Karri Bowen-Poole este mama a trei copii și a lucrat peste 10 ani cu copiii din clasele primare. Pornind de la o asemenea experiență, a creat o companie care se ocupă de organizarea camerelor de copii și a spațiilor de joacă. În 10 ani de activitate a companiei sale, Karri a amenajat peste 1000 de spații de joacă.
Ca să vină în sprijinul părinților care vor să amenajeze spații pentru ca micuții lor să fie stimulați să se joace singuri, Karri a stat de vorbă cu „Insider” și a adus în prim-plan o bună parte dintre următoarele trucuri:
Mizează pe simplitate
Când te gândești să-i amenajezi copilului tău un spațiu de joacă, nu trebuie să apelezi neapărat la obiecte costisitoare și spectaculoase. Cel mai important este să ții cont de de interesele sale. Procedând așa, îl încurajezi să se joace independent.
În același timp, cu cât camera în care se află spațiul de joacă est mai simplă, cu atât creezi mai mult loc. Fără prea multă mobilă și obiecte inutile, copilul se poate „desfășura”cum își dorește, simțindu-se de fiecare dată în largul său. Străduiește-te să optezi pentru obiecte și mobilier în nuanțe cât mai neutre, care să se preteze și pe măsură ce copilul înaintează în vârstă.
Gândește pe termen lung
Copilul nu are nevoie de un spațiu de joacă, de relaxare, numai cât este mic. Și când este preadolescent și adolescent trebuie să aibă la dispoziție un loc în care să se poată implica în activitățile preferate, inclusiv alături de prietenii tăi. Prin urmare, încearcă să faci rost de obiecte cât mai versatile, care să poată fi cumva adaptate vârstei sale. Spre exemplu, dacă la un moment dat ai montat un leagăn, gândește-te că poți utiliza spațiul respectiv și pentru ca, pe viitor, acolo să fie adus un hamac.
Insistă să fie ordine
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face în amenajarea spațiului de joacă pentru copil este să pui la un loc prea multe jucării. Nu numai că îi vei „răpi” din libertatea de mișcare, dar riști și să ai un spațiu în care să fie mereu dezordine. În plus, cu cât este mai mult haos în jurul său, cu atât copilul are de suferit din mai multe puncte de vedere.
Potrivit unui studiu apărut în „Environment and Behaviour”, s-a ajuns la concluzia că, dacă un copil învață într-un mediu dezordonat, nu se mai poate concentra la fel de bine pentru a-și putea duce la îndeplinire sarcinile. Această consecință negativă este valabilă și dacă un copil petrece timp îndelungat într-un spațiu dezordonat. În afară de faptul că nu se mai poate concentra suficient, devine mai iritabil și îi este mai greu să ia decizii.
Pentru ca ordinea să fie prezentă în spațiul de joacă al copilului tău, apelează la următorul truc: creează o rutină de a face ordine adecvată vârstei sale. De asemenea, îl poți stimula să păstreze ordinea și dacă îi pui la dispoziție cât mai multe spații de depozitare, cum ar fi cutii, dulapuri etc.
Folosește spații pentru depozitare transparente
Tot pentru a te asigura că ordinea se menține mai ușor și că micuțul tău nu se înfurie ori de câte ori are nevoie de ceva, pune în spațiul său de joacă mai multe spații pentru depozitare care să fie transparente. Nu numai că acestea se pretează cu orice decor, dar îl ajută și pe copil să fie mai calm când de joacă singur, în condițiile în care găsește imediat ceea ce își dorește într-un anumit moment.
Ține cont de preferințele copilului
Chiar dacă ești tentată să îi oferi copilului un spațiu de joacă în care să poată derula cele mai diverse activități, pentru a-l încuraja să se joace adesea singur ține seama și de acest sfat: gândește-te la ceea ce îi place mai mult să facă, la aptitudinile sale. Astfel, grija ta trebuie să fie să creezi un spațiu care să-i reflecte trăsăturile de personalitate, pasiunile și nevoile. În aceste condiții, poți spune că micuțul tău se bucură de un loc care va „crește” odată cu el.
Pune-i la dispoziție o anumită „zonă”
Pentru a-l orienta pe copilul tău spre o anumită activitate, pentru a-l determina să se concentreze mai bine și pentru a-l motiva să ducă la capăt ceea ce a început, este necesar să aibă la dispoziție, în spațiul de joacă, o anumită „zonă”. De pildă, îi poți organiza un colț în care să aibă măsuță, scăunele, acuarele, carioci, creioane colorate etc pentru a putea să deseneze și să coloreze. Ulterior, când mai crește, poți să transformi spațiul respectiv într-o zonă dedicată studiului.
Încurajează-l să facă mișcare
Cu atât mai mult cu cât știi că micuțul tău nu petrece suficient timp în aer liber ca să facă mișcare, este esențial să-l încurajezi să se miște cât mai mult acasă. În acest scop, pune-i în valoare spațiul de joacă pentru a-l stimula să se implice în jocuri cât mai active. Apelând la o asemenea soluție, îl determini și să nu mai petreacă mult timp stând în fața ecranelor. În funcție de preferințele sale, poți, de exemplu, să-i pui în cameră o trambulină, un coș de baschet, să amenajezi un mic colț cu structuri pe care să se poată cățăra etc.
Pune în valoare tavanul și pereții
Un truc ingenios pentru a crea mai mult spațiu de joacă, pentru a păstra mai ușor ordinea și pentru a-i oferi copilului oportunitatea de a se implica în activități inedite, este și acesta: să valorifici mai mult pereții sau tavanul. Spre exemplu, optează pentru: rafturi suspendate, balansoare suspendate, un hamac tip scaun, un fotoliu suspendat, polițe etajate etc.
Care dintre trucurile ingenioase prezentate mai sus te atrage mai mult? Tu te-ai gândit până acum la așa ceva pentru a organiza spațiul de joacă de acasă pentru copilul tău?
Dormitor minimalist: 10 idei de decor pentru un copil fericit și liniștit
Surse foto:
Surse articol: familyeducation.com, insider.com, ncbi.nlm.nih.gov, romper.com, thespruce.com