Helmuth Duckadam s-a stins din viață pe un pat de spital, fiind internat la Spitalul Militar în urma unor complicații apărute în starea lui de sănătate.
În luna septembrie acestui an, portarul a suferit o operație pe cord deschis la Spitalul Universitar din București, din cauza unor probleme la aortă. Iar până în anul 2020, însăși legenda fotbalului menționa că a suferit 5 operații la mână și că are o proteză la genunchi.
Realizările profesionale și viața sportivului denumit „eroul de la Sevilla”
Printre cunoștințele de cultură generală ale copiilor din ziua de azi ar trebui să se numere și sportul. Iar fotbalul este un domeniu cu un puternic impact în societatea modernă actuală. O lecție de istorie a fotbalului românesc este oferită chiar de regretatul portar, legenda trecută în neființă, dar care va rămâne mereu în inimile celor care l-au apreciat.
Helmuth Duckadam poate deveni modelul oricărui tânăr la început de drum în acest domeniu. El și-a început cariera sportivă la echipa Constructorul Arad, în Divizia C, ulterior a ajuns la UTA Arad și la Steaua Bucureștim echipa alături de care a intrat în istorie.
Orice băiețel pasionat de sport care vrea să ajungă un mare fotbalist ar trebui să îi cunoască povestea. Fostul președinte de imagine al clubului FCSB a fost numit „eroul de la Sevilla”. Acest titlu onorant vine în urma apărării celor patru lovituri de la 11 metri are reprezentanților echipei FC Barcelona, cu care Steaua a disputat finala Cupei Campionilor Europeni din 1986.
Această cupă stă la loc de cinste astăzi la noi în țară. Cariera în sport i-a fost întreruptă la 27 de ani după ce la suferit o intervenție chirurgicală la brațul drept. A mai jucat câțiva ani, între 1989 și 1991 la echipa Vagonul Arad.
Dar s-a retras din lumea sportului, având în palmares nu mai puțin de două titluri naționale, o cupă a României și o cupă a Campionilor Europeni. Helmuth Duckadam s-a angajat la Poliția de Frontieră din localitatea în care s-a născut, Semlac. Iar ulterior s-a pensionat pe caz de boală.
A plecat în America după ce a câștigat Loteria Vizelor în 2003 alături de prima sa soție și fiică, însă a revenit în țară după doar un an. A intrat în Partidul Noua Generație în 2004. Din 2010 până în 2020 a fost președintele de imagine al FCSB și în 2017 a devenit cetățeanul de onoare al municipiului București.
A murit Maria Alexandru, multipla campionă la tenis de masă
Arată-i copilului tău aceste imagini spectaculoase din ale momentului care i-a marcat întreaga carieră în lumea fotbalului lui Helmuth Duckadam:
Reprezentanții Steaua București au făcut un anunț trist marcat de regrete în urma decesul portarului care a adus cinste echipei: „Eroul de la Sevilla a intrat în eternitate! Fotbalul românesc a suferit o grea pierdere ! Astăzi, Helmut Duckadam, 65 de ani, unul dintre cei mai mari portari din istoria glorioasă a clubului Steaua București și a fotbalului românesc, a plecat dintre noi și ne-a lăsat un imens gol în suflete.
Un om cu un curaj și o determinare cum rar se văd pe terenul de joc, Duckadam a evoluat pentru clubul nostru între 1982 și 1986, iar momentul său de vârf l-a reprezentat, fără îndoială, câștigarea Cupei Campionilor Europeni, pe 7 mai 1986, în celebra finală de la Sevilla, cu FC Barcelona, scor 2-0, când a apărat toate cele patru lovituri de la 11 metri.
Performanța sa, din acea seară magică de la Sevilla, este înscrisă în Cartea Recordurilor, dar și, pentru eternitate, în sufletele suporterilor roș-albaștri!
Steaua București își exprimă profundul regret și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate!
Te vom păstra mereu în sufletele noastre, Helmut! Pentru noi, vei rămâne întotdeauna, „eroul de la Sevilla”! Dumnezeu să te odihnească în pace!”.
Helmuth Duckadam, de trei ori tată, ultima oară la 50 de ani
În viața personală, Helmuth Duckadam a fost căsătorit de două ori și are trei copii: pe Robert și pe Brigitte din prima căsătorie și pe Julianne din a doua căsătorie. Helmuth Duckadam a devenit pentru ultima oară tată la vârsta de 50 de ani, iar fiica lui acum este admisă la Liceul Sportiv Helmuth Duckadam din Clinceni.
Fostul portar a sperat că mezina îi va duce moștenirea mai departe. Cât despre fiica sa cea mare, Brigitte, locuiește în SUA și a păstrat legătura cu tatăl său, în ciuda faptului că a divorțat de prima sa soție, mama acesteia, după 27 de ani de căsnicie. Helmuth Duckadam era mândru bunic al unui băiețel.
Trecerea în neființă a legendei fotbalului românesc este un moment trist și o nouă filă de istorie pe care orice copil ar trebui să o cunoască.
Vezi galeria foto »Surse foto: facebook.com
Surse articol: realitatea.net, gandul.ro, stiripesurse.ro