Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă

Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă

Bianca Geica - Redactor Senior

Spiritul de echipă este o calitate importantă, pe care trebuie să le-o insuflăm celor mici încă din primii ani ai copilăriei. Un spirit de echipă bine dezvoltat îi pregătește pe copii pentru provocările vieții de adult. Îi învață pe aceștia despre responsabilitate, încredere, comunicare și cooperare.

Specialiștii susțin că spiritul de echipă se formează cel mai bine în colectivitate, la grădiniță și la scoală, atunci când copiii se implică în diverse proiecte, activități de grup, jocuri și sporturi de echipă, care îi învață să lucreze împreună pentru un scop comun.

Află de ce este important ca cei mici să aibă spirit de echipă și care sunt activitățile care îi ajută să își dezvolte această calitate!

Ce înseamnă a avea spirit de echipă?

A avea spirit de echipă înseamnă:

  • să înveți să recunoști punctele forte ale fiecăruia și să accepți slăbiciunile fiecăruia;
  • să înveți să te dai la o parte și să faci loc celui mai competent, fără a dispărea cu totul din peisaj;
  • colaborarea cu persoane cu care ai puține lucruri în comun;
  • să-ți iei locul, lăsând în același timp loc pentru ceilalți;
  • luarea unor decizii comune: să fii de acord cu majoritatea, dar să îți susțîi propriul punct de vedere;
  • acceptarea reușitei și a eșecului și recunoașterea eforturilor echipei, indiferent de propria performanță.

De ce este important să încurajăm spiritul de echipă la copii

Iată de ce este atât de important să încurajăm spiritul de echipă la copiii noștri:

Spiritul de echipă crește productivitatea

Spiritul de echipă stimulează sentimentul de apartenență al fiecărui membru al echipei și îi inspiră pe aceștia să colaboreze în mod eficient pentru a-și atinge obiectivul comun. Totodată, spiritul de echpă motivează și stimulează membrii unei echipe să fie eficienți și productivi.

Leagă prietenii

Acest sentiment de camaraderie îi unește pe membrii unei echipe și ajută la legarea unor prietenii sincere și sănătoase între aceștia. Prietenia îi împiedică pe membrii echipei să fie afectați în mod evident de succesul sau eșecul pe care îl pot întâmpina în timpul urmăririi unui obiectiv comun. Ei continuă să rămână prieteni pentru că se bucură de compania celuilalt. De cele mai multe ori, prietenia dintre membrii unei echipe durează o viață întreagă.

Spiritul de echipă îi învață pe copii să fie empatici

Când copiii lucrează în echipă, își dezvoltă empatia, adică abilitatea de a se pune în locul cuiva și de a înțelege prin ce trece acea persoană. De ce este atât de importantă empatia? Având în vedere problemele societale actuale, cum ar fi hărțuirea și problemele de sănătate mintală ale tinerilor, predarea empatiei copiilor este mai importantă ca niciodată.

Persoanele empatice au capacitatea de a se conecta cu ceilalți la un nivel mai profund. În societatea noastră socială, în care trebuie să ne bazăm unii pe alții, empatia este un instrument din ce în ce mai important pentru a ne conecta cu ceilalți.

Încurajează sinceritatea

Într-o echipă, membrii cooperează și se încurajează reciproc. Aceștia se ajută reciproc să își depășească punctele slabe și lucrează cu integritate și onestitate pentru a-și atinge obiectivul. Nu este posibil să faci toate acestea fără a fi sincer și deschis cu membrii echipei, precum și fără a fi dispus să accepți opiniile și sfaturile celorlalți.

Ajută la controlul emoțiilor

În lipsa spiritului de echipă, după ce suferă o înfrângere, membrii unei echipe pot ajunge să arunce vina unii pe alțîi pentru eșec, ceea ce poate duce în cele din urmă la izbucniri de furie. În astfel de momente, spiritul de echipă este cel care îi ajută pe membrii unei echipe să își țînă furia sub control și să se sprijine reciproc.

Cum le insuflăm copiilor spiritul de echipă

Dincolo de sporturile de echipă și de activitățile din colectivitate, cei care au cu adevărat un rol semnificativ în a le insufla copiilor lor spiritul de echipa sunt, în primul rand, părinții. Iată câteva modalități prin care îi poți învăța pe micuții tăi despre spiritul de echipă:

Roagă-l să îndeplinească o sarcină care să fie în beneficiul tuturor

În loc să îi ceri copilului să facă curat în camera lui sau să își strângă jucăriile, ci mai degrabă să facă ceva care să fie în beneficiul tuturor, de exemplu, să strângă masa. Subliniază faptul că atunci când ei fac ceva pentru ceilalți, în cele din urma, altcineva vă face ceva pentru ei.

Învață-l să accepte și câștigul, și eșecul

Fiecare părinte și-a lăsat, la un moment dat, copilul să câștige la un joc de societate. Este în regulă să îi lăsăm pe cei mici să câștige ocazional, dar este important că aceștia să învețe să și piardă. Pentru cei mai mici, pierderea poate declanșa lacrimi sau crize de furie. Dar este mai bine pentru copii să învețe să-și gestioneze furia la vârsta de 3 ani în sufragerie decât la 15 ani pe un teren de fotbal. Așa că atunci când te joci cu copilul tău, nu opri jocul doar pentru că se enervează când pierde. Dimpotrivă - continuând jocul îi vei arăta micuțului tău că vă puteți distra în continuare, chiar și atunci când cineva pierde.

Învață-l să-și aștepte rândul

Copiilor le este greu să accepte că nu sunt mereu primii, dar trebuie să învețe că fericirea lor nu este întotdeauna primordială. Mulți părinți obișnuiesc să le servească mai întâi copiilor mâncare, să îi lase să dicteze ei meniul sau să aleagă un film de vizionat în familie. Făcând asta, îi învățăm pe copii că vor obține întotdeauna ceea ce vor dori. Atunci când sunt într-o echipă, nu vor avea întotdeauna ceea ce vor dori. Copiii trebuie să se confrunte foarte devreme cu faptul că viața nu se desfășoară întotdeauna așa cum își doresc și este nevoie să știe că acest lucru este perfect normal.

Laudă-i efortul, nu reușita

Este bine să îi recompensăm pe copii atunci când reușesc ceva, dar dacă exagerăm, îi vom face să se simtă că niște perizători atunci când nu au performanțe la fel de bune. Din păcate, copiii echivalează uneori mândria părinților față de ei cu dragostea lor; dacă părinții nu sunt mândri de ei, copiii cred că aceștia nu îi mai iubesc. De aceea, este recomandat că părinții să se concentreze pe eforturile pe care le fac copiii, mai degrabă decât pe rezultate, fie că este vorba de succes sau de eșec.

Surse foto: Freepik

Surse articol: desjardins.comparentcircle.comcanr.msu.edu, verywellfamily.com

Articolul urmator
Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?
Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Spiritul fetiței noastre a fost alături de noi”. O mamă susține că a văzut spiritul fetiței sale în ziua nunții
    „Spiritul fetiței noastre a fost alături de noi”. O mamă susține că a văzut spiritul fetiței sale în ziua nunții

    Un cuplu din Queensland a observat un detaliu straniu în fotografiile de la nuntă lor, la câteva luni după moartea fiicei lor. Tahlia Brown și Cecil Murphy - a căror...

    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze
    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze

    La unii copii, aparatul dentar este o necesitate. Acest instrument folosit de medicii dentiști să corecteze postura dinților copiilor, poate fi la început destul de deranjant pentru...

    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung
    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung

    Nu doar că oferă o imagine drăgălașă foc, dar rostogolitul este o etapă normală în dezvoltarea bebelușului tău. Află de ce important ca cel mic să se rostogolească, precum...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

    Știai că jocurile video reprezintă cea mai populară formă de entertainment din lume? Aproximativ 40% din populație (3 miliarde de oameni) joacă frecvent jocuri video. Ne referim...

    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său
    Copilul practică un sport de echipă? 6 întrebări esențiale pe care trebuie să i le adresezi antrenorului său

    Sportul este, poate, cea mai benefică activitate pe care o poate practica copilul tău. Sportul de echipă îl dezvoltă pe copil atât din punct de vedere fizic, cât și...

    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere
    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere

    Te-ai confruntat vreodată cu respingerea? Dacă da, atunci probabil știi foarte bine ce presupune acest lucru. Iar dacă nu, atunci încearcă să înțelegi acest sentiment...

    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți
    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți

    Traumele din copilărie produc neplăceri la vârsta maturității. Copiii deveniți adulți și la rândul lor părinți nu știu cum să gestioneze bagajul emoțional și...

    © 2024 Qbebe