Mi-am făcut copiii de rușine îmbrățișându-i în fața colegilor de școală și nu mi-e rușine pentru asta. Am părăsit întâlniri de joacă ma devreme din cauza comportamentului copiilor mei. Am plecat chiar și de la o zi de naștere pentru că copilul meu a făcut o criză și se comporta necuviincios. Iau decizii pentru copiii mei având mereu interesul lor în minte. Totuși, ocazional asta înseamnă că sunt mama care spune NU atunci când alți părinți spun DA. Asta mă face rea și nedreaptă? Poate, dar pot să trăiesc cu asta.
A fi mamă este greu, chiar și în zilele bune. Este și mai greu în zilele în care copilul tău îți spune că elti nedreaptă, rea sau stânjenitoare. Glennon Doyle a spus cu înțelepciune: “A fi om este greu nu pentru că faci ceva greșit, ci pentru că faci ceva bine.”. Cred că vorbele ei se aplică și la maternitate. Maternitatea este grea, chiar și atunci când știi că iei cea mai bună decizie pentru copilul tău.
Acele comentarii ocazionale despre fatpul cp sunt rea și nedreaptă dor. Și atât de greu cât este, las comentariile lor să treacă pe lângă mine. Pentru că pot să trec peste faptul că sunt rea, nedreaptă și stânjenitoare știind că fac tot ce pot ca să cresc patru copii sănătoși, respectuoși și buni. Știu că nu mă vor putea acuza niciodată că sunt egoistă sau că nu îi iubesc îndeajuns.
Poate că nu văd asta azi, poate nu o vor vedea nici mâine, dar sper ca într-o zi să înțeleagă de ce am luat anumite decizii. Le spun des copiilor mei că îi iubesc mai mult decât orice pe lumea asta. Totuși, oferindu-le copiilor noștri dragoste necondiționată nu înseamnă că nu trebuie să fim în dezacord. Dragostea nu este întotdeauna sinonimă cu fericirea. Dacă cedezi fiecărei cereri a copilului tău nu vei obține fericirea pentru niciunul dintre voi.
Ca mame trebuie să ne încredem în discernământul nostru, chiar dacă asta înseamnă să ne dezamăgim copiii.
Ca mame, încercăm să oferim exemple bune copiilor noștri. Suntem suporteri loiali și entuziaști ai copiilor noștri. Îi învățăm despre maniere, respect, etică, responsabilitate și multe altele. Rolul unei mame este atotcuprinzător și toate facem ce putem mai bine. Așa că trebuie să fim cât mai sigure pe deciziile pe care le luăm pentru copiii noștri.
A fi părinte este un privilegiu, dar pentru multe mame, acest privilegiu vine cu îndoială și vină atunci când copiii noștri ne contestă alegerile. De exemplu, copilul tău se plânge de mâncarea pe care i-o dai? Te consideră nedreaptă atunci când spui nu sau limitezi un anumit aliment, mai ales când alți copii consuma acel aliment? Mulți părinți se luptă cu a menține un echilibru între a crește un copil sănătos și unul mulțumit.
Dacă știi că iei cele mai bune decizii pentru el, fii ferm și nu te retrage. Pune-i în farfurie acele legume, chiar dacă te face nedreaptă.
Nu cred că există vreo mamă căreia să îi placă să le spună copiilor ei să își facă temele, să exerseze la instrumentul muzical, să își facă ordine în cameră. Așa că de ce o facem? Nu pentru că vrem să fim rele și nedrepte. O facem pentru că ne dorim ca ei să înțeleagă importanța responsabilității. Ne dorim ca ei să aibă succes așa că le arătăm ce înseamnă să te ții de cuvânt. Îi învățăm să fie responsabili pentru faptele lor, să fie respectuoși amintindu-le de ceea ce au de făcut.
Nu este mai bine să fii făcută rea și nedreaptă decât să trăiești cu regretul că ai eșuat în a-ți educa odraslele? A gestiona situațiile sociale și prieteniile poate fi o provocare și ne lasă de multe ori cu îndoiala că nu am luat cea mai bună decizie. Ai încredere în discernământul tău. Este OK să refuzi o întâlnire de joacă cu un copil care are o influență negativă asupra copilului tău.
Chiar dacă copilul tău va considera nedreaptă decizia ta, nu faci altceva decât să cauți să aibă prieteni care sunt pozitivi și buni. Spunând nu îți ajuți copilul să dezvolte prietenii care sunt construite pe respect.
A echilibra solicitările activităților zilnice ne poate distruge. Este OK să spui NU încă unei activități, dacă știi că le va afecta pe celelalte care sunt mult mai importante. Vor exista alet sezoane, alte sporturi, cluburi și echipe. Să spui NU poate ca va însemna să fii nedreaptă cu copilul tău, dar spunând da poate să dea peste cap întreaga viață de familie.
Fie că vorbim despre haine, despre tehnologie, mâncare, prieteni, copiii noștri nu vor fi mereu de acord cu limitele stabilite de noi. Totuși, a pune limite este o parte necesară din parenting. Deși unii părinți nu vor fi de acord cu mine, rolul meu de mamă este de a fi părinte. Nu de a fi cel mai bun prieten.
Când copiii mei vor fi adulți, sper să mă considere atunci și prietenă și mamă, dar acum, principala mea ocupație este să fiu părintele celor patru copii ai mei. Dacă nu există o distincție între părinte și prieten, este dificil să impui limite și respectul pentru părinși se poate diminua.
Maternitatea ne testează limitele în fiecare zi, dar ne și îndeamnă să ne dezvoltăm în moduri inimaginabile. Ceea ce pare nedrept, jenant sau meschin în ochii copilului tău este, de fapt, un parenting sensibil și responsabil. Ca mame trebuie să avem încredere în discernământul nostru, chiar dacă ne dezamăgim astfel copiii.
Către toate mamele frumoase, curajoase, extenuate și devotate, continuați pe calea voastră spre a crește copii minunați. Ca mamele lor, voi știți cel mai bine ce este mai bine pentru copiii voștri.
Citește și:
Surse foto: istockphotos.com
Surse articol: Material tradus și adaptat după materialul ”I unapologetically embrace being a ‘mean mom’—because it’s necessary
However, setting boundaries is a necessary part of parenting” scris de Erin Leigh pentru motherly.ly.