Societatea nu ne lasă să gândim pentru noi și să fim independeți. Nu vrea. Le spune bărbaților că succesul se măsoară în bani și statut social. Femeile sunt condiționate să creadă că nu sunt cu adevărat femei dacă nu sunt și mame, că ceasul biologic ticăie și că nu vor fi mereu tinere și frumoase. Aceste voci continuă până când copilul tău interior începe să urle, să facă crize de furie și să se sperie atât de tare încât să ajunge să cedeze.
Toate aceste condiționări sociale te fac să te simți ca și cum ai greși dacă nu ești pregătită să te căsătorești și să ai copii. Ca și cum ai fi o persoană iresponsabilă și imatură care nu merită să fie în rând cu lumea.
Este în regulă să nu te grăbești să îți acorzi timp pentru a-ți da seama ce îți dorești cu adevărat!
A fi părinte este o responsabilitate uriașă, iar majoritatea oamenilor din ziua de azi nu sunt deloc pregătiți pentru a avea copii. Acești oameni sunt, în majoritatea cazurilor, cei care au cedat presiunii sociale facând copiii doar pentru că „trebuie”.
Hai să enumerăm câteva motive profund greșite pentru care unele persoane ajung să facă copii:
1. Pentru că trebuie
Multe femei se tem că vor fi judecate dacă nu vor deveni mame până la o anumită vârstă. Astfel, ajung să facă copii mânate de presiunea socială sau pentru a fi „în rândul lumii”. Însă decizia de a avea un copil trebuie să fie mânată doar de dorința personală.
De câte ori nu ai întâlnit femei care ajung să facă copii pentru că „așa trebuie”, dar cărora le lipsește cu desăvârșire instinctul matern? Pentru că nu este obligatoriu ca instinctul matern să se nască odată cu copilul! Maternitatea nu este înscrisă în codul genetic al fiecăreia dintre noi.
Citește și: Copilul nu-l faci ca să îți aducă un pahar de apă la bătrânețe
2. Pentru că încearcă să își trăiască visele neîmplinite prin intermediul copiilor
„Când o să am un copil, avocat îl fac”, „Când o să am un copil, dansator fac din el”. Sunt replici pe care cu siguranță le-ai auzit cel puțin o dată de la cei din jurul tău. Nicio persoană nu este scutită de dezamăgire. Pentru unii oameni, dezamăgirea este o frustrare trecătoare sau poate un motiv pentru a se strădui mai mult în vederea realizării unui alt vis. Cu toate acestea, unii părinți fac față dezamăgirii trăind prin intermediul copiilor lor.
Un studiu din 2013 a fost unul dintre primele care a furnizat dovezi experimentale că părinții încearcă într-adevăr să-și trăiască visele neîmplinite prin intermediul copiilor lor. Cercetătorii au descoperit că părinții pot simți mândrie pentru realizările copiilor lor și chiar pot vindeca răni vechi. Cu toate acestea, atunci când este dusă la extrem, trăirea indirectă prin intermediul unui copil poate dăuna atât copilului, cât și părintelui.
Majoritatea părinților își încurajează copiii să facă lucruri care le plac, în primul rând, lor, părinților. De exemplu, părinții cărora le place să citească le lasă copiilor cărți pe noptieră, în timp ce pasionații de grădinărit își învață copiii să planteze flori, fructe și legume. Nu este nimic în neregulă cu acest lucru, atâta timp cât acești părinți le permit copiilor lor să își urmeze propriul drum în viață și să facă ceea ce le place.
Copiii noștri au propriile sentimente, dorințe și emoții, care trebuie să fie cunoscute și respectate!
3. Pentru a lăsa ceva în urmă
Poate că prin venele tale curge sângele unor strămoși măreți sau poate că ești în secret descendentul unui om de știință genial sau al unui maestru iluminat. Sau poate ai o afacere de succes pe care îți dorești nespus să o transmiți mai departe.
Nevoia de a lăsa ceva în urmă a fost, de-a lungul timpului, o rațiune validă pentru unele persoane pentru a deveni părinți. În astfel de situații, dorințele, nevoile și gândurile celor mici sunt de cele mai multe ori ignorate, iar urmările sunt nefericite. Copiii ajung să fie presați să procedeze mereu corect doar pentru a-și mulțumi părinții. Sunt forțați, de așteptările părinților, să urmeze cursurile unei anumite facultăți și să lucreze într-un domeniu pe care, la un moment dat, inevitabil vor ajunge să-l urască. Doar pentru că părinții vor să lase ceva în urmă.
Citește și: 12 semne că nu vei face niciodată un copil
4. Pentru a salva o relație
Persoanele care ajung să facă copii doar pentru că așa își doresc partenerii lor de cuplu sau pentru că speră să-și salveze relația, ajung să fie niște părinți dezinteresați și indiferenți. Dezvoltarea copilului lor va avea de suferit din cauza faptului că nu va fi suficient de iubit dacă unul dintre părinți nu se implică 100% în creșterea lui.
Copilul va simți că nu este dorit și va suferi enorm, mai ales că atenția nu va fi niciodată îndreptată în totalitate asupra lui, ci asupra reacției partenerului. Nevoile copilului pot fi neglijate daca scopul pentru care acesta a venit pe lume este acela de a salva relația de cuplu. Un copil nu funcționează ca un liant emoțional și nici nu va repara o relație nefericită.
5. Pentru a scăpa de singurătate
Un copil nu este un hobby sau un remediu pentru singurătate. Poți găsi un sens în multe alte lucruri și activități, cum ar fi să te educi, să creezi lucruri sau să ajuți. Un copil este o ființă umană care va avea propriile vise, pe care va avea nevoie ca tu să i le cultivi. Dacă ești prea ocupată să îți găsești propriul sens în micul tău copil, cum rămâne cu ceea ce își dorește el sau ea?
Concluzia? Singurul motiv pentru care ar trebui să îți dorești să faci un copil este pentru a experimenta iubirea necondiționată. Nu pentru că așa dictează societatea, nu pentru a salva o relație ș în niciun caz pentru a te asigura că „are cine să îți aducă un pahar cu apă la bătrânețe”.
Citește și: Urania Cremene: „Copilul tău nu îți aparține să faci ce vrei cu el. Nu îl naști pentru tine.”
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: thoughtcatalog.com