Motivul pentru care terapeuta a ales să povestească public cazuri din culisele psihoterapiei (sub anonimat, bineînțeles) este că vrea să atragă atenția părinților și tuturor adulților care au în grijă copii. Mesajul ei este unul rugător. „Ascultați-vă activ copiii. Nu îi subestimați. Sunt capabili să înțeleagă multe lucruri. Învățați lucruri despre voi și despre dinamica familiei voastre și încercați să vă depășiți traumele, pentru copiii voștri dacă nu pentru voi.”
Psihoterapeutul care a împărtășit mesajele copiilor are 18 ani de experiență în psihoterapia traumei. Aceasta lucrează atât cu copii, cât și cu adolescenți și adulți.
După ce a cerut acordul clienților ei, femeia a postat pe TikTok mesajele copiilor și adolescenților cu care lucrează în cabinet. Mesajele erau scrise de către ea pe hârtie și conțineau fraze pe care clienții le-au spus în timpul ședințelor, fie despre părinții și familia lor, fie despre propria persoană.
Lăsăm mai jos câteva dintre aceste mesaje.
„Aș vrea să fiu la fel de important pentru părinții mei precum e telefonul lor” (6 ani)
„Îmi iubesc părinții chiar și atunci când țipă la mine. Mi-ar plăcea ca și ei să mă iubească la fel” (10 ani)
„Când spun nu mi-ar plăcea să înțeleagă că nu e vorba că sunt rebel sau că nu îi respect, ci e dreptul meu să nu fiu de acord cu ei” (15 ani)
„Pedeapsa nu mă ajută, mă face să mă simt și mai rău” (8 ani)
„O enervez pe mama mea intenționat, pentru că știu că doar așa o să mă bage în seamă” (13 ani)
„Câinele nostru primește mai multă atenție de la tata decât mine. Deoarece câinele nu vorbește, a spus el. Așa că nici eu nu am mai vorbit” (7 ani)
„Știu când mama mea mă minte. Și asta mă face să mă simt prost” (17 ani)
„Dacă aș fugi de acasă nu cred că părinții mei ar observa” (6 ani)
După ce a împărtășit mesajele, terapeuta a spus clar că acesta nu este un prilej de a judeca părinții, dimpotrivă.
„Nu există părinte perfect, e normal să facem greșeli. Problema este că suntem prea lipiți de telefon și îl folosim ca un mijloc de a ne izola de ceilalți, fără să ne dăm seama. Nu le mai dăm copiilor atenția cuvenită și aceștia suferă.
Din fericire nu există nimic ce nu poate fi reparat. Este foarte important să ne dăm seama unde anume greșim, să ne asumăm responsabilitatea acestor greșeli și să încercăm să le reparăm” a menționat femeia.
Autoarea postării menționează la final și câteva sfaturi despre cum pot părinții să comunice cu copii, mai ales atunci când cei mici se află într-un proces de terapie.
„Este foarte important să-i dăm copilului spațiul necesar și să nu insistăm să știm tot ce a discutat cu consilierul sau psihoterapeutul. În schimb, oferiți-i libertatea de a vă împărtăși ce simte el și nu-l presați în nici un fel.
Ca părinți, scopul nostru nu este să fim perfecți, ci să învățăm cum să fim părinți mai buni. Fiți prezenți în relația cu copiii voștri, acesta este primul pas pentru o relație bună părinte-copil.”
Mesajele copiilor sunt foarte emoționante și reprezintă un semnal de trezire pentru părinți și pentru oamenii care vor să devină părinți într-o zi.
Sperăm că toți părinții care au citit acest articol să rămână măcar cu o idee utilă și să fie răbdători cu ei, dar și cu copiii lor.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: www.scarymommy.com