Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii

Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii

Mariana Voinea

„A fi sau a nu fi părinte?” aceasta este întrebarea care stă pe buzele multor cupluri în ziua de astăzi. Tot mai mulți tineri iau decizia de a aduce pe lume un copil fiind constrânși de anumite situații sau „pentru că așa trebuie”, lucru care poate avea consecințe devastatoare asupra relației de cuplu și poate aduce frustrări părinților și copiilor. Un terapeut de cuplu oferă trucuri care pot ajuta tinerii să ia cea mai bună decizie.

Una din cele mai importante decizii ale vieții este aducerea pe lume a unui copil. Un terapeut de cuplu și de familie aduce în atenția cuplurilor care își doresc sau nu știu sigur dacă își doresc un copil, eventualele riscuri și avantaje ale acestei decizii.

Adesea, cuplurile care se prezintă în cabinet formulează enunțuri precum: „Mi-e teamă să nu îmi pierd partenerul pentru că el vrea copii și eu nu știu dacă vreau”, „Eu nu cred că vreau la momentul acesta să fac copii”, sau „Dintotdeauna mi-am dorit să fac un copil dar mi-e teamă să nu-mi pierd identitatea, libertatea și confortul și mi-e frică să nu regret dacă nu o fac”.

Alte cupluri se confruntă cu întrebări de genul: „Întotdeauna mi-am dorit să am un copil, dar este oare etic, cunoscând climatul politic și mediul actual?”, „Am nevoie de puțină liniște și claritate din cauză că sunt chinuită de gândul dacă să fac sau nu un copil”.

Acestea sunt doar câteva din întrebările, temerile și îngrijorările pe care terapeutul le aude mereu de la clienții săi, specialistul dedicându-și viața pentru a ajuta oamenii să-și dea seama dacă vor sau nu să aducă pe lume copii.

Unii oameni se confruntă cu presupunerea că vor avea copii într-o zi sau că nu vor avea niciodată copii ori că decizia trebuie luată cât mai grabnic din cauza vârstei”

Ann Davidman se ocupă de acest aspect de 30 de ani și a lucrat cu bărbați, femei, cupluri, persoane singure, căsătorite, oameni care tocmai au ieșit dintr-o relație sau oameni care tocmai au început o relație, cu vârste cuprinse între 28 și 59 de ani. Scopul principal a fost acela de a-i ajuta pe oameni să ia cea mai mare decizie din viața lor, dacă doresc sau nu să facă un copil.

Ann a ajuns la concluzia că trăim într-o lume pronatalistă, în care mesajul sublim este acela că toată lumea ar trebui să își dorească copiii și să îi și aib,ă în cele din urmă. În timp ce sunt și oameni care înclină spre a nu avea copii, pentru mulți este foarte greu să își dea seama ceea ce își doresc cu adevărat, lucru care le poate provoca rușine.

„Adevărul trist este că majoritatea oamenilor care mi se adresează s-au luptat cu această decizie timp de 10, 15, 20 de ani. Unii oameni se confruntă cu presupunerea că vor avea copii într-o zi sau că nu vor avea niciodată copii ori că decizia trebuie luată cât mai grabnic din cauza vârstei sau timpului care trece, relației care este pe cale să se termine sau să înceapă din cauza unui copil. Oamenii se văd nevoiți din disperare să iau o decizie, un proces chinuitor, singuratic, care nu înlocuiește bucuria și dorința de a avea un copil”, susține specialista.

Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze

Pentru unii oameni, hotărârea de a avea copii poate să nu fie prima lor opțiune, dar o fac din anumite motive și rezultă în frustrări și resentimente

De aceea, primul lucru pe care terapeuta încearcă să îl prezinte clar tuturor clienților săi este că decizia de a avea copii, de a crește copii sau de a trăi o viață fără copii este o călătorie unică pentru fiecare persoană în parte și nimeni nu le poate garanta ceea ce este potrivit pentru ei înșiși. De aceea unii oameni regretă faptul că au avut copiii și alții că nu i-au avut niciodată.

femeie si barbat cuplu la terapie femeia mangaie spatele partenerului sau

Luarea unei decizii conștiente trebuie făcută numai după ce partenerii știu ce vor și înțeleg ce înseamnă libertatea reală. De asemenea, din experiența sa profesională, terapeuta susține că sunt și persoane care nu doresc să devină părinți, dar o fac și iubesc experiența maternității sau paternității. Sunt și persoane care își doresc copii și nu îi pot iubi cu adevărat niciodată. Decizia și dorința unei persoane nu sunt întotdeauna în acord cu cea a partenerului și nici cu scopul pentru care fiecare se află pe această lume.

Pentru unii oameni, hotărârea de a avea copii poate să nu fie prima lor opțiune, dar o fac din anumite motive și rezultă în frustrări și resentimente. Cea mai eficientă modalitate de a lua o decizie în acest sens este de a elimina presiunea și de a se concentra doar pe propriile dorințe. „Să lase deoparte judecata, rușinea și frica să nu creadă că dorința de a avea sau nu avea copii reprezintă neapărat un lucru bun sau rău”, sugerează Ann.

NU orice căsnicie poate fi salvată! Terapia de cuplu nu este mereu soluția minune

Cum știi că vrei sau nu vrei să ai copii?

1. Înainte de toate, terapeuta sugerează cuplurilor să ia o pauză de una până la trei luni de la orice discuție despre acest subiect. Desigur că partenerii se pot gândi la acest subiect, dar nu îl mai pot aduce în discuțiile cu partenerul.

2. De asemenea, cuplul trebuie să acepte că indecizia este un lucru complex, încât nu trebuie să creadă că ceva este în neregulă cu mentalitatea lor.

3. Terapeuta sugerează ca partenerii să nu mai alcătuiască o listă de avantaje și dezavantaje pentru că nu reprezintă o soluție.
4. Partenerii pot face în schimb, o listă de decizii pe care fiecare le-a luat pentru că simt și știu că sunt potrivite pentru ei înșiși. Aceștia trebuie să scrie câteva situații și pentru fiecare, câte o propoziție care descrie senzația de împlinire. Iar aceasta este senzația pe care trebuie să o experimenteze atunci când decid să devină părinți.

5. Este necesară separarea dorinței de decizia de a aduce pe lume un copil până când partenerii nu au o claritate asupra acestei situații. Se poate întocmi o listă cu toate temerile legate de acest lucru, enumerându-se toate aspectele specifice. Abia după o perioadă de analiză intensă, se poate lua în calcul o decizie atât de importantă.

6. Terapeuta sugerează cuplurilor să scrie câteva enunțuri care pleacă de la acest îndemn: „Întotdeauna am crezut că până la acest moment viața mea va arăta așa...” Apoi, partenerii vor reciti ceea ce au scris și vor scrie cum se simt în situația actuală, dacă sunt împliniți sau nu, amintindu-și ce mesaje au primit de la părinți, comunitate, societate despre decizia de a deveni sau nu părinte. „Luați decizia de a aduce pe lume sau de a nu aduce pe lume un copil timp de cinci zile și pretindeți că ați luat-o deja pentru a vedea cum vă simțiți”, sugerează ea.

Să nu uităm că explorarea dorinței de a fi sau nu părinte fără a fi presat, nevoit sau constrâns de anumite situații poate aduce sau elimina frustrări. Orice decizie luată prematur fără o claritate specifică, va complica procesul de luare a deciziilor și va avea un impact major atât în viața adultului, cât și în viața copilului.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: vox.com

Articolul urmator
Generația "Sandwich". Cum își împart timpul oamenii care își cresc copiii și au grijă de părinții lor vârstnici
Generația "Sandwich". Cum își împart timpul oamenii care își cresc copiii și au grijă de părinții lor vârstnici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului
    Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului

    Christine a avut dintotdeauna stări care au fluctuat. Când era euforică, când se simțea deprimată. După ce a născut primul copil, a fost diagnosticată cu tulburare...

    „Aș vrea să o văd pe mama zâmbind”. Ce își doresc trei copii din Giurgiu care trăiesc doar cu lumina lanternelor
    „Aș vrea să o văd pe mama zâmbind”. Ce își doresc trei copii din Giurgiu care trăiesc doar cu lumina lanternelor

    Trei copii din Giurgiu își fac temele la lumina lanternelor. Sunt crescuți doar de mamă, care nu știe ce să mai facă și încotro să o apuce pentru a le asigura micuților...

    Alți copiii își doresc dulciuri și jucării, dar o fetiță greu încercată de soartă vrea o vacă. „Mă uit la ei cum mănâncă și eu nu am”
    Alți copiii își doresc dulciuri și jucării, dar o fetiță greu încercată de soartă vrea o vacă. „Mă uit la ei cum mănâncă și eu nu am”

    O văcuță ar schimba complet destinul unei familii cu 10 copii. În loc de apă cu zahăr, mama ar pune în biberonul celor mai mici membrii ai familiei, lapte proaspăt și...

    Ce își doresc mamele cu adevărat de 8 martie? Un studiu dă răspunsul mult așteptat
    Ce își doresc mamele cu adevărat de 8 martie? Un studiu dă răspunsul mult așteptat

    De 8 martie, dăruim mamelor noastre flori, bomboane și felicitări. Sigur că ele apreciază și ne mulțumesc, dar, oare, ce-și doresc mamele cu adevărat de ziua lor? Îți dăm un...

    Cele 3 zodii care pot manifesta orice își doresc în viețile lor
    Cele 3 zodii care pot manifesta orice își doresc în viețile lor

    Manifestarea înseamnă să vezi cum devine realitate ceea ce dorești să simți sau să experimentezi. Ca să reușești, ai nevoie să te bazezi pe emoții, pe credințe, pe...

    Am făcut un curs de puericultură pentru a vedea dacă îmi doresc cu adevărat un copil. Cele 5 lucruri învățate acolo
    Am făcut un curs de puericultură pentru a vedea dacă îmi doresc cu adevărat un copil. Cele 5 lucruri învățate acolo

    După ce ne-am căsătorit, soțul meu și cu mine am început să avem discuții aprinse despre copii. Dacă la începutul relației noastre, ideea de a face un copil mi se părea...

    Fiul nostru e perfecționist și se supără foarte tare atunci când face o greșeală. Cum să îl ajut?
    Fiul nostru e perfecționist și se supără foarte tare atunci când face o greșeală. Cum să îl ajut?

    „Fiul meu de 8 ani se frustrează foarte repede atunci când greșește. Cred că este perfecționist și nu cred că asta îl va ajuta prea mult în viață. Vreau să...

    © 2024 Qbebe