte și au o meserie foarte grea, frații David și Gabriel Simion o îmbrățișează cu mare drag și ne dovedesc contrariul. Copiii, ciobănei promițători din zona Rucăr-Bran se împart între teme și oi și vor să urmeze tradiția familiei, fiind determinați să nu piardă acest stil de viață autentic.
La Fundata, Gabriel și David Simion își petrec zilele într-un loc de poveste, practicând o meserie de care trebuie să fie mândri. Cât e ziua de mare, după ce se întorc la cursuri, David și Gabriel își plimbă voioși turma de oi de pe un deal pe altul, le mulg și fac cașul. Copiii, în vârstă de 18 și 9 ani, provin dintr-o familie de oieri cu tradiție în zona Rucăr-Bran.
Ei s-au născut și au crescut în mijlocul turmei de oi și stăpânesc cu desăvârșire rostul stânii. Micuții vor fi adesea surprinși îmbrăcați cu blănuri groase de oaie care îi protejează de frig și înconjurați de mioarele lor, dar și de dulăii strașnici care au grijă atât de copii, cât și de turmă. „Dacă nu continui această tradiție, îmi fac familia de râs! Toată familia mea se ocupă cu această meserie, cu creșterea de animale. Mă simt foarte bine pe lângă aceste animale și îmi place foarte mult ceea ce fac”, declară Gabriel Simion.
Cu căciulile de oaie îndesate pe urechi, băiatul cel mic, David, aproape că se pierde pe sub blana imensă de oaie care îi apasă pe umeri, dar care îi ține de cald. Acesta își ascultă fratele și îl urmează la orice pas. David nu se îndură nici de școală, dar nici de oi.
Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați
Frații își împart timpul între școală și oi
„Pe timpul verii petrecem mai mult timp la stână și restul anotimpurilor în sat ni le petrecem”, susține fratele mai mare. „Mă duc prima dată la școală și apoi merg la treburi la oi, la animale”, continuă acesta.
Pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai, cei doi ciobănei, David și Gabriel ne demonstrează că în orice domeniul trebuie să pui pasiune, să-ți placă ceea ce faci, să iubești animalele și să-ți aducă fericire munca ta.
„Trebuie să te trezești de trei ori pe noapte să vezi dacă a fătat oaia. Dacă fată, oaia o luăm o băgăm cu mielușelul la adăpost”, declară fratele cel mare.
În timp ce unii copii nu se dezlipesc de ecrane, chiulesc de la orem nu sunt deciși asupra drumului pe care doresc să îl urmeze în viață, Gabriel și David știu deja ce vor să facă cu viața lor. Locurile sunt foarte dragi băieților pentru că iarba este verde și grasă,aerul este tare și sănătos, iar oile le aduc liniște și împlinire. Băiatul cel mare are cont pe Tiktok pentru că vrea să le arate și altora ce bucurie îi pot aduce oile și primește mii de aprecieri la videoclipurile pe care le postează.
Adevărata comoară a familiei se pare că este o cameră plină ochi cu tot felul de brânzeturi, cu caș afumat, burduf în coajă de brad, brânză sărată sau dulce, brânză la coajă de brad sau la bășică de porc. Familia își câștigă existența din creșterea oilor, vinderea laptelui și a preparatelor de zeci de ani, din generație în generație. David și Gabriel nu vor ca această tradiție să piară. Băieții își astâmpără adesea foamea cu mâncare sănătoasă, cu bulz de mămăligă tradițional, pastramă și cârnați de oaie pe care și-i prepară singuri.
Într-un colț de Rai, David și Gabriel, frații ciobănei ne dau o lecție importantă de viață, atât nouă, cât și în generației tinere prin determinarea cu care își urmează tradiția de familie și vocația.
Surse foto: youtube.com
Surse articol: kanald.ro