Într-o astfel de situație s-a regăsit și o mămică de peste Ocean, care povestește că după ce a născut a doua oară, s-a gândit să îi facă rău primului ei născut de teamă ca acesta să nu își rănească frățiorul mai mic. „A fost înspăimântător. Eram sigură că băiatul meu de 2 ani avea de gând să îl omoare pe nou-născut dacă nu făceam ceva.”, povestește aceasta pe TikTok.
Cel de-al doilea băiat al lui Jo, Leo, avea doar câteva săptămâni când au început gândurile alarmante și intruzive. La acea vreme, Jo avea 23 de ani și avea grijă de fiul ei mic, Jack, și de nou-născutul Leo, așa că nu reușea să doarmă deloc.
„Unele gânduri erau că Jack îl va răni cumva pe Leo sau că îl va omorî în cele din urmă. În acea perioadă somnul era un lux pentru mine, iar când prindeam câteva minute prețioase de somn, aveam terori nocturne și coșmaruri. Visam că băiatul meu cel mare, Jack, se transforma într-un bebeluș demonic zombi care își înjunghia cu brutalitate fratele. Era terifiant”, a explicat Jo, care în cele din urmă a încetat să mai doarmă de frică.
@jothemama Reply to @dessiehensley let’s talk psychosis 🙃 #storytime #postpartumpsychosis #postpartum #mentalhealth #momtok #momsoftiktok #babiesoftiktok #ReadyForHell ♬ original sound - @jothemama • Jo 🌼
Fără somn, Jo a început să aibă halucinații în timpul zilei. A început să piardă noțiunea realității, neștiind dacă dormea sau era trează. „În rarele ocazii în care dormeam, aveam din nou coșmaruri și nu era neobișnuit ca eu, în calitate de erou în coșmarul meu, să mă duc să-l distrug fizic pe Jack în încercarea de a-l salva pe Leo”, spune aceasta. Ea mai povestește că uneori avea momente de luciditate în timpul halucinațiilor, în care era îngrozită că își va ataca fiul cel mare.
Soțul lui Jo și-a dat seama că ceva nu era în regulă când aceasta i-a cerut să o convingă că este trează, fiindcă altfel ar fi făcut ceva periculos. Acesta a fost momentul în care Jo a fost diagnosticată cu psihoză postpartum și anxietate postpartum.
Jo are acum 25 de ani și a născut cel de-al treilea copil, un băiețel pe nume Finn. Ea a spus că, odată cu Finn, în vârstă de trei săptămâni, nu a avut niciun simptom de psihoză sau anxietate, dar că știa care sunt semnele la care să fie atentă.
Cauzele exacte ale psihozei postpartum sunt necunoscute, dar se crede că pot fi legate de schimbările hormonale care au loc după naștere, precum și de stresul și anxietatea. Femeile care au antecedente de tulburări psihice sau care au suferit de depresie postpartum sunt considerate mai predispuse la a dezvolta psihoză postpartum.
Este important ca femeile care prezintă simptome de psihoză postpartum să primească ajutor cât mai curând posibil pentru a reduce riscul de complicații și pentru a se asigura că pot îngriji în siguranță copilul lor.
Citește și:
Surse foto: Freepik
Surse articol: TikTok, nhs.uk