Ce sunt punctele cardinale
Punctele cardinale reprezintă direcțiile ce permit orientarea spațială pe o hartă sau în orice zonă de pe Glob, prin raportare la un sistem de referință cartezian. Acesta constă în două axe, una verticală și una orizontală, în unghi drept, formând un plan. Axa verticală se notează cu „y”, iar cea orizontală cu „x”.
În același timp, când te referi la punctele cardinale, de fapt, ai în vedere și cele patru puncte notate pe o busolă: instrumentul utilizat pentru determinarea direcției prin raportarea la polii magnetici ai planetei noastre. Spre deosebire de polii geografici, Polul Nord și Polul Sud, cei magnetici nu au o poziție fixă și se deplasează an de an cu aprox. 40 de km față de poziția ocupată anterior.
Care sunt cele patru puncte cardinale
Aceste puncte se pot observa pe roza vânturilor, o reprezentare sub formă de stea, vizibilă în cutia unei busole. Cele patru puncte cardinale sunt:
- Nord: partea de sus a axei Pământului;
- Sud: partea de jos a axei Pământului;
- Est: arată zona din care răsare zi de zi soarele;
- Vest: direcția în care apune soarele.
Denumirea punctelor cardinale este de origine germanică, având următoarele semnificații:
- „Nordri” (nord): se traduce prin „la stânga soarelui ce răsare”;
- „Sudri” (sud): denumirea se traduce prin „regiunea soarelui”;
- „Austri” (est): acest cuvânt se traduce prin „zori de zi”;
- „Vestri” (vest): semnificația termenului este „seară”.
În ceea ce privește termenul „cardinal”, acesta își are originea în secolul al XIV-lea, fiind derivat din cuvântul latin „cardinalis”: principal, esențial.
Cele patru puncte cardinale se află la 90 de grade distanță unele față de altele, astfel:
- Estul este la 90 de grade;
- Sudul este la 180 de grade;
- Vestul este la 270 de grade;
- Nordul este la 360 de grade/gradația 0 a unei busole.
Cum te orientezi în funcție de punctele cardinale
Pentru a determina punctele cardinale, ține seama de poziția soarelui pe cer. Astrul răsare chiar de la est și apune la vest în preajma echinocțiilor sau când se produc acestea. Echinocțiile au loc când soarele ocupă o anumită poziție pe cer, astfel:
- Echinocțiul de primăvară: are loc în jurul datei de 20 martie. Pe parcursul unui an, soarele parcurge pe cer un cerc numit ecliptică. Acesta formează cu ecuatorul ceresc un unghi de 23 de grade și 27 de minute. Ecuatorul ceresc se referă la un cerc situat pe sfera cerească, obținut prin intersectarea acesteia cu ecuatorul de pe Pământ. Când are loc echinocțiul de primăvară, soarele trece din emisfera sudică a sferei cerești în cea nordică. În acest context, ziua și noaptea au durate egale, independent de latitudine;
- Echinocțiul de toamnă: are loc în ultima decadă a lunii septembrie. Echinocțiul de toamnă marchează trecerea soarelui din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică, iar durata zilei este egală cu cea a nopții.
Ca să afli în ce direcție este sudul, este necesar să urmărești poziția soarelui la mijlocul zilei. Spre exemplu, mijlocul zilei este în jurul orei 12 iarna și primăvara și în jurul orei 13 vara și toamna. Practic, trebuie să privești înspre soare și astfel poți spune că te uiți către sud. Odată ce identifici sudul, direcția opusă este nordul.
De asemenea, poți să recurgi și la altă metodă pentru a identifica punctele cardinale în raport cu poziția soarelui. Iată ce trebuie să faci:
- Găsește, cu aproximație, dimineața, direcția din care răsare soarele: întinde brațul stâng pentru a arăta către soare. Procedând așa, reușești să găsești estul;
- Folosește-ți brațul drept și întinde-l în partea opusă celei în care l-ai întins pe cel stâng pentru a identifica vestul: așa reușești să stai cu fața către sud, iar în spatele tău se află nordul.
Dacă vrei, pe parcursul după-amiezii, procedează invers decât anterior ca să găsești punctele cardinale tot în raport cu poziția soarelui pe cer:
- Întinde mai întâi brațul drept pentru a identifica direcția soarelui: așa reușești să identifici vestul;
- Întinde și brațul stâng pentru a identifica estul;
- După identificarea estului și vestului, poți spune că stai cu fața către sud, iar în spatele tău este nordul.
Indiferent de modul de orientare ales, te poți descurca mai ușor dacă urmărești și videoclipul de mai jos:
În afară de punctele cardinale, ai nevoie, pentru ca orientarea să fie cât mai precisă, și de punctele intercardinale. Acestea reprezintă direcțiile aflate între punctele cardinale, la jumătatea distanței dintre ele. Dacă alegi să începi de la nord și să te raportezi la o deplasare în sensul mișcării acelor de ceasornic, punctele intercardinale sunt:
- Nord-est;
- Sud-est;
- Sud-vest;
- Nord-vest.
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com, youtube.com, Image by Freepik
Surse articol: astro-urseanu.ro, education.nationalgeographic.org, geographyrealm.com, meteorologianered