8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe

8 trucuri de comunicare pe care toate cuplurile fericite trebuie să le știe

Mariana Voinea

În orice relație interumană, comunicarea este cheia și soluția tuturor problemelor. Ba mai mult, aduce liniște în cuplu, asigură stabilitatea și încrederea partenerilor unul în celălalt. De cele mai multe ori, comunicarea poate chiar salva o relație aflată în pragul destrămârii. Te ajutăm cu câteva sfaturi utile, sperăm noi, cu ajutorul cărora vei avea numai de câștigat pe plan amoros, dacă le urmezi. 

Te-ai căsătorit și viața de cuplu nu este chiar așa cum ți-ai imaginat și cum ai văzut în filme? Vorbești cu partenerul tău de cuplu despre orice: despre muncă, despre copii, despre trafic, vreme, serialele TV șau despre ce mai mâncați la cină, dar parcă simți că între voi este o prăpastie care se tot adâncește?

Ei bine, da, se prea poate să se întâmple asta și-ți spunem și de ce: nu orice discuție măruntă poate fi privită ca formă de comunicare. Dacă nu știi să comunici în mod eficient cu cel de lângă tine, relația se poate rupe fără ca niciunul din voi să greșească.

Ai crede că la un moment dat, toate discuțiile se vor epuiza. De vreme ce locuiți în aceeași casă, dormiți în același pat, mâncați la aceeași masă, împărțiți aceeași mașină, lucrurile pot deveni plictisitoare. Specialiștii țin să vă contrazică. Wow, cine ar fi crezut?! Comunicarea este cheia unei relații de succes iar discuțiile din intimitatea cuplului pot impacta în mod pozitiv viitorul acestuia.

Relația în primele luni de relație, dar și în luna de miere este de vis. În ce sens? Iubitul sau iubita ta este singura persoană din lume ale cărei acțiuni și vorbe contează cu adevărat. Apoi urmează o perioadă de acomodare unul cu celalalt. Și desigur, pe măsură ce vă considerați potriviți unul pentru altul, vine și marea întrebare și minunatul răspuns.

Acum că v-ați unit destinele, comunicarea trece la un alt nivel. Vorbiți despre viitor sub clar de lună, vă faceți planuri, planificați până și numărul copiilor și genul acestora. Relația avansează, deveniți tot mai apropiați unul de celălalt, parcă vă cunoașteți dinainte de a vă fi născut. Desigur, și rutina își spune cuvântul și începeți să faceți planuri mai mici. Vă faceți liste de cumpărături în loc de declarații și vă lăsați mesaje cu atribuțiile din ziua respectivă. 

Timpul trece și îl/o cunoști din ce în ce mai bine, atât de bine încât îi știi toate poveștile partenerului din copilărie, adolescență sau minunata perioadă a taberei din clasa a 11-a sau din facultate. Acum, poveștile care odată păreau atât de fascinante, te fac să îți rotești puțin cu ochii peste cap, iritat/ă de repetarea acestora.

Relația continuă cursul firesc și apar copiii, provocările la locuri de muncă, sarcinile zilnice, cumpărăturile săptămânale, vizitele la medic, iar lista poate continua. Toate aceste activități te fac să te mai îndepărtezi puțin ceea ce este esențial în relația ta. Cuvântul cheie al unui mariaj nu mai este reprezentat de comunicare intimă, ci devine echivalent cu o comunicare a responsabilităților. Fără să îți dai seama, adevărata intimitate și pasiune dintre voi devine tot mai fadă. Discuțiile nesfârșite în așternut își pierd strălucirea și fac acum referire la colegul sau colega nesuferită de la serviciu sau la preturile alimentelor.

5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

Femeile vorbesc mai mult decât bărbații, acesta este un fapt dovedit chiar științific. Din dorința lor de a comunica, uneori femeile pot fi descrise ca fiind cicălitoare. La acest aspect face referire și pastorul american Kevin Thompson care susține, într-un interviu, că adesea femeile i se plâng de bărbații lor și de refuzul acestor de a comunica.

Surprinzător, din experiența personală și pastorală, acesta declară că bărbații vor să comunice mai mult decât o fac. Tânjesc după conexiunea aceea intimă, atât verbală, cât și pasională, dar prin natura lor, comunicarea este destul de defectuoasă. Să ne concentrăm asupra sfaturilor specialiștilor cu privire la o comunicare mai eficientă:

1. Fii sincer/ă și exprimă-ți exact dorințele

Femeile se plâng adesea că soții lor nu vor să discute deschis și nici nu sunt dispuși să le asculte. Chiar dacă se pun la masă și discută problemele din cuplu, soțiile simt adesea că informația le-a intrat soților pe-o ureche, dar a ieșit rapid pe cealaltă. În cazul bărbaților, doresc ca soțiile lor să îi "cicălească" mai puțin și să spună exact ce nu le convine sau ce își doresc mai departe în relație. Comunicarea eficientă și pe o tonalitate plăcută este cheia relației sănătoase.

2. Comunică în siguranță

Absența comunicării într-o relație indică de cele mai multe ori frica. Ea se teme de reacția lui atunci când îi mărturisește ceva sau îi cere favor. Același lucru este valabil și pentru domnii care știu că soțiile lor "vor lua foc" atunci când ei vor fi gata să îi spună ceea ce îi frământă. Terapeuții, psihologii și specialiștii în relațiile de cuplu îi sfătuiesc pe cei implicați într-un cuplu să elimine frica din relație și să nu folosească cuvintele celuilalt împotriva lui. Până la urmă, și-au jurat să fie aproape la bine și la rău, nu să își judece unul altuia fiecare cuvânt sau pas.

cuplu care se uita pe laptop

3. Acceptați și învățați să iubiți diferențele dintre voi

Prin natura lor, femeile și bărbații sunt ființe foarte diferite. Aceste diferențe sunt vizibile și în felul în care comunică. În timp ce femeile tânjesc după empatie, bărbații cer respect. Chiar și stilul de a comunica al femeilor diferă de cel al bărbaților. Doamnele mențin contactul direct și privesc în ochi companionul de viață, în timp ce bărbații evită acest lucru. Stilul de a comunica precum și postura celor doi au un foarte mare impact asupra rezultatului final. Comunicarea față în față ar putea crea anumite tensiuni, în timp ce așezarea partenerilor unul lângă celălalt pe o canapea poate îndulci lucrurile.

4. Învață să asculți

A-l asculta pe celălalt este o adevărată artă. Nu este suficient să ciulești urechea și să te prefaci preocupat de ceea ce ți se comunică verbal. Fii atent la limbajul corpului, la lumina ochilor, la gesturile pe care interlocutorul le face. Uneori vocea este mai nuanțată, tonalitatea mai scăzută sau mai ridicată, cu diferite inflexiuni. Învață doar să asculți și să înțelegi mesajul care îți este transmis. Nu îți întrerupe partenerul/a. Taci, ascultă, nu judeca și empatizează cu el/ea.

Increderea in partener - baza cuplului?

5. Formulează întrebări cu răspunsuri ample

Dacă îți vei întreba soțul "te simți bine?", răspunsul va fi cel mai probabil un "mda". De asemenea, dacă în momentul în care ai intrat pe ușă îți întrebi soția "cum a fost la serviciu? " aceasta îți va răspunde "bine". Pentru o comunicare eficientă învață să formulezi întrebări mai ample. "Ce părere ai despre pensionarea tatălui tău ", "Care mai este relația ta cu colega aceea de la serviciu?". Astfel de întrebări aduc răspunsuri ample și cu foarte multe semnificații.

cesti tinute in mana pe masa

6. Alege bine momentul în care vrei să comunici cu sufletul tău drag

Când sunteți amândoi foarte obosiți, când unul dintre voi este stresat, nervos, epuizat sau există anumite probleme familiale care nu vă lasă să vă concentrați efectiv pe comunicare, ar fi mai bine să nu o inițiați. Așteptați un moment propice! Pregătiți o cină romantică și veți avea o conversație mai mult decât benefică și plăcută.

7. Nu te aștepta ca celălalt să-ți citească gândurile

Deși poate sunteți împreună de 20 de ani și te cunoaște mai bine decât oricine, soțul nu îți poate citi gândurile. Dacă tu crezi că responsabilitatea celuilalt este să-ți anticipeze gândurile și următoarea mișcare, atunci așteptările îți vor fi spulberate. Perechea ta, oricât de bine te-ar cunoaște, nu îți va ști exact gândurile și nici nu va putea să presupună ce nemulțumirile ai, doar după felul în care îl/o privești, îi vorbești sau comunici anumite lucruri nonverbal.

barbat care comunica cu partenera lui

8. Transformă-te în perechea ta ideală, fii cea mai bună variantă a ta

Dacă tu te aștepți ca persoana iubită să fie loială, înțelegătoare, empatică, iubitoare, calmă și atentă, începe prin a te schimba tu. Devino persoana pe care o vrei lângă tine! Fii tu cea care inițiază conversațiile, cea care face mici surprize iar modelul comportamentului tău va fi oglindit la scurt timp de către sufletul tău pereche.

30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

Cheia unei relații care durează până ce moartea vă va despărți este fără doar și poate comunicarea. Pentru a întreține o conexiune reală cu omul iubit, fie că ești sau nu într-o relație de lungă durată, indiferent că îl cunoști de câțiva ani sau de câteva luni, învață să comunici eficient.

Cunoaște-te întâi pe tine însuți/însăți și vezi dacă nu cumva comunici în mod greșit și dacă nu ai așteptări nerealiste. Apoi învață să îl cunoști și pe celălalt.

Nu uita că ignorarea problemelor dintre voi doar le va acutiza în timp. Rănile adânci provocate de lipsa comunicării sau de comunicarea defectuoasă sunt foarte greu de bandajat și chiar de tratat într-o relație.

Surse foto: istockphoto.comistockphoto.comistockphoto.comistockphoto.com

Surse articol: yourtango.com

Articolul urmator
Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze
Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne clare că piciul familiei nu este pregătit pentru „grădi"... chiar dacă știe deja toate literele alfabetului
    Semne clare că piciul familiei nu este pregătit pentru „grădi"... chiar dacă știe deja toate literele alfabetului

    Începe școala și grădinița! Dar oare câți dintre copii sunt pregătiți să intre într-o colectivitate? Câți pici se descurcă la grădiniță, în primul...

    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe
    20 de lucruri despre autism pe care oricine trebuie să le știe

    În ultimii ani auzi vorbindu-se tot mai des despre autism, o tulburare de dezvoltare de natură neuropsihiatrică, afectând comportamentul, interacțiunea socială și...

    Programul „Masa la școală" în toate școlile din țară? „Trebuie şi va fi generalizat în toate unităţile de învăţământ"
    Programul „Masa la școală" în toate școlile din țară? „Trebuie şi va fi generalizat în toate unităţile de învăţământ"

    Vor avea parte toți elevii României de o masă caldă la școală? Ministrul Culturii, Raluca Turcan dă speranțe în acest sens! Pentru că programul „Masă caldă”...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    Cuplurile din zodiac care nu au primit sanșe de la astre, dar se înțeleg de minune în viață
    Cuplurile din zodiac care nu au primit sanșe de la astre, dar se înțeleg de minune în viață

    Nativii cu trăsături de personalitate diametral opuse au mari șanse să formeze un cuplu reușit. Să aflăm împreună care sunt nativii care nu primesc nicio șansă de reușită...

    A fost model la Victoria's Secret, dar nu asta vrea să se știe despre ea. ”Înainte de toate, sunt mama unui copil cu nevoi speciale”
    A fost model la Victoria's Secret, dar nu asta vrea să se știe despre ea. ”Înainte de toate, sunt mama unui copil cu nevoi speciale”

    Și personajele din lumea mondenă au propriile povești de viață pe care le ascund de ochii lumii. Un renumit model Victoria's Secret ne împărtășește secretul ei. La doar 18 ani...

    Semnele zodiacale care sunt fericite să fie singure vs. Cele care au nevoie să fie într-o relație
    Semnele zodiacale care sunt fericite să fie singure vs. Cele care au nevoie să fie într-o relație

    Dacă anumite persoane nu suportă să fie singure și simt nevoia să aibă parte din plin de atenția și dragostea unui partener, altele se simt în largul când știu că nu au...

    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe
    Vrei să crești un copil responsabil? Lista de 8 lucruri pe care orice părinte trebuie să o știe

    Copiii au nevoie să fie responsabili de la cele mai fragede vârste. În funcție de vârstă, părinții pot da micuților sarcini menite să le aducă o mulțumire de sine...

    © 2025 Qbebe