Statistici recente cu privire la numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a publicat, la sfârșitul anului trecut, un raport legat de numărul copiilor cu unul sau cu ambii părinți plecați să lucreze în străinătate. Iată cum arată cifrele:
- Numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate: 72.627;
- Numărul familiilor în care ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate: 8895;
- Numărul copiilor rămași în țară care provin din familii în care ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate: 11.969;
- Numărul total al copiilor rămași în țară după plecarea părinților la muncă în străinătate, copii care au rămas în grija rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecție: 11.214;
- Numărul familiilor în care unul dintre părinți este plecat să lucreze în străinătate: 40.201;
- Numărul copiilor proveniți din familiile în care unul dintre părinți este plecat să lucreze în străinătate: 51.799;
- Numărul familiilor în care părintele ce este susținător unic este plecat la muncă în străinătate: 6904;
- Numărul copiilor rămași acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecție:7822.
Organizația „Salvați Copiii” a realizat un sondaj național care a arătat că 1 din 4 copii români au ori au avut cel puțin unul dintre părinți plecați să muncească în străinătate. Publicat pe 4 mai 2023, acest sondaj a dezvăluit și informații precum:
- Aproape 1/4 dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani au sau au avut un părinte plecat să lucreze în străinătate;
- 184.000 de copii sunt lipsiți total de grija părintească, în condițiile în care ambii părinți sau părintele care este susținător unic sunt plecați la muncă în străinătate;
- Peste jumătate de milion de copii (536.000) au avut, în ultimul an, cel puțin un părinte plecat să lucreze peste hotare;
- 61,5% dintre copiii care au/au avut părinți plecați la muncă au străinătate au/ au avut doar tatăl plecat, 20,4% au/au avut doar mama plecată, iar 18,1% dintre ei au/au avut ambii părinți plecați;
- 57,1% dintre copiii intervievați au declarat că fie nu au fost de acord cu plecare la muncă în străinătate a părinților, fie că nu au primit nicio întrebare în acest sens;
- 20% dintre adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, care au unul dintre părinți plecați la muncă în străinătate, au declarat că vorbesc cu părintele respectiv o dată pe săptămână sau mai rar.
Având în vedere numărul familiilor în care unul sau ambii părinți sunt plecați să lucreze în străinătate, „Salvați Copiii” oferă servicii speciale atât pentru copii, cât și pentru părinți și alte persoane care îi au în grijă pe copii. Astfel, peste 12.500 de copii și peste 8.200 de persoane adulte au beneficiat, până în acest an, de diferite servicii de intervenție directă.
Poveștile unor copii rămași acasă după plecarea părinților la muncă în străinătate
În luna aprilie, „Salvați Copiii” a făcut publice 5 povești ale unor copii care au unul sau amândoi părinții plecați să lucreze în străinătate. Potrivit comunicatului de presă în cadrul căruia se regăsesc aceste povești, scopul „Salvați Copiii” este să atragă atenția asupra consecințelor psiho-sociale pe care le are plecarea părinților la muncă peste hotare asupra copiilor. De exemplu, conform sondajului național menționat anterior, copiii ce au cel puțin un părinte plecat să lucreze în străinătate este supus unor riscuri precum:
- Să se apuce de fumat;
- Să consume alcool sau substanțe interzise;
- Să intre în conflict cu alți copii, să aibă comportamente violente.
De asemenea, poveștile prezentate au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra dificultăților cu care se confruntă zi de zi copii cu unul sau cu ambii părinți plecați la muncă peste granițe.
Fetița care va avea ambii părinți plecați să lucreze în străinătate
O fetiță de 12 ani, ce participă la activitățile organizate de „Salvați Copiii” special pentru copiii cu părinții la muncă în străinătate, a dezvăluit, așa cum reiese și din comunicatul de presă amintit, următoarele lucruri:
„Când mama pleacă, pur și simplu simt că nu mai trăiesc...Când a plecat prima dată a plâns și am crezut că m-a părăsit, dar după, bunica mi-a explicat că a plecat pentru noi toți, pentru mai bine.
Anul acesta urmează să plece și tata, atunci nu știu cum o să reacționez, dar cred că am să plâng.”
Darius, copilul care se gândește permanent la tatăl său
Acest băiețel este clasa a doua. Când cineva îl roagă să spună ceva despre el, Darius precizează că vrea să fie ca tatăl său, „puternic, înalt, să știe multe lucruri.” În același timp, copilul a ținut să spună că, în cazul care va pleca și el la muncă în străinătate când va fi mare, nu își va lăsa fiul în țară.
Tatăl lui Darius lucrează sezonier în străinătate. Când bărbatul este plecat, Darius este trist, nu se mai bucură de activitățile care de obicei îi fac plăcere și se străduiește să vorbească des cu tatăl lui.
Ana simte că și-a pierdut curajul de când mama ei a plecat să lucreze în străinătate
Mama Anei a plecat să lucreze într-o țară din nordul Europei. Fetița a fost lăsată în grija mătușii din partea mamei. Vorbește cât de des poate cu mama, dar simte că nu îi mai face plăcere și nici nu mai are curaj să meargă pe bicicletă de la plecarea acesteia în străinătate. Ana a învățat să meargă pe bicicletă de la mama ei, care o lăuda tot timpul și îi spunea că este curajoasă.
Maria abia așteaptă să vină vara ca să-și revadă tatăl
Fetița are 10 ani, face pian și canto și locuiește alături de bunicii din partea tatălui de când părinții ei au plecat să lucreze peste hotare. Îi este dor în special de tatăl ei, de aceea abia așteaptă să vină vara, astfel încât să-l poată revedea. Întrucât tatăl are un loc de muncă foarte solicitant, nu reușește să vină des în țară, însă vara este momentul din an în care Maria poate să stea mai mult cu părinții ei.
Dinu duce tot timpul dorul părinților săi
Băiețelul a fost lăsat în grija bunicilor când amândoi părinții au plecat la muncă în străinătate. Chiar dacă știe de ce părinții săi au plecat acolo, astfel încât familia să se bucure de o situație financiară mai bună, lui Dinu îi este permanent dor de ei și nu se simte deloc în largul său în lipsa lor.
Suferința copiilor cu părinți plecați în străinătate: „Am o singură poză cu mama”
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: copii.gov.ro, edupedu.ro, mediafax.ro, salvaticopiii.ro, stiritvr.ro