Dr. Nadine Levy practică budismul, este interesată de sociologia acestei religii și coordonează programul de „Sănătate și Bunăstare Socială” din cadrul „Institutului Nan Tien”(Australia). Într-o intervenție pentru „The Guardian”, a venit cu câteva sfaturi pentru părinți, astfel încât, în baza unor principii ale filozofiei budiste, momentele mai puțin agreabile să poată fi depășite mai ușor.
Concentrează-te asupra prezentului
Când ești părinte, pot interveni oricând situații care te fac să te îndoiești de tine însăți și care te determină să reflectezi mai profund la ceea ce îți oferă viața și relațiile. De asemenea, de multe ori, nu este exclus să simți presiunile pe care le exercită cei din jur asupra ta și să ai senzația că ești la capătul puterilor. În ciuda acestor provocări, dragostea pentru copilul tău te motivează să îți neglijezi propriile nevoi și să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le poți face pentru a veni în primul rând în întâmpinarea nevoilor sale. Mai mult, când te aștepți mai puțin, pot interveni momente de criză, care îți îngreunează și mai mult viața. Printre astfel de momente, se numără, de exemplu, faptul că micuțul tău se îmbolnăvește, faptul că tu ai o problemă de sănătate, primirea unei vești triste etc.
Pentru a-ți regăsi resursele interioare ca să treci peste asemenea obstacole, străduiește-te să ții seama și de unul dintre principiile filozofiei budiste, pe care să îl adopți în stilul tău de parenting: să te concentrezi asupra prezentului, acceptând atât lucrurile bune, cât și pe cele rele. Practic, în loc să te lași dominată de furie, de frustrare, de anxietate, este recomandat să faci o „pauză”, să accepți realitatea și să rămâi în starea de prezență. În acest context, nu numai că devii mai calmă, ci reușești să abordezi o situație exact așa cum este, fără să îți mai faci așteptări prea mari.
Raportează-te întotdeauna la faptul că nu poți controla totul
Una dintre cele mai mari provocări care survin în viața de părinte este să accepți că nu ai cum să controlezi totul. De pildă, în ciuda eforturilor tale, nu îți poți convinge copilul să consume mai multe fructe și legume, să se culce mai devreme etc. Toate aceste situații îți pun răbdarea la încercare și, uneori, te pot face să te îndoiești de faptul că ești o mamă bună.
În schimb, luând în considerare perspectiva budistă, este cazul să te lași și „dusă de val” și să ai încredere că lucrurile se schimbă, că vor interveni și schimbări pozitive. Procedând așa, nu mai ești tentată să îți faci așteptări nerealiste și poți răspunde cu mai mult calm situațiilor dificile.
Îmbrățișează autocompasiunea
Autocompasiunea înseamnă să fii capabilă să te raportezi la tine însăți acceptându-te, iertându-te și iubindu-te inclusiv în momentele mai puțin favorabile. De fapt, prin autocompasiune nu îți mai ignori emoțiile, sentimentele, spunându-ți, de exemplu, în loc de „Încetează!”Nu mai gândi astfel”, „Acum mă aflu într-o situație dificilă. Ce pot face pentru a avea grijă de mine și pentru a-mi redobândi liniștea?”.
Practic, dacă mizezi pe autocompasiune, îți accepți și imperfecțiunile, înțelegând din ce în ce mai bine faptul că este firesc să și greșești. În aceste condiții, îți va fi mai la îndemână să îți propui obiective tot mai realiste, atât în privința ta, cât și a copilului tău și să înțelegi cât este de important să ai grijă și de tine. Mai mult decât atât, te poți apropia din ce în ce mai mult de un stil de parenting inspirat din budism, dobândind mai mult calm și răbdare pentru a fi cea mai bună versiune a ta pentru copilul tău.
Nu în ultimul rând, pentru a-ți păstra echilibrul și pentru a rămâne în starea de prezență, te poți ajuta și de tehnicile de meditație. Dacă le vei introduce în rutina zilnică, poți să te bucuri de mai multă liniște interioară și să te concentrezi cu precădere asupra lucrurilor pozitive din viața ta.
Ce este parentingul blând și de ce este la modă printre părinți
Surse foto: istockphoto.com, Image by Freepik
Surse articol: theguardian.com, positivepsychology.com, nantien.edu.au