- Îi oferă oportunitatea de a-și exprima emoțiile
- Contribuie la îmbunătățirea sănătății mintale și fizice
- Sprijină dezvoltarea gândirii critice și a capacității de a rezolva probleme
- Stimulează dezvoltarea creativității
- Susține îmbunătățirea capacității de comunicare
- Are efecte benefice asupra capacității de învățare
- Reprezintă un instrument de autocunoaștere, util pentru dezvoltarea personală
Îi oferă oportunitatea de a-și exprima emoțiile
Ținerea unui jurnal este binevenită pentru copil deoarece îl ferește de suprimarea emoțiilor. Astfel, această activitate îi permite să-și exprime emoțiile negative simțindu-se confortabil și în siguranță totodată. Practic, pe măsură ce își notează într-un jurnal ceea ce îl supără, ceea ce îl frământă sau îl sperie, copilul are parte de un răgaz care îi permite să-și proceseze gândurile și să reflecteze la emoțiile pe care îi este greu să le dezvăluie cu voce tare. Odată ce se întâmplă așa, ajunge să se înțeleagă mai bine pe el însuși.
Cu ajutorul unui jurnal, un copil poate să învețe din greșelile și experiențele din trecut pentru a putea face față mai bine provocărilor pe care le va întâlni pe viitor.
Contribuie la îmbunătățirea sănătății mintale și fizice
De multe ori, copilul trebuie să gestioneze stresul rezultat din incertitudine. Având șansa de a-și pune gândurile și planurile pe hârtie, poate dobândi o viziune mai clară asupra lucrurilor care i se întâmplă și, de aceea, îi este mai ușor să se mobilizeze pentru a face față și situațiilor dificile. În aceste condiții, este mai puțin supus riscului de a fi copleșit de stres, ceea ce îl ține departe și de stările de anxietate profunde.
De asemenea, cu cât este mai ferit de stres, are parte de o dispoziție mai bună și devine tot mai încrezător în forțele proprii. În plus, pe termen lung, reducerea stresului are impact pozitiv inclusiv asupra funcționării sistemului imunitar, ceea ce îl ferește de îmbolnăviri și îl ajută să lupte mai bine în cazul apariției unor probleme de sănătate.
Sprijină dezvoltarea gândirii critice și a capacității de a rezolva probleme
Pe de o parte, când ține un jurnal, copilul poate să analizeze, să sintetizeze, să evalueze și apoi să aplice anumite idei pentru a realiza mai ușor conexiuni logice. În acest context, nu îi este greu să-și formuleze un punct de vedere legat de ceea ce aude, de ceea ce vede, de ceea ce spune sau de ceea ce scrie. Ulterior, poate să-și formuleze propriile argumente pentru a putea gestiona o anumită situație.
Pe de altă parte, datorită jurnalului își adună mai rapid și mai structurat gândurile, ideile și planurile pentru a putea găsi diferite soluții menite să-l ajute să rezolve o problemă și să depășească un moment de criză.
Stimulează dezvoltarea creativității
Ținerea unui jurnal este o activitate care pune imaginația copilului la treabă. Fie că este vorba despre alegerea modului în care își pune pe hârtie ideile, fie că este vorba despre alegerea design-ului paginilor de jurnal sau despre instrumentele de scris utilizate, când are în față un jurnal devine mai motivat să se bazeze pe propria creativitate.
În cazul în care copilul tău nu știe exact ce fel de jurnal să-și aleagă, încurajează-l să țină cont de pasiunile sale. Spre exemplu, dacă îndrăgește natura, îndeamnă-l să aleagă un loc liniștit, în aer liber și să observe ce se întâmplă în jurul său. Procedând așa, îl motivezi să-și pună în joc imaginația și să-și exprime ideile într-un jurnal al naturii.
Susține îmbunătățirea capacității de comunicare
Întrucât este nevoit să-și pună pe hârtie ideile, copilul dobândește, cu timpul, un anumit stil de a scrie și, treptat, își îmbunătățește și capacitatea de a se exprima în scris. De altfel, ținerea unui jurnal este benefică în special pentru copiii cărora le este greu să se exprime în acest mod.
În plus, întrucât are ocazia de a-și exersa des abilitățile de comunicare scrisă, copilul reușește să dobândească mai multă încredere în sine, mai multă siguranță și, în aceste condiții, se va simți în largul său și în situațiile de zi cu zi.
Are efecte benefice asupra capacității de învățare
Un jurnal reprezintă și un instrument numai bun pentru a-l ajuta pe copilul tău să rețină și să pună în valoare cunoștințele dobândite la școală. În primul rând, în momentul în care își structurează o idee ca să o pună în jurnal, mintea este stimulată să proceseze și să clarifice informațiile. În al doilea rând, când notează lucruri într-un jurnal, copilul trebuie să realizeze conexiuni între informațiile/ideile noi și cele vechi. Nu în ultimul rând, structurarea ideilor scrise îi ușurează procesul de a căuta și de a găsi soluții pentru rezolvarea problemelor.
Mai mult, având în față un jurnal, copilul poate să rețină mai bine informațiile care îi creează dificultăți. Spre exemplu, în situația în care îi este greu să țină minte formule la matematică sau la fizică, își poate face un jurnal în care să-și noteze formulele respective.
Reprezintă un instrument de autocunoaștere, util pentru dezvoltarea personală
Faptul că ține un jurnal îi permite copilului să-și noteze tot ceea ce gândește la un moment dat și îi oferă o nouă perspectivă. Cu alte cuvinte, demersul de a scrie îl ajută să-l rescrie „povestea” pentru el însuși. De aceea, inclusiv detalii pe care în trecut nu le-a luat în seamă ies la suprafață și îl ajută să învețe noi lecții, să se cunoască mai bine, să-și descopere „punctele tari” și pe cele mai „slabe”. Când se întâmplă așa, copilul se conectează mai bine cu el însuși, ceea ce îl încurajează să privească și înapoi, să-și sesizeze greșelile și să învețe din ele.
De fapt, ajutându-se de propriul jurnal, un copil învață să realizeze conexiuni între experiențe, să-și stabilească un set de valori și să înțeleagă diverse perspective.
Înainte de a-ți îndemna copilul să țină un jurnal, asigură-te că este motivat să includă acest demers în rutinele sale zilnice. Pentru a reuși, sfătuiește-l să-și noteze în jurnal informații precum:
- Trei lucruri de care este mândru într-o anumită zi;
- Trei lucruri pentru care este recunoscător;
- Trei lucruri care l-ar fi bucurat într-o zi;
- Trei lucruri pe care le așteaptă de la ziua următoare;
- Cele mai amuzante lucruri petrecute într-o zi;
- Lucrurile care l-au întristat într-o zi;
- Lucrurile care l-au pus în dificultate într-o anumită perioadă;
- Ce i-a plăcut mai mult la școală într-o zi;
- Ce l-a deranjat într-o zi;
- Lucruri interesante pe care le-a auzit în preajmă etc.
Cum mi-am salvat familia ținând un jurnal al relațiilor dintre noi
Surse foto: istockphoto.com, Image by Drazen Zigic on Freepik
Surse articol: confidentparentsconfidentkids.org, familyfocusblog.com, parentingforbrain.com, verywellfamily.com