Cum să ajuți creierul copilului să se dezvolte

Cum să ajuți creierul copilului să se dezvolte

Irina Olteanu - Redactor Senior

Îți pui întrebări cu privire la modul în care creierul copilului se va modela după ce vine pe lume? Te gândești la modalități prin care poți stimula dezvoltarea creierului copilului? Te invităm să citești articolul următor pentru a afla informații importante despre modul în care se dezvoltă creierul bebelușului și cum poți încuraja o dezvoltare benefică.

Informații despre creierul bebelușului

Creierul controlează toate funcțiile organismului. Neuronii comunică între ei pe cale chimică și în decursul timpului formează trasee neuronale. Aceste conexiuni se conturează prin intermediul lucrurilor pe care bebelușii le experimentează în primii câțiva ani din viață, iar părinții pot contribui în acest sens.

În prezent există o preocupare intensă cu privire la modul în care să crești un copil inteligent. Nina Sazer O'Donnell, director al Strategiilor Naționale pentru Succes până la 6 ani, o inițiativă de învățare din SUA, susține că „părinții și-au dorit dintotdeauna ce este mai bun pentru bebelușii lor, dar acum pare că această dorință este mult mai concentrată, crescând preocuparea și îngrijorarea cu privire la a face ceea ce trebuie pentru a încuraja creșterea și dezvoltarea bebelușului, în special a creierului său".

Această preocupare nu este fără fundament. În timp ce o parte din cele 100 miliarde de celule ale creierului bebelușului sunt precablate la naștere - fiind în general vorba despre cele legate de respirație, bătăi ale inimii și alte funcții fiziologice de supraviețuire - abia în primii cinci ani de viață se conturează legătura dintre aceste conexiuni și învățare.

Directorul Serviciului Preșcolar din cadrul Centrului pentru Studiul Copilului din New York și profesor de psihiatrie a copilului și adolescentului, Christopher Lucas susține că "ceea ce apare în primii cinci ani de viață poate avea un impact enorm nu doar asupra modului în care se dezvoltă creierul bebelușului la momentul respectiv, ci și cât de bine învață și crește copilul pe parcursul vieții."

În timp ce experții sunt de părere că dezvoltarea creierului unui bebeluș rămâne în continuare un mister, știm ce rol important pot juca instinctele naturale ale părinților în direcționarea bebelușului către o viață de succes.

Citește șiLucruri uimitoare despre creierul copiilor pe care parintii trebuie sa le stie 

cum sa ajuti creierul copilului sa se dezvolte

1. Hrănește bine copilul

În primul rând, o nutriție corectă este esențială pentru bebeluși. Acest lucru ajută la dezvoltarea creierului bebelușului. Cu toții avem nevoie de ea în viață. Dar când vine vorba despre bebeluși, lipsa nutriției îi poate încetini dezvoltarea creierului, iar în cazuri extreme poate chiar conduce la leziuni permanente. Laptele de sân oferă toate nutrimentele necesare bebelușilor pentru primele câteva luni din viață. Când vine momentul potrivit pentru introducerea diversificării în alimentația bebelușului, ține cont de îndrumările medicului și optează pentru fructe, legume și alimente bogate în fier în meniul său zilnic în mod lent dar constant.

Hrana nu este implică doar alimentele. Hrana emoțională este la fel de importantă pentru bebeluși ca și nutriția efectivă. Creează un mediu sigur și iubitor acasă astfel încât bebelușul tău să aibă parte de experiențe pozitive. Aceste experiențe timpurii modelează felul în care bebelușii răspund la provocările emoționale din viață, iar în acest domeniu părinții chiar își pot ajuta bebelușii să evolueze bine.

2. Introdu activități stimulante

Bebelușii răspund la voci. Îi poți cânta sau citi celui mic pentru a-l introduce într-o gamă largă de silabe și sunete. Aceste interacțiuni personale și momente de conectare pot să ajute mult dezoltarea creierului bebelușului prin comparație cu expunerea sa la sunete și culori prin DVD-uri pe un ecran. Folosirea jucăriilor în culori vii cu sunete muzicale delicate reprezintă un alt mod de a stimula dezvoltarea creierului. La vârsta aproximativă de 6 luni, copiii încep să dărâme obiecte, fiind momentul potrivit pentru a le stimula simțul atingerii prin jucării și blocuri moi, suficient de mari pentru a fi apucate și simțite de ei. Nu uita, nu lăsa niciodată bebelușul cu o jucărie cu piese demontabile fără a avea parte de supravegherea unui adult.

3. Joacă-te și creează jocuri

Dezvoltarea creierului la bebeluși poate fi sporită prin intermediul jocurilor. În acest sens, jocul de-a v-ați ascunselea este unul preferat de bebeluși. Dar poți apela la imaginație pentru a dezvolta jocuri unice care ajută dezvoltarea creierului bebelușului. Creează jocuri în care încurajezi copilul să identifice culori, forme și sunete. Se poate să nu reacționeze prin atingerea culorii potrivite când aud cuvântul care o indică, dar creierul său va procesa treptat informația. La momentul potrivit va începe să răspundă la diverși stimuli. Astfel de activități sunt recomandate în intervalul de vârstă 6 luni-2 ani.

cum sa ajuti creierul copilului sa se dezvolte

4. Include activități în afara casei

Nu trebuie să ții copilul în permanență în casă decât dacă îți recomandă medicul. Lasă-l să simtă aerul, să audă diverse sunete și să observe lumea din jur. Lasă-l să simtă iarba și florile. Dacă trăiești lângă zone unde sunt multe păsări (pădure, parc), bebelușul tău poate auzi și observa diferite triluri ale acestora.

5. Apelează la puterea părintească

Dezvoltarea creierului la bebeluș poate fi stimulată și prin puterea părintească. Pentru cei mici, niciun fel de sunet nu îl poate înlocui pe cel produs de părinți lor. Gânguritul mamei și sunetul unui cântec dulce de leagăn poate ajuta dezvoltarea creierului bebelușului prin fortifierea traseelor neuronale. Atunci când bebelușul învață să atingă, lasă-l să îți simtă fața și mâinile. Îmbrățișările joacă de asemenea un rol semnificativ pentru dezvoltarea creierului. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2-3 ani pot învăța multe de la modul în care părinții vorbesc și folosesc cuvinte. Este o modalitate excelentă de a le prezenta cuvinte pozitive. Creierul unui bebeluș nu are neapărat nevoie de jucării scumpe sau gadget-uri complicate. Sunete, jocuri, cuvinte simple sunt tot ce îi trebuie pentru a deveni un adult inteligent. Iar securitatea emoțională este fundamentul unei dezvoltări intelectuale potrivte. Atenția ta principală trebuie să fie concentrată pe interacțiunea cu bebelușul, răspunsul la nevoile sale, prezentarea lumii și sprijinirea sa. Studiile au demonstrat de altfel că bebelușii care au prezentat cea mai avansată dezvoltare pe plan intelectural, emoțional și fizic sunt cei ai căror mame sunt mai atente, mai implicate și mai conectate cu ei.

Surse: www.momjunction.com; www.ahaparenting.com; www.webmd.com

Articolul urmator
Gata! Avem dovada științifică: creierul copiilor mari blochează vocea mamei
Gata! Avem dovada științifică: creierul copiilor mari blochează vocea mamei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului
    Dieta GAPS: cum poate proteja creierul copilului

    Dieta GAPS pornește de la premisa că există o legătură între funcțiile sistemului digestiv și creier. Aceasta a fost creată în 2004, de Dr. Natasha Campbell-McBride,...

    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung
    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung

    Nu doar că oferă o imagine drăgălașă foc, dar rostogolitul este o etapă normală în dezvoltarea bebelușului tău. Află de ce important ca cel mic să se rostogolească, precum...

    30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului
    30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului

    Sentimentul care vine odată cu rezolvarea unei ghicitori este unul fără egal. Cu atât mai mult pentru un copil! Există o mulțime de motive pentru a-i prezenta ghicitorile...

    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze
    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze

    La unii copii, aparatul dentar este o necesitate. Acest instrument folosit de medicii dentiști să corecteze postura dinților copiilor, poate fi la început destul de deranjant pentru...

    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

    Știai că jocurile video reprezintă cea mai populară formă de entertainment din lume? Aproximativ 40% din populație (3 miliarde de oameni) joacă frecvent jocuri video. Ne referim...

    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere
    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere

    Te-ai confruntat vreodată cu respingerea? Dacă da, atunci probabil știi foarte bine ce presupune acest lucru. Iar dacă nu, atunci încearcă să înțelegi acest sentiment...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    © 2024 Qbebe