De ce nu e indicat să-ți ascunzi vârsta reală- concluziile unor studii
În ultimii ani, oamenii de știință din întreaga lume au început să fie tot mai îngrijorați de tendința permanentă de a minți în legătură cu vârsta reală. Din acest motiv, s-au realizat studii care să arate impactul asupra acestui demers asupra sănătății, a stării de bine.
Spre exemplu, potrivit unui studiu coreean, bărbații care se simțeau mai tineri decât vârsta pe care o aveau prezentau mai puține semne de îmbătrânire a creierului. Acest aspect s-a putut sesiza după ce participanții au fost supuși unui examen RMN prin care s-a analizat materia cenușie din creier. De asemenea, mai multe cercetări ale „Universității din Köln” (Germania) au arătat că persoanele care sunt împăcate cu ideea că îmbătrânesc și care au o atitudine pozitivă au mai multe șanse să se mențină sănătoase, prin comparație cu acelea care nu procedează astfel.
Un studiu amplu, apărut în „PLOS ONE”, realizat prin implicarea a peste 7 milioane de persoane din 45 de țări de pe 5 continente, a demonstrat că stereotipurile și discriminarea pe baza vârstei au consecințe negative asupra sănătății persoanelor vârstnice. Pornindu-se de la rezultatele a 422 de studii anterioare, astfel de consecințe s-au putut sesiza în 96% dintre acestea. Coordonatorul studiului, medicul Becca Levy, profesor în cadrul „Yale School of Public Health” și în cadrul Departamentului de Psihologie a „Universității Yale” (SUA), a venit cu următoarele precizări:
- Din cauza discriminării și a stereotipurilor ce țin de vârstă, există un risc mai mare spre depresie;
- Pe fondul acestei discriminări și a stereotipurilor, o mare parte dintre persoanele vârstnice refuză să mai urmeze un tratament;
- Persoanele care sunt afectate de discriminările și stereotipurile pe criteriul vârstei au o speranță de viață mai scăzută decât cele ce nu sunt într-o asemenea situație;
- Persoanele în vârstă care au o atitudine pozitivă față de procesul de îmbătrânire au o stare mai bună, atât din punct de vedere fizic, cât și cognitiv, decât cele care au atitudini negative;
- Persoanele cu o atitudine pozitivă față de îmbătrânire se refac mai rapid după boli grave, după un accident, au o memorie mai bună și se pot deplasa mai rapid.
Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți atitudinea față de ideea de îmbătrânire
Medicul Becca Levy, în cartea „Breaking The Age Code: How Your Beliefs About Aging Determine How Long And Well You Live”, a adus în atenție concluziile studiilor cu privire la relația dintre corp și minte în cadrul proceselor de îmbătrânire. Autoarea a venit cu următoarea precizăre: o parte dintre problemele de sănătate asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi bolile de inimă, diminuarea auzului sau slăbirea memoriei, sunt influențate negativ de discriminările și stereotipurile ce țin de vârstă.
Raportându-se la studiile în care s-a implicat și la concluziile din cartea sa, a venit cu câteva sfaturi ce pot fi puse în practică pentru a avea o atitudine cât mai pozitivă față de îmbătrânire. Iată ce poți face în acest sens, potrivit „Daily Mail”:
Gândește-te la avantajele faptului că înaintezi în vârstă
Spre exemplu, Becca Levy recomandă să avem în vedere că, îmbătrânind, devenind mai înțelepți. Obișnuindu-te să îți repeți că dobândești înțelepciune cu cât înaintezi în vârstă, poți să fii într-o formă mai bună, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.
Amintește-ți mereu de persoane vârstnice pe care le consideri un model pentru tine
Fie că este vorba despre rude, fie că este vorba despre vecini, prieteni sau diverse personalități, raportează-te la aceste persoane când te gândești la ideea de a îmbătrâni. Notează-ți ce admiri cel mai mult la ele, ce te inspiră și străduiește-te să le imiți. Procedând așa, cu timpul atitudinea ta față de bătrânețe o să devină tot mai pozitivă și nu o să te mai sperie la fel de mult faptul că îmbătrânești.
Stai cât mai mult în preajma persoanelor tinere
Să te implici în diverse activități cu persoane mai tinere este benefic întrucât te ajută atât pe tine, cât și pe acestea, să vă priviți într-o lumină mai bună. Pe măsură ce împărtășiți experiențe, aveți ce să învățați unii de la alții.
În funcție de preferințe, poți, de pildă, să mergi la cursuri de yoga, la un curs de muzică, de gătit, de dans sau pur și simplu să fii voluntar la o asociație sau la un ONG ce promovează activități care vizează cooperarea între generații. Oricare dintre aceste activități te pot ajuta să-ți menții sufletul tânăr.
Nu te învinui pentru lucruri ce nu țin neapărat de înaintarea în vârstă
Dacă și tu te numeri printre cei care afirmă adesea că uită lucruri, nume sau date ori că nu se mai pot concentra la fel de bine din cauza îmbătrânirii, încearcă să faci eforturi pentru a renunța la acest obicei. Astfel, înainte de a te învinui, ține cont și de circumstanțe. De pildă, întreabă-te dacă nu cumva ai fost foarte stresată în ultimul timp sau dacă nu ai reușit să ții minte tot ce ai auzit din cauza gălăgiei. Cu alte cuvinte, îți prinde bine să tragi următoarea concluzie: sunt lucruri care se pot întâmpla oricui, indiferent de vârstă.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: becca-levy.com, cecad.uni-koeln.de, dailymail.co.uk, journals.plos.org, medicine.yale.edu, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov