Autismul este o afecțiune cu care din ce în ce mai mulți părinți se confruntă în ziua de astăzi și despre care sunt nevoiți să afle tot ceea ce este nevoie de știut, pentru a diagnostica și trata copiii așa cum se cuvine. Cum rămâne cu micuțul care suferă de autism și care simte că este diferit față de restul copiilor, dar nu înțelege profunzimea afecțiunii cu care este diagnosticat? Cum îi spui copilului tău că are autism, și mai ales de ce ar trebui să faci acest lucru?
Când ar trebui să-i spun copilului meu că suferă de autism?
Autismul este o afecțiune care poate fi diagnosticată încă din primii ani de viață, după primele semne și simptome care apar în jurul vârstei de un an. Părinților le rămâne întrebarea când ar trebui să își anunțe copilul că suferă de o formă de autism? Răspunsul specialiștilor vine negreșit.
Unii părinți vorbesc copiilor lor despre tulburarea din spectrul autist de care suferă încă din școala primară, în timp ce alții așteaptă ceva mai mult timp până când copilul este suficient de mare să se arate interesat de diferențele dintre el și alți copii. Există și părinți care așteaptă momentul în care copiii cresc suficient de mult încât să își înțeleagă diagnosticul pe deplin.
Indiferent de momentul în care îi vei da vestea cea mare, vei avea nevoie și de ajutorul unui psiholog pentru a te sprijini în demersurile tale.
Cum să-i spun copilului meu că este autist?
O astfel de veste este destul de delicată pentru orice copil, de aceea nu există nicio cale ușoară sau corectă de a-ți înștiința copilul că suferă de o tulburare din spectrul autist. Sunt însă anumite reguli de care trebuie să ții cont dacă vrei ca micuțul să înțeleagă cu adevărat ceea ce vrei să-i transmiți.
În primul rând ar trebui să alegi persoana din familie de care copilul tău cu autism se simte cel mai apropiat. Că este vorba despre un bunic sau despre o mătușă, roagă persoana respectivă să îți fie alături atunci când îi dai vestea cea mare.
De asemenea, trebuie să alegi momentul oportun pentru a porni o astfel de discuție. Vei avea nevoie de un moment de liniște într-un cadru intim, familial, pentru că astfel va procesa informațiile mult mai facil. Încearcă să nu fii întrerupt atunci când spui ce ai de spus, iar atenția copilului să nu fie distrasă.
O altă modalitate prin care ai putea să-ți înștiințezi copilul că suferă de autism este prin întocmirea unei liste a tuturor punctelor forte și slabe ale membrilor familiei, astfel încât să își dea seama cât de diferit este față de ceilalți, ce are în comun cu alți membri ai familiei și să îl ajuți să își înțeleagă mai bine rolul în familie și în societate.
Nu în ultimul rând, ai putea să-i faci cunoștință copilului tău cu alți copii ce suferă de autism pentru că în mod sigur va găsi multe lucruri în comun cu aceștia.
De ce țipă și plâng copiii cu autism și ce ar trebui să faci
Cum va reacționa copilul meu?
Nu există o reacție universală a copiilor atunci când sunt află că sunt diagnosticați cu autism. În timp ce unii copii înțeleg că această afecțiune le poate deteriora sănătatea, alții nu înțeleg ce presupune un astfel de diagnostic. Stă în mâinile tale puterea de a-l convinge pe copilul tău că nu pățește nimic rău dacă are această afecțiune, ci este este doar puțin diferit față de celelalte persoane din jurul său.
În unele cazuri, copilul tău va avea nevoie de un asistent personal la școală pentru a-l ajuta să facă față cerințelor mai dificile, în timp ce în alte situații, copilul va avea nevoie doar de răspunsuri din partea părinților, iar rolul tău este să îl asiguri că totul este în ordine.
Va dori copilul meu să întâlnească mai mulți copii cu autism?
Mai mult ca sigur da. Cu siguranță vei găsi grupuri de suport, de sprijin, de părinți ai copiilor cu autism, de social media din orașul tău, din zona în care locuiești și astfel vei avea parte de întâlniri interesante cu alte familii ai căror copii suferă de autism.
Ar trebui să le spun și celorlalți copii că fratele/sora lor suferă de autism?
Cu siguranță va trebui să porți o discuție foarte serioasă cu ceilalți frați sau celelalte surori ale copilului tău. O discuție privată cu fiecare în parte îi va ajuta pe copii să înțeleagă de ce fratele lor a fost mereu diferit sau de ce sora lor se comportă ciudat în anumite situații și cum îl / o pot ajuta pe viitor.
Autism infantil: ce este și din ce cauze apare?
Copilul meu cu autism va dori să le spună și altor prieteni sau colegi de școală despre afecțiunea de care suferă?
Este foarte posibil ca un copil ce suferă de autism să își dorească să dea vestea cea mare colegilor sau prietenilor de la școală. Este important să-l înveți să își creeze un cerc de prieteni de încredere care să nu-i înșele așteptările copilului tău, ci să îl ajute și să îl înțeleagă mai bine.
A avea un copil cu autism este o binecuvântare, este lucrul care face diferența între familia voastră și restul lumii. Autismul nu este o afecțiune care pune viața în pericol a pacientului sau altor persoane, nu este o afecțiune psihică de care părinților trebuie să le fie rușine, ci este un mod de a vedea lucrurile diferit, de a percepe viața în mod diferit și o manieră selectivă de a reacționa în anumite situații sau de a-și face prieteni.
Surse foto: istockphoto.com, unsplash.com
Surse articol: autism.org.uk