Cel mai important lucru pe care orice părinte trebuie să-l învețe este faptul că inevitabil, devine principalul exemplu al copilului tău. Desigur, poate fi o poziție plină de avantaje, dar și de dezavantaje, pentru că nimeni nu este perfect, și cu atât mai puțin un părinte. Să nu uităm că înainte de a îndeplini rolul de părinte, orice mămică sau orice tătic este om, cu defecte și comportament diferit, pe care în prezența copilului este nevoit să le controleze. Dar, să rămânem la părțile pozitive, și anume educația prin puterea exemplului, pentru ca cel mic să-și dezvolte autonomia.
Am avut ocazia să aflăm lucruri interesante despre autonomia piticilor în cadrul unei întâlniri organizate de Danonino, cu cei mai cunoscuți bloggeri și cu una dintre cunoscutele specialiste în psihologie, Laura Markham, care de altfel face parte și din echipa de experți renumiți ce colaborează cu grupul Danonino într-un proiect cu totul și cu totul special „Spune Da". Subiectul întâlnirii a fost autonomia copiilor, iar discuția a pornit de la definiția pe care Laura, mamă la rândul său, a găsit-o potrivită pentru termenul de autonomie.
„Autonomia este o călătorie de învățare pentru susținerea copiilor în dezvoltarea abilităților necesare în viață, dându-le puterea de a explora lumea cu încredere", spunea Laura Markham. Astfel, prin autonomie trebuie să înțelegem că este mai mult decât un proces de creștere. Este etapa prin care copilul descoperă că poate acționa și gândi singur, învață că poate avea încredere în propriile forțe și cel mai important, că se bucură de tot sprijinul și suportul părinților. Din fericire, îți putem oferi câteva sfaturi pentru a deveni un bun exemplu pentru copilul tău și vei descoperi și acele trucuri și mici secrete prin care să-i ghidezi pașii micuțului în drumul său spre dobândirea autonomiei.
Ascultă și apoi vorbește
Dacă te pricepi de minune să-ți faci copilul să înțeleagă și să reflecteze asupra propriilor acțiuni, trebuie să ai grijă să fii și o bună ascultătoare. Desigur, există situații în care copilul dorește să-ți atragă pur și simplu atenția însă vor fi și acele momente când va avea nevoie de sfaturi și de asistență morală. Sigur, știm cu toții că timpul este inamicul numărul 1 al tuturor, mai ales al părinților, dar pentru copilul tău trebuie să existe întotdeuna resurse. Ce poți face? Atunci când copilul este nerăbdător să-ți povestească o întâmplare amuzantă, nu-i spune „Nu te pot asculta, am altceva de făcut"ci încearcă mai bine cu „Sigur că te voi asculta imediat ce termin cu această sarcină".
Pune întrebări
Poate părea ciudat, dar o formă bună prin care cel mic face pași singuri în autonomie este atunci când descoperă că are răspunsurile potrivite pentru întrebările tale. Acesta este un exercițiu potrivit atât pentru copiii mici și mofturoși, cât și pentru școlari, care au nevoie de informații dintre cele mai diverse. Astfel, dacă ești la început de drum în dezvoltarea autonomiei copilului este esențial să aduci în favoarea ta chiar și cea banală situație. Cum ar fi de exemplu, refuzul copilului de a purta o anumită piesă vestimentară. Ce poți face? Să-l întrebi unde crede că se potrivește. Mai mult, poți transforma totul într-un joc, în care tu îți pui o pereche de pantaloni pe cap, iar cel mic îți va spune că locul potrivit este pe picioare. Astfel, eviți o eventuală criză de nervi și îi dai micuțului șansa de a lua o decizie chiar și involuntar.
Când vine vorba despre copiii mai mari, le poți pune întrebări despre ce doresc să mănânce la masa de prânz, sigur, oferindu-le două sau trei opțiuni sănătoase. La fel poți proceda și când apar situații mai serioase, în care îl poți întreba ce părere are, pentru a vedea exact modul în care privește lucrurile.
Învață-l pe copil cele mai importante valori
Un copil este ca un burete ce absoarbe informații fără oprire. Dacă începe să prindă gustul autonomiei nu înseamnă că ți-ai atins scopul, ci dimpotrivă, trebuie să-i completezi bagajul psihic și emoțional cu și mai multe noțiuni prețioase. Ajungem astfel la una dintre cele mai importante coordonate de care un părinte ține cont în educația copilului, și anume, cunoașterea valorilor cu adevărat importante. Când încerci să-ți înveți copilul că este important să fie bun și răbdător, nu trebuie să te enervezi când mergeți la cumpărături și observi că este aglomerație.
De asemenea, atunci când încerci să-l înveți pe copil că întotdeauna este mai important să se implice într-o activitate și să dea tot ce are mai bun, și nu să câștige neapărat, nu trebuie să-l întrebi prima dată care a fost punctajul pe care l-a obținut într-o competiție. Când copilul trebuie să învețe că este important să aibă grijă de lucrurile sale nu îi spui „Strânge-ți lucrurile pentru că așa spun eu", ci trebuie să-i explici de ce este indicat să o facă.
Pentru a avea un copil educat și bine-crescut, atât din punct de vedere fizic cât mai ales psihic, trebuie să știi că orice acțiune, sau mesaj are efecte directe asupra copilului. Cel mai bun sfat pe care Laura Markham îl are pentru părinți este acela că părinții trebuie să fie ei înșiși și să acționeze cu mult calm și răbdare în orice situație.
Află mai multe direct de la specialist. Cu siguranță sfaturile acesteia îți vor fi de mare folos!