1. Baloane de săpun ..."nărăvaşe"!
Iată o activitate care va fi îndrăgită rapid inclusiv de "pitici" (începând cu vârsta de 1 an şi jumătate-2 ani).Tot ce aveţi de făcut este să vă distraţi, în aer liber, cu ajutorul baloanelor de săpun (puteţi folosi atât baloanele fabricate în comerţ, cât şi unele făcute de tine, de exemplu din detergent de vase).
Tu vei face baloanele, în timp ce micuţul va trebui să facă salturi şi să le prindă în mânuţă.
Pentru cei mai măricei (de la 3 ani în sus), poţi complica puţin activitatea. Învaţă-l pe copil noţiunile de "mic" şi "mare" şi invită-l să prindă doar baloanele mici sau pe cele mari.
Prinsul baloanelor îl va ajută pe copil să-şi coordoneze privirea cu mişcarea mânuţelor, ceea ce îi va fi de folos, ulterior, în deprinderea altor activităţi ce îi vor fi utile în dezvoltarea sa fizică (cum ar fi jocurile cu mingea, cu "frisbee", manipularea unor panglici prinse de un suport, diverse aruncări la ţintă etc.).
2. Îmbrăcăm păpuşa favorită
Atunci când trebuie să îmbrace o păpuşă, copilul (începând cam de la 2 ani şi jumătate) trebuie să vizualizeze şi manipuleze atât corpul păpuşii, cât şi hăinuţele destinate acesteia. Acest demers se bazează practic pe coordonarea ochi-mână.
În plus, datorită acestei activităţi, copilul îşi va dezvolta imaginaţia, cu atât mai mult cu cât îl vei putea antrena în mici jocuri de rol.
Citeste si: 10 Jocuri pentru a dezvolta imaginatia copilului
3."Pase"
Arată-i copilului (de la 3 ani în sus) cum poate să menţină o minge/un balon în aer, împingând uşor cu degetele în această/acesta. Aruncă mingea/balonul în aer, insistă să se folosească de ambele mâini şi daţi pase (în sus) alternativ.
Este un excelent exerciţiu ce vizează îmbunătăţirea coordonării ochi-mână, întrucât copilul va trebui să urmărească atent mingea/balonul şi după aceea să împingă în ea/în el pentru a o menţine / a-l menţine în aer.
Citeste si: 10 Jocuri cu mingea
4.Un alt fel de hockey
Încercaţi să faceţi rost de nişte beţe mai mici de hockey (de plastic sau din lemn) şi de o mingiuţa (de plastic) cu diametrul de 8-10 cm.
Antrenează-ţi copilul (de la 3 ani în sus) într-un alt tip de hockey, ce se poate juca în bune condiţii chiar şi pe asfalt.
Demonstrează-i cum să lovească mingea, cu ajutorul băţului, astfel încât aceasta să se deplaseze în direcţia potrivită. Daţi apoi mingiuţa de la unul la altul, punctând fiecare lovitură corectă (când mingea nu trece de picioarele voastre). Nu uita să-l stimulezi pe copil lăsându-l să ţină scorul.
Jocul îi va dezvolta coordonarea ochi-mână, în condiţiile în care copilul va trebui mai întâi să se uite cum va lovi mingiuţa astfel încât această să ajungă la tine.
Dacă ai de-a face cu copii mai mari , îi poţi lăsa să se joace singuri.
5."Ţintim cutia-roboţel"
Invită-l pe copil (mai mare de 3 ani) să desenaţi, pe o cutie mare de carton, nişte cercuri (acestea vor reprezenta nişte ochi), o gură (în orice formă doriţi) şi nişte rotiţe sau orice altceva ar putea face parte dintr-un roboţel.
Cu ajutorul unui cutter vei decupa cele două cercuri. Ai însă grijă ca acestea să fie suficient de largi, astfel încât prin ele să poată intra o mingiuţa de de ping-pong.
Aşează cutia pe o suprafaţă plană, într-un spaţiu cât mai larg (poate fi atât în interior, cât şi în aer liber).
Stabileşte o distanţă de la care copilul să se aşeze şi să arunce cu o mingiuţa, astfel încât să ţintească într-unul dintre cele două cercuri (ochii robotului).
Jucându-se aşa, copilul îşi poate exersa coordonarea ochi-mână, întrucât va trebui să fixeze mai întâi cu privirea locurile în care trebuie să ajungă mingiuţa şi abia apoi să o arunce.
6."Dansul frunzelor de toamnă"
Datorită acestei activităţi copilul (de la 3 ani în sus) nu va avea doar ocazia să-şi dezvolte coordonarea ochi-mână, ci şi să se familiarizeze cu numerele de la 1 la 10.
Începeţi prin a pregăti nişte frunze de toamna, ajutându-vă de:
• carton în culorile toamnei
• un creion
• un marker
• o foarfecă
Conturaţi pe carton nişte frunze. Decupaţi-le.
Scrie pe ele câte un număr, de la 1 la 10. Vei putea scrie acelaşi număr pe mai multe frunze.
Mai întâi vei discuta cu copilul despre numerele respective, te vei asigura că le ştie şi abia după aceea veţi începe jocul propriu zis: ia frunzele, aruncă-le în sus şi spune-i să le prindă doar pe cele cu un anumit număr. Micuţul va trebui să facă mici sărituri pentru a le prinde, ceea ce îl va distra cu siguranţă. În plus, va trebui să se concentreze cât mai bine.
Pentru cei mai măricei (de la 4 ani în sus), poţi complica puţin jocul: după ce frunzele sunt prinse, copilul va trebui să le aşeze în ordinea crescătoare a numerelor scrise pe ele.
Citeste si: 10 Jocuri cu frunzele toamnei
7. "Se dărâmă piramida!"
Stimulează-l pe copil (de la 4 ani în sus) să se folosească de coordonarea ochi-mână pentru a ţinti nişte cutii de conserve aşezate într-o formă inedită.
Găseşte 10 cutii de conserve şi îndepărtează-le ambalajul original. De asemenea, vei face rost şi de nişte mingi de tenis.
Aşează cutiile sub forma unei piramide.
Stabileşte distanţa (în funcţie de abilităţile şi vârsta copilului) de la care să se aşeze micuţul pentru a arunca cu mingiile de tenis, astfel încât să reuşească să doboare cât mai multe cutii de conserve.
Nu numai că va trebui să se concentreze pe aruncarea propriu-zisă, dar se va şi distra în momentul în care, odată ce au fost ţintite anumite cutii, încep să se dărâme şi celelalte.
8."Competiţie cu conuri de brad"
Cu siguranţă că orice copil va fi încântat să pornească la o "vânătoare" de conuri de brad.
Veţi alege 6 conuri de dimensiuni diferite. Alături de ele, veţi mai avea nevoie de: trei castronele (de plastic, tot de dimensiuni diverse)
• un zar
• bandă adezivă (pentru a marca locul de joc)
• hârtie
• foarfecă
• un marker
• lipici
Iniţial vei decupa trei bileţele de hârtie, pe care veţi scrie cifrele 1, 2 şi 3.
Marchează, cu bandă adezivă, locul exact în care se va desfăşura jocul (ideal este în aer liber).
Aşezaţi castronelele de la mare la mic (cel mic va fi cel mai departe de locul din care se va aruncă "la ţintă") şi lipiţi pe fiecare bileţelele cu numere. Fiecare castronel va avea un număr de puncte: cel mai mare 1 punct, cel mijlociu 2 şi cel mic 3 puncte.
Fixaţi distanţa de la care veţi arunca "la ţintă" cu conurile de brad.
Luaţi zarul şi rotogoliti-l. Vedeţi ce număr s-a nimerit. În funcţie de acesta, va trebui să luaţi acelaşi număr de conuri (de exemplu, dacă s-a nimerit cifra 3 se vor lua 3 conuri) şi să aruncaţi cu ele într-unul dintre castronele.
Discută cu copilul (de la 4 ani în sus) că va putea câstiga mai multe puncte dacă va ţinti într-un castronel ce valorează mai mult.
Aruncaţi de mai multe ori, până când obţineţi scorul dorit.
Jocul îl va ajuta pe copil să-şi dezvolte nu numai coordonarea ochi-mână, ci şi capacitatea de concentrare. În plus, va începe să se familiarizeze cu noţiuni matematice (de exemplu, să înţeleagă care este "cel mai mare" şi "cel mai mic" număr) ce-i vor fi de folos pe viitor.
Surse:
http://activeforlife.com/activities/?actId=56
http://everydaydiscoveries.wordpress.com/tag/carnival-toss/
http://eurekathenationalchildrensmuseum.blogspot.to/2011/06/five-practice-tasks-to-help-improve.html
http://www.livestrong.com/article/337800-exercises-to-improve-hand-eye-coordination/
http://www.livestrong.com/article/507919-hand-eye-coordination-exercises-for-preschoolers/
http://mommart.blogspot.ro/2013/04/diy-carnival-games-for-kids.html
http://www.toddlerapproved.com/2013/09/fall-leaf-movement-game.html
http://www.toddlerapproved.com/2012/09/fall-pine-cone-toss-simple-counting-game.html
Surse poze:
www.facebook.com; www.youtube.com