Iată care sunt cele mai comune motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot suferi de depresie:
1. Se simt, constant, temători cu privire la faptul că cel mic va fi exclus din grupul social și se va simți respins.
Din păcate, această situație este des întâlnită în rândul copiilor cu nevoi speciale, deci este o teamă justificată a părintelui. Atunci când ceilalți nu sunt dispuși să vadă dincolo de dizabilitatea unei persoane, se nasc prejudecăți fără rost.
2. Viața lor personală dispare în mare parte
Mama unui copil cu nevoi speciale trebuie să facă totul pentru el – să-i facă baie, să-l hrănească sau să-i facă curat în cameră. Tatăl trebuie să-l însoțească peste tot – la medic, la școală sau la o petrecere. Pe scurt, viața personală a părinților trece pe plan secundar, în timp ce grija pentru copilul lor crește pe zi ce trece mai mult.
3. Depun efort în a păstra o atitudine optimistă și fericită
Pentru că „nu-și permit” să intre în depresie, pentru că trebuie să-și mențină nivelul de energie ridicat pentru copilul lor, care are constant, nevoie de ei. în plus, vor să fie puternici în fața celorlalți și putem să spunem că-i înțelegem. Este foarte ușor să te scufunzi în tristețe sau depresie,mai ales când nu ai o viață de părinte ușoarî. Odată ce o faci, e greu să ieși de acolo.
4. Au un stil de viață haotic
Asta înseamnă că nu dorm suficient sau sunt treziți în mijlocul nopții; adesea sar peste mese sau nu se pot relaxa din cauza stresului și a grijilor din fiecare zi. Pe termen lung, lipsa unei diete echilibrate și a unui somn suficient, poate duce la depresie.
5. Suferă de anxietate
Orice părinte este îngrijorat pentru copilul său. Cu atât mai mult când acel copil are o dizabilitate. Adesea, sentimentele de anxietate acută ascund de fapt, o tristețe foarte profundă. Și nu e de mirare, la ce greutăți se supune un astfel de părinte din dragoste pentru copilul lui.
6. Nu recunosc întotdeauna simptomele depresiei
Depresia nu înseamnă doar dorința de a dormi toată ziua și a asculta muzică tristă. Înseamnă și iritabilitate, stres, lipsă de concentrare sau pesimism. În spatele tuturor acestor simptome, se poate afla depresia. O depresie mai puțin gălăgioasă și evidentă, dar totuși prezentă.
7. Sunt îngrijorați cu privire la viitorul copilului
Orice părinte se gândește la viitorul copilului său. Însă, în timp ce alții se gândesc la ce facultate va merge fiul lor, alții se întreabă dacă fiul lor va putea merge vreodată neînsoțit pe stradă.
Cum nimeni nu poate cunoaște sau controla viitorul, părinții rămân permanent cu sentimente de teamă, anxietate sau depresie.
Nu este ușor să fii părinte atunci când ai un copil cu nevoi speciale. De fapt, am spune că nu e ușor să fii părinte. Dacă tu sau cineva drag ție se confruntă cu stări de anxietate sau depresie, încurajează-l să ceară ajutor. Fii alături de el și ascultă-l. Avem nevoie de oamenii din jurul nostru pentru a putea lupta în continuare cu tot ce ne aduce viața.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: www.yourtango.com