Fie că este vorba despre localitatea voastră, fie că este vorba despre un oraș străin sau de o călătorie în natură, abilitatea de a se orienta în spațiu este una dintre cele mai importante abilități pe care copilul trebuie să o învețe de la tine.
Înainte de orice, trebuie să te asiguri că micuțul tău înțelege concepte precum: „la dreapta/ la stânga”, „înainte”, „înapoi”, „întoarce-te”, „mergi drept înainte” etc. După aceea poți începe să-l înveți, de exemplu, cum să se orienteze pe o hartă. Un prim pas este să-i arăți cum să poziționeze harta către nord și cum să descifreze simbolurile de pe artă. Explică-i, de pildă, că liniile albastre sunt apele, că punctele sunt localitățile, că liniile roșii sunt drumuri principale etc..
Odată ce se descurcă pe hartă, poți să-i arăți cum se lucrează cu o busolă. Mai întâi, arată-i că punctele cardinale indicate de aceasta sunt aceleași ca acelea arătate de hartă. Spune-i că indiferent unde s-ar afla, busola va indica nordul datorită câmpului magnetic. Ca să ajungă spre sud, va trebui să o ia în direcția opusă celei indicate de acul magnetic.
Îți vei ajuta copilul mai mult decât îți închipui dacă îl vei învăța și cum să se descurce dacă se află într-o pădure. Mai întâi de toate, sfătuiește-l să găsească nordul, iar pentru a reuși se poate ghida și după:
În cazul în care s-ar pierde într-o pădure, ar trebui să procedeze după cum urmează:
Grădinăritul este o activitate care nu numai că îl poate ajuta pe copil să se relaxeze, dar îl va determina și să devină mai bun, mai receptiv la minunile naturii, mai responsabil și, nu în ultimul rând, să-și îmbunătățească stima de sine (întrucât, o dată ce va vedea ce a rezultat din munca sa, va fi mândru de el).
Ca să-l stimulezi să-și facă o preocupare din grădinărit și să îți poată da o mână de ajutor, te vei preocupa să:
Îndemânarea și coordonarea mână-ochi a copilului pot fi stimulate și dacă îi vei transmite următoarea abilitate: aceea de a manipula anumite unelte. De pildă, arată-i cum să manevreze corect un ciocan, dar îl vei supraveghea cu mare atenție. Enumeră-i numele uneltelor mai uzuale, dându-i și explicații ce țin de utilizarea lor. Nu vei greși dacă i le vei prezenta pe câteva, oferindu-i posibilitatea de a se bucura de o experiență autentică.
Odată ce a înțeles că nu trebuie să țină un ciocan mai sus de înălțimea capului său (pentru a nu se accidenta și pentru a nu-i accidenta nici pe cei din preajmă), poți să-i pui la dispoziție unul care să nu fie greu, să nu aibă dimensiuni mari și îi poți face o demonstrație legată de cum s-ar putea bate un cui. Contează să repetați de mai multe ori mișcările pe care ar trebui să le facă din încheietură, ritmicitatea mișcărilor necesare pentru a reuși să bată un cui.
Nu uita să-i protejezi ochii când veți exersa (îi vei da ochelari speciali de protecție) și nu îl lăsa deloc singur când vă implicați într-un asemenea demers.
Cățăratul în copaci îi va dezvolta copilului abilitățile motorii, mișcările coordonate, forța și echilibrul. Înainte să-l înveți cum să se poată cățăra, o soluție este să exersați mișcările pe un buștean sau pe un copac prăbușit, astfel încât copilul să prindă curaj. De asemenea, nu scăpa din vedere nici această regulă de siguranță: testează rezistența crengilor copacului. De pildă, învață-l pe copil ca mai întâi să se apese ușor cu un picior pe o ramură înainte să se lase pe aceasta cu toată greutatea, evitând accidentele.
Alte reguli pe care este recomandat să le urmezi pentru ca urcatul în copaci al copilului tău să fie cât mai sigur sunt și acestea:
Odată ce s-a obișnuit să se urce în copaci, stabilește cu el reguli privind înălțimea maximă până la care poate să ajungă în deplină siguranță.
Mersul pe bicicletă este o modalitate la îndemână pentru un stil de viață sănătos și pentru a învăța cum să protejeze mediul, de aceea este o altă abilitate pe care copilul ar putea să o învețe de la tine. Mai presus de orice, vei respecta reguli esențiale ce țin de siguranța acestuia odată ce se va urca pe bicicletă. Printre ele se regăsesc și cele de mai jos:
Pe de o parte, înotul este un exercițiu fizic excelent, ideal pentru sănătatea inimii, a plămânilor, pentru îmbunătățirea, forței, a flexibilității, a posturii, fără a se pune multă presiune pe articulații. Pe de altă parte, îl va stimula pe copil să se relaxeze, îmbunătățindu-i dispoziția și ținându-l departe de stările depresive.
Înainte de a-i oferi primele lecții de înot, va trebui să ții permanent seama de aceste reguli de siguranță:
După ce ți-ai luat aceste măsuri, ar trebui să urmezi și acești pași:
Pentru a-l pregăti mai bine pe copilul tău pentru viața de zi cu zi, nu mai sta pe gânduri și învață-l și câteva reguli de siguranță fundamentale pentru situațiile în care va folosi mijloacele de transport în comun. Iată câteva exemple în acest sens: