- 1. Dacă ai un frate/soră ești o persoană empatică
- 2. Dacă ai un frate/soră poți fi mai fericit ulterior în viață
- 3. Un frate/soră îți poate îmbunătăți sănătatea mentală
- 4. Frații/surorile mai mici pot fi mai amuzanți și mai dornici de aventură
- 5. Frații/surorile mai mari ajung în mod natural să fie mai responsabili
- 6. Frații/surorile mijlocii învață adesea să fie mai pașnici
- 7. Dacă ai un frate sau o soră poți fi mai sănătos pe plan fizic
- 8. Dacă petreci timp alături de fratele/sora ta vei experimenta un grad de stres mai redus
- 9. Un frate/ soră te ajută să trăiești mai mult
Conform cercetărilor, legatura dintre frați nu presupune doar cinele în familie alături de părinți (care de cele mai multe ori sunt un tip forțat de evenimente) și luptele pe telecomanda televizorului.
Să crești alături de un frate sau o soră poate avea un impact asupra stării tale mentale și fizice și în plus te poate modela în persoana care vei deveni ulterior în viață, respectiv într-un adult responsabil și de încredere, dar și într-o ființă umană mai veselă, mai sănătoasă și cu trăsături bine conturate.
1. Dacă ai un frate/soră ești o persoană empatică
Conform unor cercetări recente se pare că dacă un copil are un frate/ soră poate dezvolta empatie. Cercetătorii au examinat relația dintre frați în mai mult de 300 de familii și au descoperit că o relație de calitate cu un frate/soră poate promova altruismul în rândul adolescenților, în special băieți.
Co-autoarea studiului Laura Padilla-Walker a declarat într-un comunicat de presă "în cadrul studiului, cele mai multe relații nu au fost la fel de importante pentru băieți precum au fost pentru fete. Dar relația de frate a fost diferită. Se pare că s-au bazat pe afecțiunea unui frate/soră la fel ca și fetele. Este o zonă unde părinții și terapeuții pot ajuta cu adevărat băieții."
2. Dacă ai un frate/soră poți fi mai fericit ulterior în viață
Pentru multe persoane legătura frate/soră presupune o viață întreagă de sprijin emoțional, o prietenie apropiată și un număr nesfârșit de glume. Din acest motiv dacă menții o relație apropiată cu fratele sau cu sora ta, te poți bucura de fericire mai târziu în viață. Cercetările au demonstrat că vârstnicii care trăiesc cu frați/surori au un simț ridicat al moralității, prin urmare conectarea cu ei nu este importantă doar pentru perioada de creștere și maturizare, ci și pentru perioada mai târzie din viață.
O altă cercetare similară a demonstrat că o legătură apropiată cu un frate/soră în perioada de mijloc a vieții sau la bătrânețe este corelată cu o stare pozitivă de dispoziție și o sănătate bună în ansamblu. O relație suportivă a ușurat singurătatea de mai târziu din viață.
3. Un frate/soră îți poate îmbunătăți sănătatea mentală
Câțiva cercetători de la Universitatea Brigham Young au descoperit că surorile în special par să ofere fraților o ameliorare în starea de sănătate mentală în modalități în care părinții nu reușesc. Rezultatele unei analize statistice realizate asupra a aproximativ 400 familii au demonstrat faptul că, indiferent de diferența de vârstă, relația cu o soră a protejat adolescenții împotriva sentimentului de singurătate, absența dragostei, vină, conștiință de sine și teamă în perioada adolescenței.
Chiar și certurile ajută prin formarea unor instrumente importante din punct de vedere relațional, precum un control mai bun asupra emoțiilor, este de părere cercetătoarea Laura Padilla-Walker.
4. Frații/surorile mai mici pot fi mai amuzanți și mai dornici de aventură
În urma unui studiu realizat în 2015 a reieșit faptul că frații/surorile mai mici au șanse mai mici să se considere drept a avea mai mult umor, în timp ce frații și surorile mai mari se privesc de obicei drept a fi persoane serioase. Cercetarea sugerează de asemenea și faptul că frații/surorile mai mici se pot dovedi firi mai exploratoare și deschise la experiențe.
5. Frații/surorile mai mari ajung în mod natural să fie mai responsabili
În continuarea punctului anterior, primii născuți au fost și mai dependeți. Sunt priviți adesea drept a fi mai obedienți și mai responsabili. De asemenea, au tendința de a se concentra mai mult pe valori familiale și loialitate. Jeffrey Kluger, autor al cărții Efectul Fratelui: Ce relevă legăturile dintre frați și surori despre noi, a declarat că: fie ești capabil să te bazezi complet pe fratele mai mare, fie ești fratele mai mare și cel mai probabil ai învățat să fii mai responsabil.
6. Frații/surorile mijlocii învață adesea să fie mai pașnici
Studiile desfășurate pe familii și care au ținut cont de ordinea la naștere sugerează că fratele/sora mijlocie poate fi cel care este priceput la compromis și la negociere. O analiză din anul 2010 a relevat că cei care au calitatea de copii mijlocii sunt mai sociabili și pricepuți la relaționarea interumană cu persoane mai mari sau mai mici ca vârstă.
7. Dacă ai un frate sau o soră poți fi mai sănătos pe plan fizic
Conexiunile apropiate au cea mai mare influență asupra obiceiurilor de sănătate. Datele de la cercetarea globală Edelman Health Barometer 2011 sugerează că 46% dintre persoanele din 12 state sunt de părere că prietenii și familia au cel mai mare impact asupra alegerilor de viață, inclusiv asupra gradului de activitate fizică.
8. Dacă petreci timp alături de fratele/sora ta vei experimenta un grad de stres mai redus
Evident, concluzia este valabilă pentru cei care își consideră fratele/sora drept cel mai bun prieten. Cercetarea indică faptul că dacă petreci timp cu o persoană dragă poți scăpa de stres. Conform experților, prezența unui frate/soră te poate proteja de efectele negative ale stresului când ești copil.
9. Un frate/ soră te ajută să trăiești mai mult
Legăturile umane puternice sunt corelate cu o longevitate sporită. Conform unei cercetări publicate în revista Medicină PLoS, persoanele care au conexiuni mai slabe au un risc mai mare de a muri (în medie este vorba de 7.5 ani) decât cei care au conexiuni mai puternice.
Este aceeași diferență de ani ca și în cazul fumătorilor și nefumătorilor. Se întâmplă acest lucru deoarece familia și prietenii te încurajează să ai grijă de tine și este un suport pentru perioada în care sănătatea fizică sau mentală a ta este expusă riscului.
Citește și: Copilul tau este gelos? Afla cum poti preveni gelozia!
Surse:
www.huffingtonpost.com; http://kost1035.iheart.com; www.realsimple.com