Adolescența este o perioadă foarte dificilă atât pentru părinte, cât și pentru copil. Tânărul ajuns la granița dintre copilărie și maturitate simte nevoia să fie apreciat, iubit, are schimbări de comportament, de dispoziție, dramatizează orice lucru care i se întâmplă, orice vorbă care îi este adresată, de aceea părintele are un rol foarte important în această perioadă delicată.
Conform specialistei Melanie McNally, un celebru psiholog și autor al cărții „Adolescentul inteligent emoțional”, „părinții cred de regulă că adolescenții au nevoie de dovezi mari de iubire și te apreciere, când de fapt micile gesturi sunt cele care contează”.
Cum știe adolescentul că îți pasă cu adevărat de el?
Pentru a-ți asigura copilul ajuns la granița către maturitate că încă îți pasă de el și nu-l mai tratezi ca pe un copil, ci îi oferi tot suportul pentru a deveni un adult de succes trebuie să:
1. Lași jos telefonul și să încetezi orice altă activitate pentru a asculta ce are de spus.
Indiferent că îți povestește ceva nostim, un lucru pe care un alt coleg i l-a comunicat sau l-a auzit de la un profesor, ori despre un prieten care a râgâit foarte tare în momentul examinării, orice are de spus adolescentul tău este foarte important. Arată-ți interesul pentru tot ceea ce se întâmplă în viața lui, altfel nu îți va mai comunica absolut nimic.
2. Manifești interes în tot ceea ce îi place.
Fii atent/ă la muzica pe care o preferă, la versurile pe care le murmură, la micile lucruri care îi fac plăcere, fie că este vorba de un fel de mâncarem, de un loc preferat în care mergeți împreună sau de un articol vestimentar.
3. Îl întrebi lucruri elementare, dar de bun simț.
Nu este nevoie să intri cu bocancii în viața lui intimă dacă nu vrea să îți mărturisească anumite lucruri. Cu toate acestea, trebuie să afli ceea ce te interesează despre adolescentul tău, emoțiile, acțiunile și gândurile care nu-i dau pace.
Ce nu trebuie să faci în preajma copilului tau adolescent?
În primul rând trebuie să înțelegi că dragostea nu este echivalentă cu banii pe care îi cheltui pe copilul tău. Desigur că un adolescent va aprecia dacă îi vei cumpăra ultimul model de ghete apărute sau cel mai scump tricou cu care să se poată lăuda colegilor și prietenilor săi, dar banii nu asigură o relație perfectă cu copilul tău adolescent. Nu este necesar să cheltui toate economiile tale pentru a-i arăta tânărului pe care l-ai crescut cu atâta drag că îl iubești.
Cu siguranță fiul său fiica ta ar prefera să vă uitați împreună la un serial care îi place sau la un film pe care l-a găsit pe Netflix decât să aruncați grămezi de bani pe mofturile lor. În cazul în care treceți printr-o perioadă delicată și copilul s-ar putea simți rănit, însă trebuie să îi explicați faptul că neajunsurile financiare nu diminuează iubirea pe care i-o purtați.
Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?
Cum îi arăți adolescentului că îl/o iubești cu adevărat?
Doamna psiholog McNally sugerează părinților câteva metode de a-și arăta dragostea față de adolescenții lor care nu dau greș niciodată.
Menține contactul vizual pentru ca tânărul să știe că beneficiază de atenția completă a părintelui.
Încearcă să îți înfrânezii dorința de a avea expresii faciale în timp ce tânărul povestește ceva, pentru a nu-l descuraja.
Oferă-i spațiu și timp să vorbească și să îți povestească ceea ce are pe suflet.
Întreabă-l lucruri care te interesează, arătându-ți în același timp curiozitatea și interesul față de povestioara lui.
Nu judeca pentru că data următoare nu va mai apela la încrederea ta, ci la un prieten.
Întreabă-l asupra căror subiecte se simte inconfortabil să discutați pentru a ști să nu le abordezi decât când este pregătit sau pregătită.
10 probleme la care sa te astepti cand copilul tau devine adolescent
Fraze pe care orice adolescent dorește să le audă
Dacă nu mai știi cum să abordezi adolescentul sau adolescenta care trece prin anumite faze și își schimbă mereu comportamentul, trebuie să folosești una sau mai multe din următoarele fraze propuse de doamna psiholog care garantează că au efect instantaneu asupra tinerilor:
- „Părul îți stă grozav astăzi. Arăți bine în ținuta pe care ai ales-o.”
- „Mulțumesc că ți-ai ajutat frățiorul dimineața asta să se pregătească pentru școală, apreciez.”
- „Ce vrei să mănânci la cină diseară?”
- „Vrei să te iau cu mașina de la școală sau preferi să vii singur/ă?”
- „Am primit un mail de la profesoara ta în care mi-a spus că ai fost cel/cea mai bun/ă la testul de matematică. Hai să sărbătorim!”
- „Îți amintești acel lucru pe care ți-l doreai de mult? Am strâns suficient de mulți bani încât să putem să ți-l cumpărăm, nu am uitat de dorința ta”.
- „Dacă nu ai planuri pentru diseară ai vrea să facem un desert împreună sau să ne uităm la un film?”
- „Ce vrei să facem în weekend? Eu mă gândeam la o escapadă împreună.”
- „Sunt foarte mândru/ă de tine oentru rezultatele școlare.
A aborda un adolescent chiar și în perioada dificilă prin care trece un tânăr nu este un țel greu de atins. Urmând aceste sfaturi și cu multe empatie și răbdare, părinții se pot apropia mai mult decât cred de tânărul speriat poate de trecerea de la copilărie la maturitate și de responsabilitățile care îi vor cădea pe umeri cât de curând.
Surse foto: pexels.com
Surse articol: scarymommy.com