Există părinți care cred că cei mici sunt într-un pericol constant și fac tot posibilul să-i supravegheze, uneori chiar cu riscul de a exagera. Desigur, sunt și părinți în categoria opusă, care cred că ai lor copii merită libertate deplină, astfel încât să învețe pe propria piele. Cum e mai bine nici noi nu știm exact, dar am aflat că mai mulți medici pediatri au căzut de comun acord asupra celor mai periculoase lucruri/activități pentru copii. Iată care sunt acestea, potrivit HotNews.
1. Să călătorească pe scaunul din față al mașinii înainte de a împlini 13 ani
Specialiștii insistă asupra faptului că cei mici trebuie să stea pe bancheta din spate a mașinii, nicidecum în față.
„Acest lucru presupune folosirea dispozitivului de protecție potrivit vârstei, înălțimii și greutății lor – scaun auto, înălțător auto, centură de siguranță“, spune dr. Brent Kaziny, director medical la Urgență în cadrul Spitalului de Copii din Texas.
România are cei mai mulți copii uciși în accidente de mașină din Europa, cu 27 de victime minore la un milion de locuitori.
Conform legislației rutiere, începând cu 2015, copiii au voie să stea pe scaunul din față al mașinii doar după ce ating înălțimea de 135 de cm și doar dacă poartă centura de siguranță, ajustată astfel încât să nu treacă de zona gâtului și a feței.
2. Să sară pe trambuline până la vârsta de șase ani
Toți copiii (și chiar unii adulți) iubesc să sară în trambulină, însă cei mici pot ateriza greșit și se pot răni grav și uneori, iremediabil.
„Joaca asta este total imprevizibilă... depinde de greutatea copilului, de cât de tare poate sări, de cât de sus poate sări, dacă mai este un copil lângă el... Este pur și simplu foarte imprevizibilă“, dezvăluie Ee Tay, medic pediatru la Spitalul de Copii Hassenfeld din NYU Langone.
3. Să folosească ATV-urile până la vârsta de șase ani
Același medic spune că al său copil nu va merge niciodată cu ATV-ul - pe post de pasager - pentru că pur și simplu, este prea periculos. ATV-urile sunt mult prea mari și prea puternice pentru un copil mic, chiar și doar pe post de pasager.
Cu atât mai mult, copilul nu trebuie lăsat să conducă un ATV pentru că nu poate aprecia, în mod corespunzător, distanța și viteza vehiculului în care se află.
4. Să înoate nesupravegheați
Înotul este una dintre cele mai comune cauze ale decesului la copii.
Katie Lockwood, pediatru la Spitalul de Copii din Philadelphia, încurajează părinții să-și învețe copiii să înoate, dar să nu-i lase niciodată nesupravegheați.
„Pe măsură ce copiii se fac mai mari și învață mai bine să înoate, capătă mai multă încredere, ceea ce îi poate determina să-și asume mai multe riscuri, cum ar fi să se îndepărteze de adultul care îi supraveghează“, avertizează Lockwood.
5. Să practice orice fel de sport fără echipament de protecție
„Văd prea multe cazuri la camera de gardă, unde vin copii loviți, unii mai grav, alții mai puțin, doar pentru că nu au purtat echipament de protecție atunci când practicau un anumit sport.
Este atât de ușor pentru părinți să prevină astfel de accidente inutile și cu toate acestea, mulți dintre ei nu o fac”, mai spune Lockwood.
Așadar, oricât de bun este copilul tău la un anumit sport, nu te culca pe o ureche și încurajează-l să poarte echipament sportiv de protecție.
6. Să mângâie animalele de companie pe care nu le cunoaște
Nu toate animalele mușcă, sau zgârie, însă e bine să ne comportăm cu o doză mare de responsabilitate în preajma acestora. Și așa trebuie să procedăm și cu copiii noștri.
Copiii, în special cei care au deja animale de companie acasă, se pot simți mai încrezători în a atinge anumite animale cu care se întâlnesc, însă acest comportament îi pune în pericol.
Sau, s-ar putea ca cel mic să nu știe să citească limbajul corpului unui animal și să confunde un gest care spune „nu mă atinge”, cu unul care spune „vino să mă mângâi”.
Tu ce părere ai despre aceste lucruri "interzise" copiilor?
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: hotnews.ro