Jocuri de tip puzzle/lego
Acest tip de jocuri ajută la coordonarea ochi-mână, dar și la dezvoltarea raționamentului logic, lucruri esențiale pentru dezvoltarea creierului.
În plus, jocurile de construit/lego îi oferă copilului posibilitatea de a fi creativ și de a-și da frâu liber imaginației. Atât creativitatea, cât și imaginația sunt în strânsă legătură cu inteligența.
Tangram
Tangramul este un alt joc de tip puzzle, cu o structură simplă din 7 piese: 5 triunghiuri, un pătrat și un paralelogram, care se pot combina în diferite moduri pentru a crea siluete, animale, forme, plante sau obiecte. Cel care joacă trebuie să recreeze cu ajutorul pieselor geometrice ale Tangramului său ilustrațiile cu care jocul vine la pachet, dezvoltându-și astfel analiza logică, memoria vizuală, percepția și coordonarea mână-ochi.
Jocuri de masă (board games)
Acestea sunt utile în rezolvarea de probleme și în găsirea soluțiilor atunci când este întâmpinat un obstacol. De asemenea, este solicitată atenția la ceilalți jucători și colaborarea cu aceștia, aspecte ale dezvoltării inteligenței emoționale.
Există o mulțime de jocuri de masă pentru copii din care poți alege. Garantăm că cel mic se va distra pe cinste!
Jocurile video
Știm că subiectul jocurilor video pentru copii este cam controversat, însă există o multitudine de jocuri video care dezvoltă inteligența celor mici. Printre acestea se află jocurile de strategie, jocurile care implică raționament matematic și multe altele.
Jocuri de memorare
Raționamentul este unul simplu: ai, de exemplu, 9 cartonașe, le întorci cu spatele și apoi trebuie să reții unde ai pus fiecare cartonaș. Jocurile de memorie sunt printre preferatele copiilor, tocmai pentru că reprezintă o provocare pe care vor să o depășească. Te invităm să te joci împreună cu copilul tău și garantăm că nu se va lăsa până nu va ține minte locul fiecărui cartonaș.
Citește și 10 Jocuri pentru dezvoltarea memoriei copilului
Șah
Poate cel mai celebru joc de strategie și inteligență din lume, șahul are un loc de cinste și pe această listă. Jucând șah, copilul tău va exersa sportul minții și își va dezvolta calități precum răbdarea, creativitatea sau perseverența.
Arts&crafts
De la pictură până la jocul cu plastilină, jocurile de tip arts&crafts invită copilul să-și exprime individualitatea, contribuind în mod deosebit la stimularea și dezvoltarea cerebrală.
Nu în ultimul rând, aceste activități joacă și un rol reglator în aria emoțională a copilului. De multe ori, un copil devine mai calm și mai stăpân pe sine atunci când modelează plastilina sau pictează liber.
Jocuri de atenție
Acest tip de jocuri ajută copilul să-și concentreze atenția și să urmeze instrucțiuni, să-și dezvolte limbajul, dar și să se orienteze în spațiu. Jocurile de atenție pot fi nestructurate (de exemplu, cere-i copilului să își enumere toate obiectele roșii din cameră) sau structurate, cum este jocul Simon says.
Jocuri de cuvinte
Jocurile de cuvinte ajută la dezvoltarea cerebrală prin dezvoltarea limbajului. Spre exemplu, scrabble pentru copii este un joc excelent cu care poți începe să te joci cu cel mic.
Găsirea unor sinonime sau antonime ale unui cuvânt este un alt loc care poate fi inventat pe loc și poate fi la fel de distractiv ca orice alt joc.
Jocul liber
Atât în aer liber, cât și în casă; singur sau împreună cu alți copii, jocul liber ajută la dezvoltarea cerebrală, poate într-un mod în care nici un alt joc nu o poate face.
Prin jocul liber, copilul își dă seama cum funcționează lumea. Învață să coopereze și să-și rezolve conflictele, învață să se autocontroleze (devenind mai conștient de sine), găsește strategii de rezolvare a problemelor și nu în ultimul rând, adună informații din jurul său, prin imitarea celorlalți.
Sperăm că ți-a fost util acest articol. La cât mai multă joacă, pentru copilul tău, dar și pentru tine!
Surse foto: www.istockphoto.com www.pexels.com
Surse articol: www.businessinsider.com
www.whatdowedoallday.com
www.totuldespremame.ro