Cum îți pregătești copilul pentru a deveni frate/soră mai mare

Cum îți pregătești copilul pentru a deveni frate/soră mai mare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă micuțul tău și-a exprimat la un moment dat dorința de a avea un frățior sau o surioară, nu înseamnă că, în momentul în care îi vei spune că familia voastră se va mări, va rămâne la fel de entuziasmat. Astfel, această veste va fi primită cu un amestec de entuziasm, de curiozitate, dar și de anxietate, de grijă față ceea ce va urma să se întâmple. Din articolul de mai jos vei descoperi câteva sfaturi legate de cum ar trebui să procedezi pentru a reuși, încă de dinainte ca bebelușul să vină pe lume, să-l pregătești pe copilul mai mare nu doar pentru a-l întâmpina pe noul membru al familiei cu bucurie, ci și pentru a evita, pe cât posibil, apariția prematură a rivalității dintre frați.

Permite-i copilului să-și exprime sentimentele față de venirea pe lume a unui frățior/a unei surioare

Înainte de orice, ține seama de faptul că este firesc să intervină și o anumită gelozie, în special dacă ai un copil mai măricel. Lasă-l să-ți spună ce îl frământă în legătură cu apariția unui nou membru al familiei, manifestându-ți empatia față de el. De aceea, îl vei liniști și îl vei spune că îl iubești, străduindu-te să petreceți cât mai mult timp împreună.

Încearcă și să îi vorbești despre avantajele de a fi mare, dar insistă asupra ideii că acest lucru nu înseamnă că va avea mai puțină atenție din partea ta. Lasă-l să se alinte și nu omite să-i spui că vor fi și momente în care bebelușul va avea nevoie mai mult de prezența ta întrucât nu poate să facă lucruri singur, dar că va crește și el și atunci se vor putea juca împreună.

baietel-care-se-afla-in-bratele-mamei-sale-si-se-uita-la-burtica-ei-de-gravida

Găsește momentul adecvat să stați de vorbă despre bebeluș

Este recomandat să începi să-ți pregătești copilul să devină frate/soră mai mare când ești deja în al doilea trimestru al sarcinii. Nu doar că așa te vei asigura că totul este bine, dar și burtica de gravidă se va putea sesiza cu ușurință. În funcție de vârsta pe care o are copilul, i-ai putea spune, de exemplu, „Acolo crește un bebeluș”, „O să mai fie cineva pe care o să-l iubim” sau „Aici este cineva cu care o să ne petrecem timpul, cu care să ne distrăm.”

Pentru a crea de la început o legătură cât mai solidă între frați, ai putea să-i dai voie să-ți atingă abdomenul odată ce fătul începe să se miște. De asemenea, încurajează-l să stea de vorbă cu bebelușul, vorbiți împreună, astfel încât să-l stimulezi pe copilul mai mare să fie dornic să fie în prezența bebelușului și să-i vorbească și când va veni pe lume.

Fii cât mai sinceră cu copilul

Pentru a-l pregăti din timp pentru cum se va schimba viața voastră când se va naște și alt copil, nu ezita să-i aduci în atenție și momentele mai puțin agreabile la care va fi martor. De pildă, menționează că bebelușii pot plânge mult, că se vor trezi și noaptea plângând, că trebuie ținuți în brațe pentru a fi liniștiți, că au nevoie de mai multe ori pe zi de mama pentru a fi hrăniți, schimbați etc.. Dacă ai un copil mai mare, nu te feri să-i zici: „Va fi gălăgie. O să te trezească uneori din somn. O să te deranjeze...”. Desigur, adaugă faptul că toate acestea vor trece și că el va rămâne la fel de iubit ca înainte de nașterea unui frățior/ a unei surioare.

Rezumă-te să-i dai copilului detaliile pe care le solicită acesta, fără prea multe explicații suplimentare. Important este să știe că vor exista schimbări în viața voastră, dar că ele nu vor influența cu nimic dragostea pe care tu și tatăl său i le veți dărui.

Arată-i cât mai multe imagini cu bebeluși și cu frați/surori mai mari

În special copiii mai mici vor înțelege mai bine ce se va întâmpla în familie dacă vor putea să vadă asemenea imagini. Spre exemplu, alege cărți, reviste, uitați-vă la filmulețe sau la desene animate care înfățișează familii în care sunt cel puțin doi copii. În timp ce le priviți, vino și cu explicații, spunându-i, de pildă, cât de frumos este să ai un frate/o soră cu care te poți juca sau cât de bine se poate distra o familie mai mare la cumpărături, în vacanțe, la un picnic etc..

Profită de rutina de dinainte de culcare sau de cea care ține de odihna de după-amiază ca să-i arăți copilului imagini cu familii, stimulându-l să creeze asocieri pozitive de fiecare dată când aude vorbindu-se de „fratele mai mic”, „sora mai mică”, „noul bebeluș” etc..

Implică-l într-un joc de rol

Dacă ai un copil de 3-4 ani, nu vei greși, pentru a-l pregăti să devină frate/soră mai mare, dacă îl vei implica adesea în jocuri de rol care țin, de exemplu, de rutinele unui bebeluș, de îngrijirea acestuia. Puteți să luați o păpușă obișnuită, o păpușă-bebeluș sau orice altă jucărie îndrăgită de copil pentru ca aceasta să întruchipeze un bebeluș. Luați-vă accesorii potrivite și purtați scurte dialoguri care să-l ajute să înțeleagă mai bine ce înseamnă să ai în preajmă un copil mic.

Antrenându-l într-o asemenea activitate îl vei ajuta să învețe, treptat, să-și exprime empatia față de bebeluș și să fie cât mai interesat să se implice și el în îngrijirea acestuia.

Învață-l să aibă răbdare și să împartă

Când începi să-ți pregătești copilul mai mare pentru a-l întâmpina pe noul membru al familiei, familiarizează-l din timp și cu ideea de aștepta, de a nu veni mereu prompt în satisfacerea nevoilor/dorințelor sale. În acest fel, va învăța să aștepte puțin când tu vei fi nevoită, de exemplu, să schimbi bebelușul sau să-l alăptezi. Nu înseamnă că mereu va fi răbdător, dar te vei asigura că nu va fi prea mare schimbarea pentru el când, față de perioadele anterioare, va fi necesar să mai aștepte.

Treptat, îl vei familiariza cât mai mult și cu ideea de a împărți. Pentru început, vei fi tu cea care va exersa cu el această deprindere, iar ulterior îl vei pune și în situații din viața de zi cu zi, când va trebui să împartă ceva cu alți copii. Nu omite să-l lauzi de fiecare dată când reușește să fie generos și empatic față de cei din jur!

Mergeți în vizită la prieteni care au bebeluși

Reprezintă o modalitate la îndemână pentru a-ți pregăti copilul să devină frate/soră mai mare. Odată ce veți vizita un bebeluș, va avea șansa să surprindă anumite momente din viața acestuia, înțelegând ma ușor ce modificări vor avea loc și în rutinele voastre. Profită de ocazie pentru a-i aduce aminte că și bebelușul care se afla acum în burtica ta crește și va ajunge precum acela pe care l-a văzut. În acest fel, va putea începe să-și imagineze din timp cum va fi în casa voastră când va veni bebelușul.

Arată-i fotografii de când era bebeluș

O sugestie de a-ți obișnui copilul cu ideea că va avea un frățior/o surioară este să-i prezinți fotografii cu tine însărcinată sau unele cu el când era bebeluș. În timp ce i le vei arăta, vei sta de vorbă despre diferite lucruri pe care le vede, aducând în prim-plan ideea că și cu viitorul bebeluș veți putea desfășura activități similare. De pildă, fotografii ce înfățișează evenimente din familie sau vacanțe vor fi ideale pentru a-l ajuta pe copilul mai mare să devină încântat de ideea că va fi frate/soră mai mare.

mama-care-sta-pe-canapea-langa-baietelul-ei-care-se-uita-pe-telefon

Începeți să alegeți împreună un nume pentru bebe

Procedând așa, îl vei ajuta pe copil să se simtă deja implicat în viața bebelușului și îi vei demonstra că ai încredere în ideile sale. Puteți face o listă de nume, despre care să discutați pentru a vedea ce l-ar putea atrage. Îi vei promite că te vei gândi și la variantele sale. În același timp, dacă ai un copil mai mare, poți extinde discuția pentru a-l ruga să explice de ce ar alege un anumit nume pentru bebeluș. Cu siguranță îi va face plăcere să stea de vorbă cu tine și va prinde treptat curajul de a-și asuma rolul de fratele/de sora cea mare.

Faceți cumpărături pentru bebeluș

Nu numai că va fi un prilej de a petrece mai mult timp împreună, dar îi vei arăta cât de mult contează pentru tine sugestiile sale. Ascultă-i cu răbdare propunerile și încearcă, pe cât posibil, să ții seama de ele. Pentru a fi sigură că nu îi vei da niciun motiv să fie gelos, lasă-l și pe copilul mai mare să-și aleagă ceva de îmbrăcat sau alt obiect pe care și-l dorește când faceți cumpărăturile pentru bebeluș.

mama-insarcinata-care-se-uita-fericita-la-un-costumas-de-bebelus-si-sta-alaturi-de-baietelul-ei

Odată ce ajungeți acasă, invită-l să aranjați împreună lucrurile pentru acesta și, dacă este momentul adecvat, îl poți antrena în demersuri ce țin de aranjarea camerei pentru cel/cea care va deveni noul membru/noua membră al familiei/a familiei.

Vino cu explicații legate de rolul de frate/de soră mai mare

Ca să îl determini să fie cât mai dornic să se implice în viața bebelușului și să înțeleagă în ce fel de activități vei fi antrenată zilnic, dă-i explicații cât mai clare în legătură cu ceea ce ar putea să facă după ce bebe vine acasă.  De pildă, spune-i că puteți să-i cântați, să-i faceți baie, să îl îmbrăcați, să îl schimbați etc..

În același timp, evidențiază-i unele dintre cele mai importante calități/abilități, pe care, desigur, te vei baza și după venirea pe lume a bebelușului. Spre exemplu, adu-i aminte că: „X, îmi place tare mult cum mă ajuți să fac lista de cumpărături. Abia aștept să mă ajuți așa și pentru a merge la cumpărături cu bebe” sau „X, ador felul în care mă faci să râd. Ce o să-l mai faci pe fratele tău/ ce o să o mai faci pe sora ta să râdă!”. Nu uita și să subliniezi că fiecare membru al familiei voastre are rolul său și că împreună veți face lucruri minunate și după apariția bebelușului.

Surse: ahaparenting.org, childmind.org, healthychildren.org, mayoclinic.org, thebump.com, whattoexpect.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Sora iubitului meu nu mă vrea pe lângă copilul ei, așa că el m-a părăsit
Sora iubitului meu nu mă vrea pe lângă copilul ei, așa că el m-a părăsit

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți pregătești copilul pentru primul job
    Cum îți pregătești copilul pentru primul job

    Îți vine să crezi cât de repede a trecut timpul? Parcă ieri îți țineai pentru prima oară în brațe puiul și așteptai cu nerăbdare să rostească primul său...

    Culiță Sterp si Daniela Iliescu s-au căsătorit în mare secret! Cum au anunțat că vor deveni din nou părinți
    Culiță Sterp si Daniela Iliescu s-au căsătorit în mare secret! Cum au anunțat că vor deveni din nou părinți

    În familia lui Culiță Sterp există dublu motiv de sărbătoare. Artistul și Daniela Iliescu așteaptă un nou membru al familiei și sunt pe cale să se mute într-o nouă...

    Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea în vizită a altor copii. Reguli de aur pentru ziua de joacă
    Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea în vizită a altor copii. Reguli de aur pentru ziua de joacă

    Organizarea unei zile de joacă îi oferă copilului tău oportunitatea de a socializa și de a deprinde diverse abilități. Pentru a evita momentele care creează disconfort...

    Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste
    Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste

    A devenit celebru acum mai bine de 5 ani, când a încercat să dezvăluie detalii despre ceea ce se întâmplă în Poliția Română. Între timp, a...

    Sora mea vrea laptele meu matern ca să facă săpun pentru copilul ei nenăscut
    Sora mea vrea laptele meu matern ca să facă săpun pentru copilul ei nenăscut

    Laptele matern este foarte apreciat nu doar pentru că asigură o dezvoltare armonioasă a copilului, ci și pentru că poate fi valorificat în mai multe moduri. Ai auzit până...

    Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?
    Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?

    Diversificarea este unul dintre cele mai importante momente din viața unui bebeluș. În același timp, este și etapa care dă cele mai mari emoții mămicilor. Dacă vrei să...

    Sora mea și-a botezat copilul cu numele fetiței mele care a murit la 2 săptămâni de la naștere și sunt furioasă
    Sora mea și-a botezat copilul cu numele fetiței mele care a murit la 2 săptămâni de la naștere și sunt furioasă

    Să pierzi o sarcină este cumplit, mai ales când îți dorești să devii mamă. Știu pentru că ți eu am trecut prin asta. Știu pentru că am ascultat și am citit poveștile...

    Nu vreau să-mi părăsesc soțul, deși m-a înșelat cu sora mea și cu cea mai bună prietenă
    Nu vreau să-mi părăsesc soțul, deși m-a înșelat cu sora mea și cu cea mai bună prietenă

    După trei ani de căsnicie, o femeie a descoperit că soțul ei o înșela cu sora ei pe care a și lăsat-o însărcinată de două ori. Și mai șocant este că absolut toți...

    © 2024 Qbebe