Din cauza unei afecțiuni cardiace severe, a avut nevoie de implantarea unei inimi artificiale
La vârsta de 17 ani, Alexandra a fost diagnosticată cu insuficiență cardiacă. În anumite cazuri, așa cum s-a întâmplat și în cazul acestei adolescente, boala poate avea o evoluție foarte rapidă.
Întrucât starea Alexandrei nu mai permitea să se aștepte până la găsirea unui donator pentru transplant de cord, o echipă de medici din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tâgu Mureș, sub coordonarea prof. dr. Horațiu Suciu, a hotărât să-i implanteze fetei o inimă artificială.
Într-un interviu pentru „stirileprotv.ro”, medicul Horațiu Suciu a declarat că: „Starea clinică nu mai permitea să așteptăm nici măcar câteva zile, mai ales la vârsta pediatrică, acestă evoluție este foarte grăbită. Copiii se pierd mult mai repede”. De asemenea, chirurgul a precizat că intervenția nu implică oprirea inimii și că un pacient poate sta chiar și câțiva ani cu o inimă artificială.
Intervenția prin care Alexandrei i-a fost implantată o inimă artificială a fost cea de-a patra efectuată în acest an la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tâgu Mureș.
Potrivit informațiilor furnizate de „Adevărul”, o inimă artificială reprezintă un sistem de pompe, de senzori, de supape, de cabluri și de alte numeroase dispozitive, care au rolul de a pompa sângele din și în implant.
În ceea ce privește prețul unei inimi artificiale, la nivelul UE acesta se ridică la aprox. 100.000 de euro.
În ultimele luni, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate, se ocupase de frații mai mici
Stând de vorbă cu „Digi24”, mama Alexandrei a explicat că a aflat de boala fiicei sale abia în ziua în care se întorsese în țară după ce, timp de mai multe luni, lucrase în Spania. De asemenea, a povestit că Alexandra s-a ocupat de frații ei mai mici în toată acea perioadă: „...îi ducea la școală, avea grijă de ei, le făcea mâncare...Am aflat în ziua când am venit acasă. Eram plecați de 7 luni”.
În același timp, una dintre surorile mai mici ale Alexandrei, a povestit, pentru sursa citată, că sora ei mai mare se ocupase de ea și de ceilalți frați: „Alexandra a avut grijă de noi, pentru că mami și tati au fost plecați...”.
Nu în ultimul rând, mama adolescentei a dezvăluit că fiica ei s-a simțit la un moment dat foarte rău și că, din acest motiv, a căzut în casă: „Putea oricând să moară în somn...La sfârșitul lunii mai, a găsit-o fata cea mică, a venit mama și a găsit-o picată în casă”.
Da, este foarte greu rolul de frate/soră mai mare. Uite de ce!
Are nevoie și de un transplant de inimă
Medicul chirurg Horațiu Suciu, care i-a implantat Alexandrei inima artificială, a insistat asupra ideii că aceasta reprezintă doar o soluție temporară și că, în final, este necesar să se realizeze un transplant de cord. Pentru sursa citată anterior, medicul a menționat următoarele: „Singura șansă a acestor pacienți este transplantul. Dar de multe ori, cum este cazul acestei paciente, de multe ori ei nu pot să aștepte într o condiție clinică acceptabilă, în siguranță asupra vieții acest transplant...”
Mama Alexandrei nu s-a ferit să-și exprime durerea și să facă apel la alți părinți pentru donarea de organe. În interviul acordat aceleiași surse, a spus: „Știu cât de greu este pentru fiecare părinte, să pierzi copilul, sau să treci prin situațiile astea. Știu cât de greu mi-e mie, ce e în inima mea. Dar trebuie să se gândească, datorită copilului respectiv, sau din partea cui s-ar găsi, că copilul lor trăiește prin fata mea”.
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com
Surse articol: adevarul.ro, antena3.ro, digi24.ro, stirileprotv.ro