Provocările și punctele forte ale mamelor singure vs. tații singuri

Provocările și punctele forte ale mamelor singure vs. tații singuri

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să fii părinte singur reprezintă o experiență plină de provocări și de obiective, fie că este vorba despre mame, fie că este vorba despre tați. Practic, în cadrul unei asemenea experiențe, trebuie să găsești mereu resurse pentru a-ți susține copilul din toate punctele de vedere, pentru a-i dărui un model demn de luat în seamă și pentru a vă bucura împreună de o stare de bine. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi atât avantajele, cât și dezavantajele de a fi mamă singură sau tată singur. 

Ce provocări pot avea mamele singure ?

O mamă singură are de înfruntat provocări multiple, din care va avea mereu ceva de învățat. Astfel, să reușească să îndeplinească sarcinile legate de viața profesională și de cea de familie, să depășească diverse obstacole și să devină tot mai puternică sunt doar câteva dintre obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească. De altfel, printre provocările de care este imposibil să nu te lovești la un moment dat se numără:

Realizarea echilibrului dintre viața profesională și cea de mamă

Nu este deloc simplu să „jonglezi” cu numeroasele „misiuni” pe care le ai atât acasă, cât și la locul de muncă. În aceste condiții, grija ta este să îți stabilești prioritățile, să te organizezi cât mai bine și să creezi mereu contexte pentru a putea petrece timp de calitate alături de copilul tău.

Constrângerile financiare

O mare provocare din viața unei mame singure este și aceasta: să știi că de tine depinde să-i asiguri copilului tot ceea ce are nevoie. Practic, nu se poate spune că nu este copleșitor să găsești mereu soluții să acoperi, de exemplu, cheltuielile ce țin de gospodărie, de educația și sănătatea copilului tău, de nevoile tale zilnice etc. 

Prezența sentimentului de vină

De multe ori, când ești mamă singură, te poți simți vinovată din motive precum:

  • Nu îi oferi copilului tău șansa de a se bucura de ambii părinți;
  • Ratezi momente semnificative din viața copilului întrucât ești ocupată cu responsabilitățile profesionale;
  • Stai prea multe ore la serviciu;
  • Ai impresia că nu îi poți oferi copilului tot ceea ce ți-ai dori;
  • Viața copilului s-a schimbat semnificativ de când ai devenit mamă singură etc.

mama trista care sta cu spatele la baietelul ei, aflat pe canapea 

Menținerea unei stări de bine la nivel emoțional

Să îți menții o stare emoțională bună te ajută să faci față mai ușor stresului și să-i dovedești copilului că se poate baza oricând pe tine. Cu toate acestea, lipsa suportului emoțional și faptul că te simți adesea împovărată de ceea ce ai de făcut favorizează stările de anxietate, sentimentul de izolare și te poate face să te simți neputincioasă în anumite situații.

Prejudecățile din partea celor din jur

Nu este exclus să ajungi să suferi și să te lupți cu sentimentele de vinovățile și din pricina prejudecăților celor din preajmă. De altfel, mamele singure pot fi criticate, de exemplu, pentru că:

  • Nu le oferă un model bun copiilor;
  • Nu se ocupă suficient de copii;
  • Sunt prea implicate în viața copiilor;
  • Sunt considerate egoiste;
  • Nu sunt considerate capabile să aibă locuri de muncă stabile întrucât sunt prea ocupate cu copiii etc.

Care sunt punctele forte ale mamelor singure?

Pe măsură ce dobândești mai multă experiență ca mamă singură, îți dezvolți abilități unice, menite să te ajute nu doar să îți crești copilul așa cum îți dorești, ci și să asiguri pentru amândoi o stare de bine emoțională. Dintre punctele forte prin care se remarcă mamele singure pot fi menționate:

Empatia și inteligența emoțională

Faptul că ești nevoită să găsești mereu soluții pentru a face față multitudinii de provocări ce îți ies în cale ca părinte singur te determină să evoluezi mult în plan personal. Din acest motiv, nu este de mirare că îți dezvolți inteligența emoțională și devii tot mai empatică, străduindu-te să faci toate demersurile necesare pentru binele copilului tău.

Capacitatea de a rezista în fața dificultăților

Mamele singure au o capacitate remarcabilă de a face față momentelor grele, găsind întotdeauna resurse pentru a le depăși. De fapt, responsabilitățile și situațiile neprevăzute sunt cele care te motivează să fii din ce în ce mai puternică, asigurându-te că poți trece peste orice obstacol pentru copil. 

Faptul că oferă modele demne de urmat copiilor

Chiar dacă ai momente în care ești prea copleșită și nu îți dai seama, de fapt reușești zi de zi să-i oferi copilului tău un model demn de luat în seamă. Spre exemplu, poate învăța de la tine ce înseamnă:

  • Să te organizezi mereu eficient;
  • Să îți asumi responsabilități;
  • Să știi să asculți;
  • Să fii ordonat/ă;
  • Să iei decizii și în situații de criză;
  • Să fii independent/ă etc.

mama si fetita care stau pe jos si lucreaza amandoua cu tableta

Cu ce provocări se întâlnesc tații singuri?

La fel ca în cazul mamelor singure, și tații singuri sunt puși de multe ori în situații dificile, care îi „testează” din toate punctele de vedere și care le oferă adevărate lecții de viață. În aceste condiții, printre cele mai frecvente provocări pe care le pot avea de înfruntat tații singuri se regăsesc:

Găsirea echilibrului dintre viața profesională și cea de familie

Tații singuri sunt adesea nevoiți să se lupte cu numeroase sarcini și responsabilități atât acasă, cât și la locul de muncă. Faptul că trec prin așa ceva este solicitant, stresant și implică multă capacitate de organizare, forță și dedicare. Pe de o parte, un tată singur trebuie să-și păstreze neapărat locul de muncă și, pe de altă parte, trebuie să facă față și situațiilor în care are de îndeplinit anumite sarcini în gospodărie.  

tata care incearca sa lucreze in timp ce baietelul lui sta urcat pe capul sau

Lipsa suportului emoțional

De multe ori, tații singuri nu se simt ascultați și luați în serios de cei din preajmă. Așa se explică de ce pot avea sentimentul de izolare, pot acumula frustrări etc. Pentru a putea depăși aceste aspecte negative din viața lor, știu că trebuie să dovedească faptul că se pot descurca atât în privința îndeplinirii responsabilităților profesionale, cât și în ceea ce le privește pe cele care țin de viața de familie.

Prejudecățile venite din partea celor din jur

Deși, în ultimii ani, concepțiile care țin de rolul tatălui s-au modificat mult, nu se poate spune că diferite prejudecăți au dispărut complet. De pildă, tații singuri au încă de înfruntat următoarele prejudecăți: că nu se pot descurca la fel de bine ca o mamă să se ocupe de copii, că nu își pot asuma responsabilități pe termen lung, că sunt tentați să ducă o viață dezordonată etc.

Lipsa socializării

Reprezintă una dintre provocările des întâlnite în viața taților singuri. Practic, în numeroase momente, un tată singur poate simți că trebuie să fie mereu gata să vină în întâmpinarea nevoilor copilului său și că nu mai are deloc timp pentru el. În plus, inclusiv când nu este în preajma copiilor, poate fi prea epuizat pentru a mai avea dispoziția necesară de a vorbi cu un prieten, de a ieși în oraș etc.

Care sunt punctele forte prin care se remarcă tații singuri?

Faptul că un tată singur se raportează și la beneficiile pe care le are grație acestui rol îl poate ajuta să depășească mai ușor momentele grele și să aibă mai multă încredere în forțele proprii. Iată prin ce se distinge:

Adaptabilitatea extraordinară

Inclusiv când se întâlnesc în situații noi, care îi pun în fața unor provocări la care nu s-ar fi gândit vreodată, tații singuri se străduiesc să vină cu soluții prin care să rezolve cele mai diverse probleme. Fără să-și dea seama, ajung să „învețe din zbor” ceea ce au de făcut, își pun în joc creativitatea și astfel nu se lasă doborâți de obstacole.

Empatia 

Tații singuri învață să-și asculte copiii, să îi înțeleagă, sunt receptivi la nevoile lor și reușesc să se pună în locul acestora. Cu alte cuvinte, își dezvoltă empatia ca să se asigure că le creează micuților un mediu în care să se simtă iubiți, în siguranță și înțeleși.

Construirea unei relații foarte strânse cu copilul

În ciuda faptului că are mereu ceva de făcut, un tată singur învață treptat să-și creeze și oportunități de a petrece timp de calitate alături de copilul său. În acest context, tatăl ajunge să-l cunoască tot mai bine și să știe inclusiv cum să-și adapteze stilul de parenting ca să îl susțină și să îl aline chiar și în momentele mai dificile. De aceea, relația tată-copil devine tot mai apropiată. 

baietel care sta pe umerii tatalui sau si il saruta pe frunte

Reprezintă un model pentru copil

Așa cum se întâmplă și în cazul mamelor singure, un tată singur reprezintă o sursă de inspirație pentru copil și, reușind să găsească soluții pentru a depăși cele mai variate provocări, îi arată ce înseamnă să reziști în fața dificultăților, ce înseamnă să îți asumi responsabilități, ce înseamnă să îți respecți angajamentele etc.

Atât mamele singure, cât și tații singuri, au parte nu numai de provocări ce îi pun la grea de încercare, ci și de satisfacții nebănuite. Printre cele mai importante satisfacții este să ajungă să vadă, în diverse contexte, că micuții lor au învățat de la ei lucruri care îi vor ajuta oricând și pe parcursul vieții de adulți. 

Cel mai bun sfat de parenting pe care îl vei primi vreodată

Surse foto: istockphoto.com, Image by bearfotos on Freepik, Image by gpointstudio on Freepik, pexels.com

Surse articol: dadsrights.com, healthline.com, lovetoknow.com, marriage.com

Articolul urmator
Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare
Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”
    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”

    O mamă cu patru copii povestește provocările financiare prin care trece la fiecare început de an școlar și nu numai. Familia se împrumută la bănci pentru a le asigura...

    Punctele cardinale: ce sunt și de ce sunt importante
    Punctele cardinale: ce sunt și de ce sunt importante

    Ca să te orientezi în spațiu, de cele mai multe ori folosești, pentru a indica direcția, „la dreapta”, „la stânga”, „înainte”,...

    Zodiile care se simt mereu singure și neînțelese
    Zodiile care se simt mereu singure și neînțelese

    Unii dintre nativii zodiacului sunt mai singuratici de fel, mai dificili, mai greu de înțeles. Cine sunt reprezentanții semnelor zodiacale care se simt singuri chiar și atunci...

    Zodiile care sunt mai fericite singure decât cu parteneri „la mișto". Timpul lor e prea prețios!
    Zodiile care sunt mai fericite singure decât cu parteneri „la mișto". Timpul lor e prea prețios!

    Unii nativi nu pot trăi fără iubire. Se agață de orice fir de ață, cu toate că relațiile în care sunt implicați sunt cum nu se poate mai toxice. Există și o categorie...

    Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă
    Provocările pe care mama însărcinată le are la locul de muncă

    În ciuda bucuriei enorme, a entuziasmului și a sentimentului de satisfacție și împlinire, sarcina reprezintă o perioadă marcată de provocări în plan fizic și...

    Două fetițe din Sălaj, lăsate singure în casă, au murit după ce locuința a luat foc
    Două fetițe din Sălaj, lăsate singure în casă, au murit după ce locuința a luat foc

    Două surori de 9 și 12 ani au murit într-un tragic incendiu izbucnit în locuința familiei. Aparent, fetele erau singure acasă, în timp ce părinții se aflau în...

    Victorie de mamă: copiii mei au făcut, în sfârșit, curat singuri!
    Victorie de mamă: copiii mei au făcut, în sfârșit, curat singuri!

    Cum determini copiii să curețe după ei singuri, cu zâmbetul pe buze, fără a ridica tonul vocii, fără a-ți pierde cumpătul? Ne învață o mamă are a decis să...

    Zodiile care își autosabotează relațiile amoroase. Se condamnă singure la nefericire
    Zodiile care își autosabotează relațiile amoroase. Se condamnă singure la nefericire

    În ceea ce privește relațiile amoroase, unele semne zodiacale privesc dragostea cu multă detașare, în timp ce altele se implică în relațiile romantice mai mult...

    © 2025 Qbebe