Fiul ei i-a spus că nu se simte confortabil în rolul de frate mai mare
Samm Davidson este mama a patru copii. Sesizând anumite atitudini și comportamente ale fiului ei cel mare, în vârstă de 9 ani, a hotărât să aibă o discuție cu acesta. După ce au stat de vorbă, a aflat că băiatul nu se simțea deloc în largul său în ipostaza de frate mai mare. Pentru „Scary Mommy”, Samm a povestit că:
„Recent, am avut o mică discuție despre respect și atitudine cu fiul meu cel mare, în vârstă de 9 ani. De fapt, la această vârstă copilul meu este preadolescent, iar ultimele luni au fost foarte dificile pentru mine: am fost martoră la ochi dați peste cap, la replici sarcastice și la frustrare chiar și pentru cele mai mici rugăminți. De aceea, am discutat cu el despre cât este de important să se țină cont de regulile din familie, să urmezi un exemplu și să-i tratezi pe cei din preajmă cu blândețe chiar și când ești obosit sau copleșit de frustrări. La finalul discuției, i-am permis și lui să spună ce avea pe suflet. M-am gândit că era corect să-i permit să-și exprime nemulțumirile, întrucât am considerat că acestea erau responsabile, în mare măsură, de atitudinea lui din ultimul timp.
„Mamă, nu este deloc ușor”, mi-a spus el cu ochii plini de lacrimi, „să fii frate mai mare pentru trei frați mai mici. Simt că nu mă am parte de suficientă atenție și sunt frustrat.”
Mama își dă seama de ce fiului ei îi este greu în rolul de frate mai mare
Pe de o parte, mama cu patru copii realizează de ce fiului ei îi este foarte greu să fie frate mai mare: nu dispune de suficient spațiu, își asumă tot timpul responsabilități, se simte neglijat, trebuie să facă mereu compromisuri pentru a le fi bine copiilor mai mici.
Pe de altă parte, este conștientă de faptul că ipostaza de frate mai mare îl ajută pe fiul ei să învețe să fie mai răbdător, mai adaptabil, mai independent, mai empatic. În plus, are șansa să se bucure de relația cu frații săi și de susținerea acestora și pe măsură ce vor înainta în vârstă.
Iată cu ce argumente a venit Samm în confesiunea ei pentru sursa citată:
„Afirmațiile fiului meu m-au lovit precum un tren aflat în viteză; chiar dacă nu erau o scuză pentru comportamentele sale, nu pot spune că nu are dreptate. Să fii unul dintre cei patru copii înseamnă să trăiești în haos aproape tot timpul, având rar posibilitatea să dispui de spațiu pentru tine. Da, într-adevăr, este ceva ce creează frustrări.
Cred că nu m-am gândit la toate acestea când am hotărât să am patru copii. Sincer, atât eu, cât și soțul meu, suntem persoane foarte energice și foarte implicate. Am crezut că este suficient pentru ca lucrurile să meargă. Dacă este să fiu brutal de sinceră cu mine însămi, cred că nu am luat suficient în calcul importanța faptului de a avea parte și de timp separat cu fiecare copil și că așa ceva este foarte greu de dobândit când ai mai mulți.
În ceea ce-l privește pe fiul meu mai mare, întotdeauna i s-a cerut să-și asume responsabilități. Încă de când ajunsese la vârsta de 2 ani, era nevoie să înțeleagă că nu era singur, că mai era cineva în preajma sa care avea nevoie mai mult de mine. Mai mult decât atât, a fost de multe ori pus în situația de a suporta anumite lucruri de dragul fraților mai mici, spre exemplu, să fie el cel care strângea centura de siguranță în mașină, să țină pe cineva de mână, să fie cu ochii în patru sau să accepte scenariul cel mai puțin dorit pentru evitarea unui tantrum al unuia dintre frații mai mici.
Pe lângă toate acestea, știu că are și multe avantaje. În ciuda faptului că se confruntă și cu frustrările, de fapt așa va învăța ce înseamnă răbdarea, empatia, adaptabilitatea și independența. În plus, unul dintre argumentele noastre pentru a avea o familie atât de mare a fost să le oferim posibilitatea copiilor noștri de a avea parte de cât mai mulți frați. Copiii mei mai mici- aceia care i-au răpit fiului meu mai mare, în anumite perioade, atenția și timpul- vor fi cei cu care sper că își va petrece viața simțindu-se foarte legat de ei și susținut. Sper că vor petrece sărbătorile împreună, că își va construi o familie și bazându-se pe susținerea lor, că se va baza pe ei pentru a putea face față încercărilor la care îl va supune viața. De fapt, este vorba despre un dar extraordinar de care va avea parte.”
10 avantaje pe care le ai dacă ai un frate sau o soră
A explicat cum vrea să-și sprijine fiul mai mare
La finalul confesiunii sale pentru sursa citată anterior, mama a dezvăluit cum intenționează să-și ajute copilul mai mare pentru ca acesta să nu se mai simtă atât de copleșit de rolul de frate mai mare:
„Între timp, intenționez să-l ajut să facă față frustrărilor bazându-mă pe obiceiurile din familia noastră. Comentariul fiului meu m-a determinat să mă trezesc pentru a mă strădui să petrec mai mult timp cu fiecare dintre copiii mei. Nu știu cât de des vom putea să avem momente în care să ne bucurăm de un film de exemplu, însă cred că, făcând eforturi, voi putea crea mai multe intervale de timp în care să mă pot conecta cu copiii.
De asemenea, voi valida trăirile, sentimentele, fiului meu mai mare- îl voi asigura că înțeleg cât de frustrant este să-ți împarți timpul și atenția primite de la părinți cu frații mai mici- și totodată voi încerca să-i vorbesc despre frumusețea și despre beneficiile de a avea o familie mare, unită.
Nu în ultimul rând, voi fi fericită că am un copil care își conștientizează emoțiile și care poate vorbi clar despre ele. Cred că este un mare câștig.”
Surse foto:
- Image by Freepik
- instagram.com/sammbdavidson/
Surse articol: Traducere și adaptare după materialul scris de Samm Davidson pentru scarymommy.com