Cum recunoști un copil care are tendința de a face pe plac oricui
Un copil care se conformează obișnuiește să facă tot ceea ce doresc părinții sau alte persoane și, de cele mai multe ori, se abține să realizeze demersuri pe care cei din jur nu i le-au cerut.
Într-o intervenție pentru „Scary Mommy”, neuropsihologul și directorul centrului „Comprehend the Mind” (din New York), Sanam Hafeez, descrie comportamentul unui copil care obișnuiește să facă în special ceea ce vor ceilalți: „...urmează instrucțiunile fără rezistență, are un respect ridicat pentru figurile care exprimă autoritatea, precum părinții și cadrele didactice, este cooperant în cadrul grupurilor, se adaptează situațiilor noi și are tendința de a îndeplini sarcinile fără să se opună, fără să manifeste rezistență”.
De asemenea, dacă un copil are tendința să facă pe plac oricui, nu are inițiativă și evită să ia decizii, să-și exprime preferințele și să facă alegeri, atât din dorința de a nu crea conflicte, cât și de teama de a nu fi criticat. Pentru sursa citată, psihologul Sanam Hafeez a venit cu următoarele precizări: „Un indicator al unui asemenea comportament este lipsa de inițiativă, prin urmare se întâmplă rar ca acel copil să facă alegeri și să ia hotărâri de unul singur. De altfel, evită în mod constant să-și exprime preferințele sau punctul de vedere de teama de a nu intra în conflict cu o autoritate sau de a fi dezaprobat”.
În același timp, copilul ajunge să acorde prioritate dorințelor și nevoilor celorlalți în detrimentul celor ale sale și îi este foarte greu să spună „nu”. În plus, este perfecționist și permanent preocupat să nu greșească pentru a-i mulțumi pe cei din jur. Potrivit lui Sanam Hafeez, sunt vizibile următoarele tendințe: „Copilul se confruntă cu stres și cu anxietate când vine vorba să ia decizii, îi este greu să spună „nu”, este perfecționist și vrea să se conformeze mereu așteptărilor celorlalți”.
Psihologul atrage atenția asupra faptului că asemenea comportamente și atitudini pot fi nocive pentru un copil. Spre exemplu, îi afectează stima de sine, capacitatea de a lua decizii în mod independent și îl poate face să devină dependent de „ghidajul” cuiva.
Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
Ce poți face pentru a-i oferi o educație sănătoasă copilului tău
Continuându-și intervenția pentru sursa citată anterior, psihologul Sanam Hafeez insistă asupra ideii că părinții sunt cei care îi învață pe copii ce înseamnă respectul și, totodată, le arată că este în regulă să fie independenți, să facă lucruri pentru ei înșiși, să ceară ceea ce au nevoie la un moment dat. În acest scop, aduce în prim-plan următorul aspect: „Copiilor trebuie să li se cultive abilitatea de a-și înțelege și de a-și respecta propriile valori și opinii, în timp ce țin cont și de regulile și de așteptările venite din partea celorlalți”.
Practic, pentru a încerca să-ți atingi obiectivele aduse în discuție de Sanam Hafeez și să crești un copil politicos, dar care nu face mereu pe plac oricui, străduiește-te să pui în practică sfaturi precum sunt și cele disponibile în materialul pus la dispoziție de sursa menționată anterior:
Validează-i emoțiile
Din acest punct de vedere, Sanam Hafeez vine, pentru „Scary Mommy”, cu următoarea explicație: „Ajută-l să înțeleagă faptul că își poate exprima emoțiile, sentimentele și, în același timp, învață-l să realizeze acest demers cu respect, inclusiv în momentele în care nu este de acord cu ceilalți”.
Explică-i regulile
Conform psihologului, iată de ce este indicat să procedezi așa: „În loc să aștepți supunere oarbă din partea copilului tău, mai bine explică-i ce stă la baza regulilor și hotărârilor. Ajută-l să înțeleagă logica din spatele acestora și de ce este bine să țină cont de anumite așteptări”.
Încurajează comunicarea deschisă
Altă măsură pe care o poți lua pentru binele său este, așa cum reiese din explicațiile lui Sanam Hafeez, următoarea: „Creează un mediu în care copilul să fie în largul său când își exprimă emoțiile și gândurile, fără să simtă că este judecat. Practică ascultarea activă și ține seama de părerile sale”.
Dezvoltă-i abilitățile care țin de rezolvarea problemelor
Pentru a-ți îndeplini acest scop, este necesar „să îți încurajezi copilul să-și dezvolte gândirea critică și să nu se limiteze numai la a urma instrucțiuni, ci să reușească să vină și el cu propriile soluții pentru a rezolva o problemă”.
Ajută-l să dobândească autonomie ghidându-l
Ca să îți ajuți copilul să se dezvolte, este benefic să iei în calcul și acest sfat venit din partea lui Sanam Hafeez: „Oferă-i copilului oportunitatea de a avea un anumit control asupra deciziilor, dar susține-l și ghidează-l în același timp. Practic, oferă-i autonomie în cadrul unor limite care îl ajută să se simtă în siguranță”.
Respectă-i alegerile
La fel ca în cazul deciziilor, unui copil îi prinde bine să aibă și oportunitatea de a face alegeri și de a suporta consecințele acestora. Iată cu ce sfat vine Sanam Hafeez: „Dă-i oportunitatea de a face alegeri, în limite rezonabile. Arată-i că este capabil să facă alegeri și lasă-l să suporte și consecințele acestora pentru a avea parte de o experiență de învățare”.
Arată-i ce înseamnă respectul și empatia
Fii un model pentru copilul tău și din acest punct de vedere, așa cum ne îndeamnă și psihologul Sanam Hafeez: „Copiii imită comportamentele pe care le văd. Arată-i ce înseamnă comunicarea plină de respect, empatia și înțelegerea în relațiile cu ceilalți”.
Pe lângă sfaturile prezentate, pentru a crește un copil empatic, respectuos, capabil să-și exprime punctul de vedere și să spună „nu” când consideră că este cazul, nu neglija nici acest îndemn venit din partea psihologilor: ajută-l să învețe cum să se facă auzit. Iată ce trebuie să faci:
- Încurajează-l să se joace independent: spre deosebirile de activitățile ludice structurate, copilul nu va mai fi nevoit să urmeze anumite reguli, anumite instrucțiuni în timpul jocului independent. Cu alte cuvinte, va fi pus în situația de a lua decizii, de a veni singur cu soluții pentru a rezolva o problemă;
- Întreabă-l ce gândește: de pildă, adresează-i întrebarea: „Crezi că este bine și pentru tine?”. Chiar dacă nu reușește întotdeauna să vină cu un răspuns, cel puțin poate sesiza că este în regulă să-și exprime punctul de vedere;
- Stimulează-l să-și scoată în evidență calitățile: de pildă, implică-l în activități care să-i evidențieze perspicacitatea, îndemânarea, atenția la detalii etc. Odată ce se întâmplă așa, copilul poate dobândi mai multă încredere în sine.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: scarymommy.com, todaysparent.com